Pieczona gicz cielęca z warzywami

przez Malwina
 Gicz cielęca z piekarnika
Gicz cielęca z warzywami
Pieczona gicz cielęca z dodatkiem warzyw to pomysł na nieskomplikowany i niezwykle smaczny obiad. Zazwyczaj wybieram stosunkowo nieduże gicze o wadze 500-600 g. Pieką się o wiele szybciej, aniżeli ogromne okazy o wadze powyżej kilograma, przy okazji nie muszę sobie zawracać głowy dzieleniem jednej dużej giczy na mniejsze porcje. 

Upieczoną gicz cielęcą serwuję najczęściej z dodatkiem ziemniaczanego puree. Równie dobrze sprawdzi się tu mamałyga z ziołami na gęsto, dobrej jakości pieczywo lub po prostu nieduże kluseczki ziemniaczane. 
 Gicz cielęca pieczona

PIECZONA GICZ CIELĘCA Z WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 gicze cielęce, każda po około 500-600 g 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • mąka do obtoczenia mięsa (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • klarowane masło do smażenia 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, oczyszczone i pokrojone w nieduże kawałki
  • 125 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 kartonik pomidorów (400 g), posiekanych i bez skóry
  • 2 ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 125 ml niezbyt tłustego rosołu na drobiu i kawałku wołowiny 
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Do podania: puree ziemniaczane, np. puree z ziemniaków i selera, mamałyga na gęsto z dodatkiem ziół, pieczywo, ulubione kluseczki ziemniaczane, np. nieduże kopytka
Do posypania: posiekana nać pietruszki

Przygotowanie:

Mięso nacieramy tymiankiem, pokruszonym między palcami rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Wyjmujemy je na około 30 minut przed planowanym smażeniem. Obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Mięso obsmażamy po kilka minut z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem (w razie potrzeby dodajemy więcej masła), smażymy przez 3 minuty na małym ogniu. Dokładamy marchewkę i selera, krótko przesmażamy. Wlewamy wino, zagotowujemy, przy pomocy łopatki zeskrobujemy wszystkie smaki z dna patelni. Dodajemy pomidory, bulion, ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość patelni przekładamy na gicze cielęce. 
Formę przykrywamy (jeśli nie macie przykrywki do danej formy, użyjcie folii aluminiowej i szczelnie zakryjcie ją). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, by gicze ładniej się zrumieniły. Jeśli w trakcie pieczenia sos bardzo mocno zredukuje się, dolewamy troszkę więcej bulionu. 
Gicze cielęce nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem puree, mamałygi, kluseczek lub po prostu dobrego pieczywa na zakwasie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 
 Gicz cielęca pieczona jak zrobić

 Gicz cielęca z piekarnika
Pieczona gicz cielęca z warzywami


Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 45 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

nika 05/04/2016 - 1:19 pm

Wspaniale się prezentuje:)

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 05/04/2016 - 6:35 pm

Ale pysznie 😀

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 05/04/2016 - 6:36 pm

Ale pysznie 😀

Odpowiedz
Lukas Palkovski 05/04/2016 - 6:38 pm

Jaki soczysty <3 Pięknie podany, a zdjęcia jak zawsze wyższej klasy 🙂

Odpowiedz
Natalia Kupczak 06/04/2016 - 10:39 am

Wygląda wyśmienicie 🙂
nataliakupczak.blogspot.com

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies