Makaron w sosie z pieczonych pomidorów – pyszny przepis na pożegnanie lata

przez Malwina

Dzień dobry,

Lato w tym roku żegnamy przepisem na pyszny makaron z pieczonymi pomidorami. Postawiłam na moje ulubione pomidory malinowe – słodkie, soczyste i pełne smaku. Im bardziej nieidealne, tym zawsze smaczniejsze. Akurat kilka kilogramów malinówek przywiozła mi Mama Ewa prosto ze szklarni.

Pieczenie cudownie podkręca smak warzyw! Aby stworzyć smaczny sos nie potrzebujemy już zbyt wielu dodatków. Wystarczą zioła, odrobina octu balsamicznego i czosnku. Tego ostatniego nie smażę, a gotuję w sosie. Dzięki temu danie jest lekkostrawne, a sam sos o wiele smaczniejszy.

Makaron w sosie z pieczonych pomidorów

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g dojrzałych i słodkich pomidorów malinowych lub bawole serca
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Pół czerwonej cebuli (50 g)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • Tarty parmezan do posypania (opcjonalnie)
  • 180 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół).
  2. Pomidory kroimy w kawałki, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy je roztartym w palcach oregano.
  3. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia 45–60 minut.
  4. Pomidory wraz z sokiem blendujemy na gładko.
  5. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy 4 minuty.
  6. Wlewamy sos pomidorowy. Gotujemy 5 minut. Dodajemy ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą do smaku. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Jeśli pomidory nie były słodkie, można dodać pod koniec gotowania szczyptę erytrolu lub cukru.
  7. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do gorącego sosu. Mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy bazylią oraz serem (opcjonalnie).

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 444 kcal (16 B, 72 W, 9 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Makaron najlepiej trzymać osobno i łączyć z sosem przed podaniem. Sos można mrozić i wekować (bez sera).

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Czy sos z pieczonych pomidorów można mrozić?

Tak, sos z pieczonych pomidorów można zamrozić (bez dodatku sera). Polecam przelać sos do silikonowych foremek na muffinki a po zamrożeniu przełożyć pomidorowe babeczki do strunowego woreczka. Gdy będziecie chcieć przygotować sobie makaron z sosem, wystarczy taką babeczkę rozmrozić na patelni lub w garnku.

Czy sos z pieczonych pomidorów można wekować?

Tak, sos można zawekować bez dodatku sera. Gorący sos przelewamy do suchych słoików (wcześniej wyparzonych), zakręcamy, a po całkowitym ostygnięciu przekładamy do lodówki. Jeśli chcecie przechowywać sos poza lodówką, słoiki należy zapasteryzować (dla słoików 350 ml pasteryzacja na mokro 25 minut).

0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies