Pad Thai z kurczakiem

przez Malwina
Smażony makaron po tajsku
Pad Thai z kurczakiem
Pad thai to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej. Można ją zakupić na niezliczonych ulicznych stoiskach z jedzeniem a także w restauracjach. Danie to składa się ze smażonego makaronu ryżowego z dodatkiem jajek, tofu, krewetek i aromatycznych sosów charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Łączy w sobie smak słodki, pikantny i kwaśny. To prawdziwy rollercoaster dla kubków smakowych. 

Przeglądając książki z kuchnią Tajlandii i strony internetowe, natrafiłam na różne wersje tego dania. Nie chciałam robić wersji z tofu, dlatego postawiłam na przepis Jamesa Martina na bazie mięsa drobiowego i krewetek. Oczywiście, jeśli tylko chcecie, w poniższym przepisie możecie podmienić kurczaka na dobrej jakości tofu. 
Pad thai jest ekspresowy w przygotowaniu. Jeśli dobrze zorganizujecie swoją pracę, to w około 15-20 minut na Waszym stole wyląduje gotowe danie. Przed podaniem udekorujcie je podprażonymi na suchej patelni orzechami arachidowymi oraz posiekaną dymką.

Zajrzyjcie do Mirabelki, Martynosi i Bartoldzika i zobaczcie ich wersje tej popularnej tajskiej potrawy. 
Pad thai przepis
PAD THAI Z KURCZAKIEM
(TAJLANDIA)


Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 100 g krewetek oczyszczonych i ugotowanych
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 3-4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1/2-1 łyżeczka cukru palmowego (lub więcej do smaku)
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 2 jajka, roztrzepane widelcem
  • 2-3 łyżki uprażonych orzechów ziemnych, posiekanych
  • posiekana dymka do posypania 
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić na sicie). Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę, czosnek, imbir i chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowe w środku. Mięso zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy chili, czosnek, imbir i szalotkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dokładamy kurczaka, krewetki, kiełki fasoli, smażymy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca, sos rybny, sojowy, sok z limonki, cukier do smaku oraz makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy jajka, mieszamy i krótko smażymy, aż się zetną. Makaron wykładamy na talerze, przybieramy dymką i orzeszkami. Podajemy od razu po przygotowaniu. 
Pad thai z krewetkami
Pad thai z kurczakiem
Makaron pad thai
Pad Thai z kurczakiem

Czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

studentka_na_diecie 28/10/2014 - 8:22 pm

Jestem bardzo ciekawa tego rollercoaster'a 🙂 Makaron ryżowy, tofu i orzeszki ziemne to musi być bardzo intrygujące połączenie 😉

Odpowiedz
Angie 28/10/2014 - 8:33 pm

Zdecydowanie moje smaki: )

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 29/10/2014 - 10:16 am

Ale ja lubię takie dania, muszę sobie przygotować!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/11/2014 - 3:55 pm

Przepysznie wygląda:)

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2015 - 12:34 pm

A gdzie tu tofu?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2015 - 12:37 pm

Odsyłam do wstępu i zachęcam do poświęcenia chwili na czytanie ze zrozumieniem.

Odpowiedz
Katarzyna 22/09/2018 - 8:37 pm

Witam,
gdzie się podziały przepisy?
Do tej pory były kategorie dań a w nich przepisy z obrazkami, teraz nie mogę nic znaleźć 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies