Pasta z pieczonej papryki i fety

przez Malwina
Pasta z pieczonej papryki i fety

W piątek po raz kolejny organizowałam wieczór filmowo-kulinarny. Tym razem naszym państwem przewodnim była Grecja. Shinju podzieliła się ze mną przepisem na grecką pastę htipiti. Miałam ją podać jako przystawkę w piątkowy wieczór, jednak ostatecznie przygotowałam ją dopiero wczoraj wieczorem na dzisiejsze śniadanie. Pasta jest rewelacyjna, lekko pikantna i kremowa. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa lub składnik farszu do naleśnikowych roladek. 

Pasta z pieczonej papryki przepis

 PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I FETY
(GRECJA)
Śniadanie Mistrzów #58


Składniki:
[źródło: Kevin]

  • 120 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 60 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Paprykę kroimy na pół, pozbywamy gniazda nasiennego, czyścimy. Układamy na blasze skórką to góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę przekładamy do foliowego woreczka, zamykamy, odstawiamy na 10 minut (ułatwi to zdjęcie skóry z papryki). Otwieramy woreczek, wykładamy paprykę, obieramy. Kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami) umieszczamy wszystkie składniki, miksujemy na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów. Podajemy z pieczywem. Ja pastę podałam do chlebków z patelni, świetnie będzie też smakować na grzankach z bagietki. 

Pasta z pieczonej papryki i fety

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Anonimowy 14/07/2013 - 7:32 am

Musi być bardzo smaczna 😉
A, że lubię i fetę i paprykę, to przepis zapisuję! ;D

Odpowiedz
teenager ;) 14/07/2013 - 10:11 am

pasta jest świetne !! z chęcią bym posmarowała sobie nią pieczywko ;D
miłej niedzieli ;*

Odpowiedz
Kamciss 14/07/2013 - 10:50 am

Wygląda pysznie 🙂 Muszę wypróbować ten przepis, ale zdecydowanie bardziej wolałabym właśnie z tymi chlebkami ją zjeść 🙂

Odpowiedz
Małgorzata K 14/07/2013 - 12:51 pm

zjadłabym, oj zjadłabym…i żeby ktoś dla mnie przygotował 😉

Odpowiedz
MasterofDisaster 14/07/2013 - 12:57 pm

Czuję się mocno skuszona. Postaram się jak najszybciej wypróbować, bo kusi!
Pozdrawiam serdecznie 😉

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 14/07/2013 - 1:14 pm

Wygląda bardzo zachęcająco;)

Odpowiedz
Madame Edith 14/07/2013 - 5:11 pm

Bardzo lubię greckie klimaty. To są zdecydowanie moje smaki.

Z pozdrowieniami,
E.

P.S. Piękny nóż 😉

Odpowiedz
Wiera 14/07/2013 - 6:20 pm

No tak, prawie jak grecki ajwar 🙂

Odpowiedz
Karolina 14/07/2013 - 7:07 pm

Na pewno skorzystam z tego przepisu wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
shinju 14/07/2013 - 7:18 pm

Bardzo się cieszę, że taka pasta przypadła Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/07/2013 - 8:06 am

Jeszcze raz dziękuję Ci, że napisałaś mi o tej paście 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/07/2013 - 8:57 am

Mnie ta pasta również przypadła do gustu, zwłaszcza że przepis pochodzi z Grecji, a Grecję wielbię ponad wszystko 🙂

Pozdrowienia,

A.

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/07/2013 - 10:53 am

Te zdjęcia to moi faworyci. Pięknie i z pewnością pyszne. Malwino, ale banerek też pięknie sezonowo malinowy. Gratuluję.

Odpowiedz
JustInka 15/07/2013 - 11:22 am

Bardzo fajny pomysł. Ostatnio mam plan na pasty, więc Twoja będzie na pewno w jakiś sposób inspiracją dla jakiegoś przepisu 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 16/07/2013 - 10:59 am

Zapisałam do wypróbowania 🙂 Sądząc po składnikach musi być bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2013 - 11:44 am

Z chęcią wypróbuję 🙂 Ile tak przeciętnie pasta może stać w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 17/07/2013 - 11:53 am

U nas zniknęła w jeden dzień. Myślę, że do 3 dni może stać w lodówce. Jeśli nie masz pewności, że zużyjesz ją w tym czasie, przygotuj pastę z połowy porcji.

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 4:03 pm

Witam serdecznie. chciałabym prosić o wytłumaczenie pomidorów w zalewie…
Czego konkretnie szukać w sklepie? Czy chodzi o suszone? 🙂 Pozdrawiam
Karina

Odpowiedz
Malwina 19/07/2013 - 4:18 pm

Karino, chodzi o suszone pomidory w zalewie z oliwy lub oleju. Kupisz je w każdym większym sklepie.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Zielaczek 02/08/2013 - 1:19 pm

Właśnie zrobiłam. PYCHA 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/08/2013 - 2:54 pm

Cieszę się, że smakowała 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/01/2015 - 9:47 am

wspaniała pasta podobnie jak większość przepisów 🙂 przerobiłam Grecję teraz będą kolejne :-)) jak już uda mi się utworzyć swoją stronę to podzielę się swoimi pomysłami 🙂
Pozdrawiam
Laura

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2015 - 4:41 pm

zrobiłam…..niebo !!!!!! Cudowny smak 🙂 Szkoda,że nie można załączyć zdjęcia:(

Odpowiedz
Malwina 04/09/2015 - 4:50 pm

Zachęcam do wysłania zdjęcia mailowo lub przez Fb. Mamy oddzielną zakładkę ze zdjęciami czytelników 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/10/2015 - 9:57 pm

Bardzo fajny przepis. Smak i zapach niezrównany i najważniejsze nie oszczędzać na jakości składników

Odpowiedz
Joanna Rachowocz 08/01/2017 - 10:15 pm

Cudownie smaczna! Hit letnich przyjęć

Odpowiedz
Unknown 28/07/2018 - 6:02 pm

Pyszność. Jestem aktualnie w Grecji i jem to codziennie. Na pewno zrobię według waszego przepisu zaraz po powrocie do domu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies