Make bento, not war! # 131

przez Malwina

Dzie艅 dobry 馃檪

Wiosna moi mili, wiosna! W mojej lod贸wce wyl膮dowa艂o dzi艣 kilka p臋czk贸w zielonych szparag贸w. Ju偶 nie mog臋 si臋 doczeka膰, kiedy b臋d臋 mog艂a poszale膰 z nimi w kuchni. Mam ju偶 kilka pomys艂贸w na bento z dodatkiem tego pysznego warzywa. Na pewno b臋dzie to kilka azjatyckich przepis贸w, ale i nie tylko.

Moja kolekcja lunchbox贸w poszerzy艂a si臋 o kolejne Monbento z nowej, limitowanej kolekcji. Wiem, wiem, jeszcze tydzie艅 temu pisa艂am, 偶e stopuj臋 na jaki艣 czas z kupowaniem pojemnik贸w. Nie by艂o jednak mowy o prezentach, a to cudowne bento dosta艂am w艂a艣nie w prezencie. W ubieg艂ym tygodniu otrzyma艂am bardzo mi艂y mail od firmy Monbento, kt贸rej spodoba艂y si臋 moje fotografie lunchbox贸w. Postanowili podarowa膰 mi jedno ze swoich pude艂eczek, a m贸j wyb贸r pad艂 w艂a艣nie na nowe pude艂ko z limitowanej kolekcji. Dzi臋kuj臋 za ten przemi艂y gest 馃檪 Paczka z Francji do Polski dotar艂a do mnie w mniej ni偶 dob臋.

A co w bento? Jest jak zawsze kolorowo, pysznie i estetycznie. A z tygodnia na tydzie艅 kolor贸w w pojemnikach b臋dzie przybywa膰.  

PONIEDZIA艁EK

Posi艂ek bia艂kowo-t艂uszczowy to frittata z pieczarkami i chili. Dodatkowo seler naciowy do pochrupania. 

Na drugim pi臋terku placuszki twarogowe bez glutenu. Dodatkowo fru偶elina wi艣niowa i maliny.

U mnie sa艂atka z kuskusu i ciecierzycy. W ma艂ym pojemniczku rzodkiewki.

WTOREK

Pierwszy posi艂ek to sa艂atka z kurczaka, roszponki i sera ple艣niowego. Pami臋tajcie o tym, by tego typu sa艂atki polewa膰 dressingiem tu偶 przed jedzeniem.

Drugi posi艂ek to nale艣niki jaglane z reszt膮 fru偶eliny i malinami.

W moim pude艂ku sa艂atka z bulguru i bobu.  
Na drugim pi臋terku niezawodna soba z broku艂em.

艢RODA
Posi艂ek bia艂kowo-t艂uszczowy u Po艂贸wka to sa艂atka ze szpinaku, d艂ugo pieczonej wieprzowiny, pomidora, awokado, og贸rk贸w, rzodkiewki, pestek granatu, sera bursztyn, cebulki czerwonej. W ma艂ym pojemniczku dressing z oleju rzepakowego t艂oczonego na zimno, octu winnego, oregano, odrobiny czosnku i suszonych pomidor贸w. 

Na drugim pi臋terku nale艣niki ry偶owe, kiwi i konfitura z nektarynek.

CZWARTEK

Pierwszy posi艂ek u Po艂贸wka to placuszki kokosowe (na m膮ce kokosowej), kiwi, pestki granatu i reszta konfitury z nektarynek. 

Po偶ywny obiad w postaci tonkatsu, ry偶u z groszkiem oraz kinpiry z marchewki

U mnie na 艣niadanie jogurt z je偶ynami, owoce (truskawki, bor贸wka, maliny) i nasiona konopi. 

PI膭TEK

Posi艂ek bia艂kowo-t艂uszczowy to sa艂atka z szarpan膮 wieprzowin膮, jajkiem, pomidorem, rzodkiewk膮, og贸rkiem, cebulk膮, granatem, serem danish blue i miksem sa艂at (mieszanka florencka). W ma艂ym pojemniczku dressing z oliwy, soku z cytryny, oregano i odrobiny czosnku. 

W drugiej cz臋艣ci pojemnika kasza j臋czmienna z warzywami i og贸rki kiszone. 
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

EllaCanto 25/04/2016 - 8:35 am

Nieustannie zachwycaj膮 mnie Twoje lunchboxy – zdrowo i kolorowo 馃檪 Przygarn臋艂abym!

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 25/04/2016 - 3:42 pm

Ja poprosz臋 te nale艣niki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystaj膮c z tego formularza, zgadzasz si臋 na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stron臋 Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plik贸w cookies w celu poprawienia jako艣ci obs艂ugi. Zaakceptuj Czytaj wi臋cej: Polityka prywatno艣ci i plik贸w cookies