Wątróbka z suszonymi pomidorami i porem

przez Malwina
Wątróbka z suszonymi pomidorami przepis
Wątróbka z suszonymi pomidorami i porem
Wątróbka jest jednym z najmniej fotogenicznych produktów. Sami przyznacie, że zazwyczaj nie wygląda zbyt apetycznie, tym bardziej przygotowana w chyba najbardziej popularny sposób, czyli smażona na patelni z cebulką. Bywa też nudna, zwłaszcza wtedy, gdy za każdym razem serwujecie ją w takiej samej postaci (czyli smażoną na patelni z cebulką).

Dziś dla odmiany proponuję Wam wątróbkę z suszonymi pomidorami i porem. Otulone sosem kawałki wątróbki smakują wyjątkowo dobrze. Lekko pikantny por, wyraziste w smaku pomidory i sos z dodatkiem białego wina – to połączenie wnosi wyjątkowo świeże spojrzenie na wątróbkę.
Wątróbka z porem


WĄTRÓBKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I POREM


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 por (tylko biała część)
  • 6-8 połówek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g drobiowej wątróbki
  • 1/4 szklanki lampki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka do posypania
  • do podania: tłuczone ziemniaki lub puree ziemniaczane, ewentualnie pieczywo, ryż
Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół i siekamy w cienkie plasterki. Pomidory odsączamy z oliwy, kroimy w mniejsze kawałki. Obrany z łupiny czosnek drobno siekamy. Wątróbkę oczyszczamy, w razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy wątróbkę po kilka minut z obu stron, aż przestanie być surowa w środku. Odkładamy ją na talerz. 
Na patelnię wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy pomidory, krótko przesmażamy. Wlewamy wino, w połowie je odparowujemy. Dolewamy kremówkę, gotujemy sos przez około 2-3 minuty, aż lekko się zredukuje. Dokładamy wątróbkę, doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem do smaku. Wątróbkę z suszonymi pomidorami nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką, Podajemy z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się tu także polenta, zarówno w formie rzadszej mamałygi, jak i zastygniętych i ugrillowanych kawałków.

Wypróbuj także inne przepisy na wątróbkę z patelni:

 Wątróbka z pieczarkami
Wątróbka z pieczarkami
 Wątróbka smażona z ziemniakami
Wątróbka ze smażonymi ziemniakami

Wątróbka w sosie ze śmietaną
Wątróbka z suszonymi pomidorami i porem

Czas przygotowania: 30 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Kinga 04/07/2015 - 4:43 pm

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Karola 05/07/2015 - 4:32 pm

ale bym zjadła taką wątróbkę… <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies