Dzień dobry,
Lato w tym roku żegnamy przepisem na pyszny makaron z pieczonymi pomidorami. Postawiłam na moje ulubione pomidory malinowe – słodkie, soczyste i pełne smaku. Im bardziej nieidealne, tym zawsze smaczniejsze. Akurat kilka kilogramów malinówek przywiozła mi Mama Ewa prosto ze szklarni.
Pieczenie cudownie podkręca smak warzyw! Aby stworzyć smaczny sos nie potrzebujemy już zbyt wielu dodatków. Wystarczą zioła, odrobina octu balsamicznego i czosnku. Tego ostatniego nie smażę, a gotuję w sosie. Dzięki temu danie jest lekkostrawne, a sam sos o wiele smaczniejszy.
Czy sos z pieczonych pomidorów można mrozić?
Tak, sos z pieczonych pomidorów można zamrozić (bez dodatku sera). Polecam przelać sos do silikonowych foremek na muffinki a po zamrożeniu przełożyć pomidorowe babeczki do strunowego woreczka. Gdy będziecie chcieć przygotować sobie makaron z sosem, wystarczy taką babeczkę rozmrozić na patelni lub w garnku.
Czy sos z pieczonych pomidorów można wekować?
Tak, sos można zawekować bez dodatku sera. Gorący sos przelewamy do suchych słoików (wcześniej wyparzonych), zakręcamy, a po całkowitym ostygnięciu przekładamy do lodówki. Jeśli chcecie przechowywać sos poza lodówką, słoiki należy zapasteryzować (dla słoików 350 ml pasteryzacja na mokro 25 minut).