Muffinki pizzowe

przez Malwina

muffinki pizzowe

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was bardzo prostym przepisem na muffinki a la pizza. Super sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. To też dobry pomysł na przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Są pyszne same w sobie, a jeszcze lepiej smakują w towarzystwie pomidorowego sosu.

Muffinki pizzowe skrywają w środku mnóstwo aromatycznych przypraw, suszone pomidory, oliwki, kukurydzę i plastry wegetariańskie VeggieDay z papryką. Te ostatnie to smaczny zamiennik mięsa, który od jakiegoś czasu jest dość częstym składnikiem diety Połówka. Co istotne – nie zawiera w składzie soi, a białko kurze. Jeśli robiliście już pyszne drożdżowe bułeczki z mojego przepisu, to zapewne jest to Wam produkt dobrze znany. Gdzie kupić produkty marki VeggieDay? Szukajcie ich m.in. w Netto.

Muffinki alla pizza

Muffinki pizzowe – przepis

Muffinki pizzowe

Dzień dobry, Dziś częstuję Was bardzo prostym przepisem na muffinki a la pizza. Super sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. To też dobry pomysł na przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Są pyszne same w sobie, a… Pieczywo Muffinki pizzowe European Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Muffinki pizzowe:

  • 325 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 400 g kefiru
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 duża cebula + olej do smażenia
  • 80 g żółtego sera

Sos pomidorowy do muffinek:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g dobrej jakościowo passaty
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano, bazylię, czosnek, paprykę, pieprz.
  2. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy oliwę, kefir. Mieszamy do połączenia.
  3. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy przez około 5 minut. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach
  4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Dodajemy plastry wegetariańskie VeggieDay, kukurydzę, oliwki, pomidory, cebulę. Ponownie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na 3/4 ich wysokości. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy tartym żółtym serem.
  6. Kiedy muffinki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażymy, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlewamy passatę, dodajemy oregano, ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie studzimy.

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

43 komentarze
2

Podobne posty:

43 komentarze

Michał 10/10/2018 - 12:50 pm

Ale super pomysł, moje jutrzejsze 2 śniadanie w pracy:)

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:18 am

Na drugie śniadanie idealne są. Szczególnie w pracy lub w podróży.

Odpowiedz
Kasia 06/06/2020 - 8:46 am

Wygląda smakowicie i chętnie wypróbuję przepis. 🙂 Niestety nie mam dostępu do plastrów wegetariańskich – czym można je zastąpić? Może pokrojoną w kosteczkę szynką?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2020 - 10:27 am

Szynka też będzie ok 🙂

Odpowiedz
Mateusz 10/10/2018 - 1:20 pm

Bardzo apetyczna propozycja 😀

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:18 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Natalia 10/10/2018 - 2:58 pm

Genialna opcja 🙂 Muszę zrobić bo uwielbiam pizzę.

Odpowiedz
iza 11/10/2018 - 5:57 am

na takie z chęcią bym się skusiła

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:18 am

Częstuj się przepisem 🙂

Odpowiedz
Marcepanowy kącik 12/10/2018 - 3:04 pm

Dziękuję za inspirację,już wiem co sobie zrobię na jutro do pracy 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:19 am

Koniecznie daj znać, gdy je zrobisz 🙂

Odpowiedz
Danusia 12/10/2018 - 3:18 pm

Kolejny przepis do wypróbowania. Zrobię wnusiom. Na pewno im posmakuje. Jutro idę do Netto na zakupy. Dam znać, jak wyszło. I może uda mi się przysłać zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie pani Malwino 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:17 am

Daj znać, czy smakowało Danusiu 🙂

Odpowiedz
Danusia 16/10/2018 - 11:31 am

Zrobione, zjedzone, pyszne. Dodałam drobno pokrojonej papryki, bo dzieciaczki lubią. Niestety nie zrobiłam zdjęcia ☹️ Ale na pewno będę powtarzać ten przepis, bo muffiny są super smaczne.

Odpowiedz
Dorota 12/10/2018 - 3:44 pm

Takie muffinki z pewnością smakowałyby również moim wnukom. Wszyscy lubimy pizzę:)

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:19 am

Chyba każdy ma słabość do tej potrawy 😉

Odpowiedz
Kuchcik gotuje 12/10/2018 - 4:34 pm

Świetna przekąska 🙂 Z taką ilością przypraw muffiny muszą być bardzo aromatyczne.

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:20 am

Przypraw przy tego typu wypiekach nie ma co żałować. Myślę, że fajnie sprawdziłyby się także gotowe miksy typu suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Odpowiedz
Iwona 12/10/2018 - 5:23 pm

Ooo po takie muffinki to pierwsza wyciągnę rękę 😀 Super ^_^

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:20 am

Częstuj się 😉

Odpowiedz
Magdalena 12/10/2018 - 6:05 pm

wyglądają pysznie i z pewnością tak smakują 🙂 weekend ma być przepiękny, będą wspaniałym towarzyszem na wycieczkę 🙂

Odpowiedz
Magda 12/10/2018 - 6:21 pm

Bardzo lubię muffinki, taka wytrawna wersja musi być pyszna 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:22 am

U nas ostatnio częściej w piekarniku lądują właśnie wytrawne, aniżeli słodkie.

Odpowiedz
Kinga K 12/10/2018 - 7:13 pm

Kocham takie ❤

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:21 am

Nie tylko Ty 😀

Odpowiedz
Sheira 13/10/2018 - 9:02 am

Wyglądają przepysznie 😉 Aż zgłodniałam 😉

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13/10/2018 - 12:10 pm

Mamy ochotę na pizzę już od bardzo dawna więc takie muffiny to świetny pomysł 😀

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:21 am

Ciekawa jestem, jak wyglądałaby Wasza zdrowa wersja takich muffin. Zawsze zaskakujecie super pomysłami.

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 13/10/2018 - 7:14 pm

Uwielbiam wszytko co jest pizzą lub do niej podobne, dlatego taka odmiana mile widziana 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:22 am

Polecam wypróbować 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 14/10/2018 - 11:13 am

Zapowiadają się przepysznie! I cudowny musi pachnieć podczas ich pieczenia <3

Odpowiedz
Malwina 15/10/2018 - 7:17 am

O tak, pachną cudownie 🙂

Odpowiedz
My pastel life 14/10/2018 - 2:04 pm

Muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Beti 15/10/2018 - 9:33 am

Apetyczne te muffinki 🙂

Odpowiedz
Iza 15/10/2018 - 1:26 pm

Ciekawe muffinki. Muszę spróbować 😀

Odpowiedz
Klaudia 16/10/2018 - 8:43 am

Super, na pewno zrobię. Mam pytaniem ile muffinek wychodzi z tych ilości, bo napisane jest, że 4 porcje, ale nie wiem z ilu składa się porcja 😀

Odpowiedz
Malwina 16/10/2018 - 10:19 am

Myślę, że około 20-24, w zależności od wielkości foremek. Można też upiec zamiast babeczek ciasto 🙂

Odpowiedz
AZgotuj Anita 17/10/2018 - 3:59 pm

Świetny pomysł! 🙂

Odpowiedz
Ewa 19/10/2018 - 6:10 am

Muszę je zrobić:)

Odpowiedz
marta 19/10/2018 - 11:04 am

Ile sztuk muffinek wychodzi z przepisu ?

Odpowiedz
Malwina 19/10/2018 - 12:39 pm

20-24 w zależności od wielkości foremek. Można też upiec ciasto zamiast babeczek.

Odpowiedz
Izabela 22/10/2018 - 11:16 am

Świetny pomysł. Może w końcu mój luny nie powie, że znowu się nie najadł, bo muffinki to sam cukier 😀
Tylko czy można użyć papierowe papilotki?

Odpowiedz
Malwina 22/10/2018 - 11:23 am

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies