Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku

przez Malwina

Dzień dobry,

Nie wiem, jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie obiadu bez warzyw. Uwielbiam różnej maści surówki i sałatki! Kiedyś nawet miałam pomysł, by wszystkie moje pomysły na nie spakować w apetyczny ebook i puścić go w świat. Kto wie, może kiedyś się odważę.

Dziś mam dla Was mega prostą i pełną smaku azjatycką surówkę z czerwonej kapusty. Podawałam ją ostatnio do bakłażana w sosie miso (przepis już wkrótce), ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na kapustę w pełni.

Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka (100 g)
  • 1 długi ogórek (150 g)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • 30 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 2 łyżeczki białego sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • Świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)
  • Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, pół łyżeczki startego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę bardzo cienko szatkujemy. Marchewkę i ogórek kroimy w julienne (robię to przy pomocy specjalnej obieraczki). Cebulę dymkę i szczypior drobno kroimy. 
  2. Składniki dressingu łączymy. 
  3. Warzywa umieszczamy w misce, łączymy z dressingiem. Surówkę posypujemy sezamem, orzeszkami i kolendrą. Przed podaniem warto ją odstawić na 15 minut do lodówki. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 141 kcal (3 B, 8 W, 11 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Orzechy i kolendrę najlepiej dodawać na świeżo. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Do czego podać surówkę z czerwonej kapusty po azjatycku?

Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, szczególnie jaśminowego. Będzie to dobry wybór to tofu po azjatycku, chrupiących schabowych w panko czy klopsików. Możecie zapakować ją do bułki z hot-dogiem, podać do burgerów wołowych lub panierowanej ryby.

Czy azjatycka surówka z czerwonej kapusty sprawdzi się na meal prep?

Jasne! Pamiętajcie, by orzeszki i kolendrę dodać tuż przed jedzeniem.

2 komentarze
2

Podobne posty:

2 komentarze

Zuza 21/09/2023 - 4:54 pm

Cześć Martyna! Bardzo lubię Twojego książki i czasem zaglądam też na bloga. Ja też jestem fanką surówek, natomiast dużym problemem jest dla mnie co zrobić z resztą kapusty? ja uwielbiam, moja dziewczyna nie tyka, a to łatwy sposób na zmarnowanie nawet małej główki. Czy mogłabyś stworzyć kiedyś listę bentowania na kilka dni, żeby jakoś miło poprzemycać kapustę nie tylko w surówce? Nie mam pomysłu, do czego wykorzystać surową nieukiszoną kapustę 🙁

Odpowiedz
Malwina 27/09/2023 - 11:58 am

Do zrobienia 🙂

Malwina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies