Zupa marchewkowo-pomarańczowa (GP Singapuru)

przez Malwina

Zupy marchewkowe bardzo często goszczą na naszym stole, dlatego też z wielką chęcią zabrałam się do przygotowania właśnie tej. Jest niezwykle aromatyczna, mocno pachnąca pomarańczą, a za sprawą pora, lekko pikantna. W przepisie sugerowano, by podawać ją na zimno, jednak biorąc pod uwagę pogodę za oknem, zdecydowałam się podać ją na ciepło. Jest smaczna, ale zdecydowanie lepiej będzie smakować mocno schłodzona w upalny dzień. Orzeźwia, pobudza zmysły, a wszystko to za sprawą tylko kilku prostych składników. Jeśli lubicie zupy marchewkowe, polecam Wam wypróbowanie tego połączenia. 

ZUPA MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWA (SINGAPUR)

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • pół kg marchewki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • 3/4 szklanki pora
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego*
  • sól do smaku
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, smażymy marchew, imbir i pora przez około 5 minut, aż por będzie miękki. Wlewamy wywar i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż marchew będzie miękka. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok, mieszamy, doprawiamy do smaku solą. Chłodzimy w lodówce i podajemy. Ja zupę podałam na ciepło.

*dodajcie najpierw połowę sugerowanej ilości soku z pomarańczy i spróbujcie, czy smak zupy Wam odpowiada. 
**zgodnie z sugestiami czytelników polecam Wam do zupy dodać pierś z kurczaka. Wystarczy, że włożycie ją do gotującej się zupy i po 10-15 minutach (czas gotowania będzie uzależniony od wielkości piersi) podzielicie przy pomocy dwóch widelców na mniejsze kawałki. Po zmiksowaniu zupy, dodajcie do niej kawałki mięsa.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

lashqueen (italia od kuchni) 25/09/2011 - 4:41 pm

Super, idealna na zimę, gdy sezon pomarańczowy w pełni. Witaminowy zastrzyk na zimowe chłody jak znalazł. Na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
Ewam 25/09/2011 - 4:42 pm

Musze dac przepis na te zupke mojej mojej szwagierce,ktora jest mloda mama:9Jej corcia na 100%nie bedzie grymasic przy tej zupce:)

Odpowiedz
małgo 25/09/2011 - 4:50 pm

mmm aleś mi apetytu narobiła!
Yummy & Tasty

Odpowiedz
gruszka z fartuszka 25/09/2011 - 5:10 pm

zawsze zachwycam się tym jak wyglądają te egzotyczne zupy, ale nigdy nie mogę odważyć się by samej taką zrobić… ehh…

Odpowiedz
Wiewióra 25/09/2011 - 5:12 pm

Musi być niesamowita!!! zapisuje w ulubionych i myślę, że niebawem ugotuje 🙂

Odpowiedz
asieja 25/09/2011 - 5:25 pm

ta kolorystyka jest niesamowita.

Odpowiedz
atina 25/09/2011 - 5:45 pm

Noooo boski kolor:)

Odpowiedz
Asiek 25/09/2011 - 5:59 pm

Jadłam podobną, ale była jeszcze z kolendrę i wywar był gotowany z pomarańczami i do tego jeszcze mleczko kokosowe… pyszna była, Twoja wygląda równie pysznie! Tak rozgrzewająco, w sam raz na nadchodzącą jesień…
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
kikimora 25/09/2011 - 6:01 pm

Musi być pyszna! Uwielbiam Twoje zupy ^^

Odpowiedz
Kamila 25/09/2011 - 6:04 pm

Wszystkie Twoje zupy są takie apetyczne!

Odpowiedz
jadalnepijalne 25/09/2011 - 6:46 pm

Imbir i pomarańcza. Jak będę powtarzał moją to spróbuję.

Odpowiedz
Doctor 25/09/2011 - 7:02 pm

Zupa zdecydowanie w moim guście! Pychaa 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 25/09/2011 - 7:43 pm

Łał, jaki ma kolor!!!
Warto spróbować właśnie w gorący dzień 🙂

Odpowiedz
Aurora 25/09/2011 - 8:13 pm

Lubię takie smaczki :))

Odpowiedz
ewelajna 25/09/2011 - 8:39 pm

O, jaka piękna…!

Odpowiedz
Majana 26/09/2011 - 7:19 am

Jaka śliczna!:)

Odpowiedz
Bjedrona 26/09/2011 - 12:03 pm

kolor cudowny 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/09/2011 - 4:13 pm

Jak byłam mała to uwielbiałam zupę marchewkową, którą gotowała mi babcia:) …a później gotowałam ją sama sobie:) …ale takiej z pomarańczą nie próbowałam:)

Odpowiedz
Marzena 26/09/2011 - 7:55 pm

Kolor ma sliczny!:) Ciekawe polaczenie – trzeba by sprobowac zrobic:) Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Biedr_ona 02/10/2011 - 6:44 pm

Trzeba by było zaryzykować ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2012 - 3:01 pm

z pomarańczą i kurczakiem pokrojonym w kostkę jest najlepsza;)

Odpowiedz
Malwina 28/01/2012 - 7:39 am

Chętnie dodam do niej następnym razem kurczaka;)

Odpowiedz
Wiera 28/02/2012 - 3:43 pm

Przeglądam sobie ten blog i… Ten przepis jest ekstra 🙂 Muszę wypróbować!

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2012 - 4:39 pm

Jak na mój gust to za dużo soku pomarańczowego i jakieś mocniejsze przyprawy by się przydały.
Może z tym kurczakiem to też dobry pomysł. (;

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies