Makaron z boczniakami i groszkiem |
Odnoszę wrażenie, że wiele osób nie ma pomysłu na przyrządzenie boczniaków. Chyba najczęściej podaje się je w formie panierowanych „kotletów”, a w wersji ambitniejszej przerabia się je na „flaczki”. Ja mam dla Was troszkę inny przepis na te smaczne grzyby. Dość często lądują one w moim lunchboxie jako jeden ze składników bardzo smacznego makaronu.
Soba z boczniakami to danie niezwykle szybkie w przygotowaniu. Smak grzybów fajnie podkreśla sos sojowy i sos hoisin. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z grzybami wszelkiej maści. Zakupicie go w większych marketach lub sklepach z produktami kuchni azjatyckiej.
MAKARON Z BOCZNIAKAMI I GROSZKIEM
Składniki (na 2 duże porcje lub 3 średniej wielkości):
- 150 g makaronu soba
- pół papryczki chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
- 1 większa czerwona cebula
- 300 g boczniaków
- 200 g cukinii (niedużej i nieprzerośniętej)
- 60 g mrożonego groszku
- kilka marynowanych kolb kukurydzy
- 3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 3 łyżeczki sosu hoisin
- prażony sezam do posypania
- posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
Pozbawione pestek chili drobno siekamy. Obrany czosnek także drobno kroimy. Cebulę siekamy w piórka. Boczniaki kroimy w cienkie podłużne paski. Cukinię kroimy w kawałki w kształcie zapałki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach. Kolby kukurydzy kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej (używam oleju ryżowego). Patelnia musi być dobrze rozgrzana, będziemy bowiem smażyć dość szybko na średnim ogniu (metodą stir-fry). Wrzucamy chili, czosnek, imbir i cebulę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy boczniaki, smażymy przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia potrząsamy patelnią, by przemieszać co jakiś czas składniki (ewentualnie robimy to łopatką, szczypcami). Kolejno dorzucamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 4 minuty. Pamiętacie, by płomień pod patelnią był odpowiednio duży. Gdy grzyby się smażą, gotujemy makaron soba. Po łącznie 8-9 minutach smażenia boczniaki powinny być już dobre. Dodajemy wówczas groszek, kolby kukurydzy, sos hoisin i sos sojowy. Całość mieszamy, trzymamy dosłownie chwilę na ogniu i nakładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną dymką, prażonym sezamem. Podajemy.
Makaron z boczniakami i groszkiem |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
Cudnie i pysznie!
dawno nie jadłam boczniaków. Najbardziej smakują mi jak "schabowe" dla wegetarian 😉 ale Twoje danie też brzmi i wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ale pięknie wygląda 😀 Zresztą jak wszystko na tym blogu 🙂
Cudownie wygląda to danie! Boczniaków już nie robiłam jakiś czas, a to dobrze zapowiadający się przepis 😉
Czy można pominąć/ zastąpić czymś sos hoisin?
Zamiast sosu hoisin i sojowego daj sos przygotowany z: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego, 2 łyżeczki miodu lub melasy/syropu klonowego.