Make bento, not war! # 131

przez Malwina

Dzień dobry 🙂

Wiosna moi mili, wiosna! W mojej lodówce wylądowało dziś kilka pęczków zielonych szparagów. Już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła poszaleć z nimi w kuchni. Mam już kilka pomysłów na bento z dodatkiem tego pysznego warzywa. Na pewno będzie to kilka azjatyckich przepisów, ale i nie tylko.

Moja kolekcja lunchboxów poszerzyła się o kolejne Monbento z nowej, limitowanej kolekcji. Wiem, wiem, jeszcze tydzień temu pisałam, że stopuję na jakiś czas z kupowaniem pojemników. Nie było jednak mowy o prezentach, a to cudowne bento dostałam właśnie w prezencie. W ubiegłym tygodniu otrzymałam bardzo miły mail od firmy Monbento, której spodobały się moje fotografie lunchboxów. Postanowili podarować mi jedno ze swoich pudełeczek, a mój wybór padł właśnie na nowe pudełko z limitowanej kolekcji. Dziękuję za ten przemiły gest 🙂 Paczka z Francji do Polski dotarła do mnie w mniej niż dobę.

A co w bento? Jest jak zawsze kolorowo, pysznie i estetycznie. A z tygodnia na tydzień kolorów w pojemnikach będzie przybywać.  

PONIEDZIAŁEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to frittata z pieczarkami i chili. Dodatkowo seler naciowy do pochrupania. 

Na drugim pięterku placuszki twarogowe bez glutenu. Dodatkowo frużelina wiśniowa i maliny.

U mnie sałatka z kuskusu i ciecierzycy. W małym pojemniczku rzodkiewki.

WTOREK

Pierwszy posiłek to sałatka z kurczaka, roszponki i sera pleśniowego. Pamiętajcie o tym, by tego typu sałatki polewać dressingiem tuż przed jedzeniem.

Drugi posiłek to naleśniki jaglane z resztą frużeliny i malinami.

W moim pudełku sałatka z bulguru i bobu.  
Na drugim pięterku niezawodna soba z brokułem.

ŚRODA
Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to sałatka ze szpinaku, długo pieczonej wieprzowiny, pomidora, awokado, ogórków, rzodkiewki, pestek granatu, sera bursztyn, cebulki czerwonej. W małym pojemniczku dressing z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, octu winnego, oregano, odrobiny czosnku i suszonych pomidorów. 

Na drugim pięterku naleśniki ryżowe, kiwi i konfitura z nektarynek.

CZWARTEK

Pierwszy posiłek u Połówka to placuszki kokosowe (na mące kokosowej), kiwi, pestki granatu i reszta konfitury z nektarynek. 

Pożywny obiad w postaci tonkatsu, ryżu z groszkiem oraz kinpiry z marchewki

U mnie na śniadanie jogurt z jeżynami, owoce (truskawki, borówka, maliny) i nasiona konopi. 

PIĄTEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z szarpaną wieprzowiną, jajkiem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem, cebulką, granatem, serem danish blue i miksem sałat (mieszanka florencka). W małym pojemniczku dressing z oliwy, soku z cytryny, oregano i odrobiny czosnku. 

W drugiej części pojemnika kasza jęczmienna z warzywami i ogórki kiszone. 
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

EllaCanto 25/04/2016 - 8:35 am

Nieustannie zachwycają mnie Twoje lunchboxy – zdrowo i kolorowo 🙂 Przygarnęłabym!

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 25/04/2016 - 3:42 pm

Ja poproszę te naleśniki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies