Jesienna zupa z soczewicy i ziemniaków

przez Malwina

Zupa z soczewicy i ziemniaków to moja propozycja na rozgrzewający i sycący jesienny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, bazuje na sezonowych i niedrogich składnikach. Myślę, że może być smaczną i lżejszą alternatywą dla polskiej grochówki.

Taka zupa dobrze wpisze się w Wasz meal prep, ponieważ jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu. Możecie zapakować ją do swojego termosu bez obawy o to, że się popsuje (zupa nie zawiera dodatku nabiału).

Zupa z soczewicy i ziemniaków

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 cebula (100 g)
  • 1 duża marchewka (160 g)
  • 300 g ziemniaków na zupę (waga po obraniu)
  • 50 g surowego wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę 
  • 70 g brązowej soczewicy
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1100 ml wywaru warzywnego 
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Pół łyżeczki słodkiej lub ostrej wędzonej papryki w proszku (użyłam ostrej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Odrobina cukru lub erytrolu do przełamania smaku
  • 1 łyżka oliwy (15 g)
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku 2 cm.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy marchewkę i boczek, smażymy kolejne 3 minuty. 
  3. Wsypujemy soczewicę, kurkumę, wlewamy wywar, dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. 
  4. Zupę gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Dokładamy ziemniaki, gotujemy dalej 15 minut lub dłużej do miękkości warzyw. 
  5. Dodajemy koncentrat, majeranek, paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość erytrolu, jeśli koncentrat był dość kwaśny. 
  6. Zupę podajemy obficie posypaną natką pietruszki. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 203 kcal (8 B, 25 W, 7 T)

 

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Czy zupę można ugotować z inną odmianą soczewicy?

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się soczewica zielona lub brązowa, które po ugotowaniu zachowują swoją teksturę. Jeśli chcecie użyć czerwonej lub żółtej soczewicy, wrzućcie ją razem z ziemniakami, gotują się bowiem o wiele szybciej. Być może będzie potrzeba dodać więcej wywaru.

3 komentarze
0

3 komentarze

Anna 12/10/2022 - 11:45 am

Rozumiem, że czerwona soczewica też będzie ok? Mam jej w nadmiarze.

Odpowiedz
Malwina 26/10/2022 - 6:30 am

Odsyłam do ogromnego nagłówka pod przepisem 🙂

Odpowiedz
Majka 09/01/2023 - 1:30 pm

Zupa jest przepyszna 😋 Na blogu tak samo smakowicie jak w książkach. Jestem zachwycona.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies