Sałatka z figami i burakiem – witaj jesieni!

przez Malwina

Dzień dobry,

Lato żegnaliśmy makaronem w sosie z pieczonych pomidorów, z kolei jesień witamy pyszną sałatką z figami i burakiem. Idealnie sprawdzi się jako lekka i pełna smaku kolacja. Możecie podać ją z dodatkiem grzanek bagietki lub ciabatty.

Do tego przepisu polecam wybrać miks sałat z dodatkiem lekko pikantnej rukoli oraz sałaty radicchio, która ma charakterystyczny gorzkawy posmak. Dobrze komponuje się ze słodkimi figami i wyrazistym serem gorgonzola. Jeśli nie przepadacie za tym ostatnim użyjcie słonej fety lub miękkiego koziego sera w roladce.

Sałatka z figami i burakiem

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 2 spore  garście ulubionego miksu sałat (polecam szczególnie z dodatkiem rukoli i radicchio)
  • 2 nieduże pieczone lub gotowane buraki (200 g)
  • Pół małej czerwonej cebulki (30 g)
  • 3 jędrne i dojrzałe figi
  • 60 g sera gorgonzola 
  • 2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki kroimy w plastry, cebulkę w piórka lub drobną kostkę, figi w ćwiartki. Składniki dressingu łączymy. 
  2. Na półmisku układamy sałatę, warzywa i owoce, pokruszony ser. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Polewamy dessingiem. Podajemy od razu po przygotowaniu. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 452 kcal (11 B, 31 W, 32 T)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Czy sałatka z figami i burakiem sprawdzi się do lunchboxu?

Jasne! Pamiętajcie tylko sałatę ułożyć na samej górze, a dressing transportować osobno. Polejcie nim sałatkę tuż przed jedzeniem.

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies