Pad Thai z kurczakiem |
Pad thai to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej. Można ją zakupić na niezliczonych ulicznych stoiskach z jedzeniem a także w restauracjach. Danie to składa się ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek i aromatycznych sosów charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. To prawdziwy rollercoaster dla kubków smakowych.
Przeglądając książki z kuchnią Tajlandii i strony internetowe, natrafiłam na różne wersje tego dania. Nie chciałam robić wersji z tofu, dlatego postawiłam na przepis Jamesa Martina na bazie mięsa drobiowego i krewetek. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, w poniższym przepisie możecie podmienić kurczaka na dobrej jakości tofu.
Pad thai jest ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w około 15-20 minut na Waszym stole wyląduje gotowe danie. Przed podaniem udekorujcie je podprażonymi na suchej patelni orzechami arachidowymi oraz posiekaną dymką.
Zajrzyjcie do Mirabelki, Martynosi i Bartoldzika i zobaczcie ich wersje tej popularnej tajskiej potrawy.
PAD THAI Z KURCZAKIEM
(TAJLANDIA)
(TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
- 250 g makaronu ryżowego wstążki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
- 100 g krewetek oczyszczonych i ugotowanych
- 100 g kiełków fasoli mung
- 3-4 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1/2-1 łyżeczka cukru palmowego (lub więcej do smaku)
- 3-4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 2 jajka, roztrzepane widelcem
- 2-3 łyżki uprażonych orzechów ziemnych, posiekanych
- posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić na sicie). Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Mięso zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy chili, czosnek, imbir i szalotkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dokładamy kurczaka, krewetki, kiełki fasoli, smażymy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca, sos rybny, sojowy, sok z limonki, cukier do smaku oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy jajka, mieszamy i krótko smażymy, aż się zetną. Makaron wykładamy na talerze, przybieramy dymką i orzeszkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Pad Thai z kurczakiem |
Czas przygotowania: 15 minut.
7 komentarzy
Jestem bardzo ciekawa tego rollercoaster'a 🙂 Makaron ryżowy, tofu i orzeszki ziemne to musi być bardzo intrygujące połączenie 😉
Zdecydowanie moje smaki: )
Ale ja lubię takie dania, muszę sobie przygotować!
Przepysznie wygląda:)
A gdzie tu tofu?
Odsyłam do wstępu i zachęcam do poświęcenia chwili na czytanie ze zrozumieniem.
Witam,
gdzie się podziały przepisy?
Do tej pory były kategorie dań a w nich przepisy z obrazkami, teraz nie mogę nic znaleźć 🙁