Zupa z soczewicy i ziemniaków to moja propozycja na rozgrzewający i sycący jesienny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, bazuje na sezonowych i niedrogich składnikach. Myślę, że może być smaczną i lżejszą alternatywą dla polskiej grochówki.
Taka zupa dobrze wpisze się w Wasz meal prep, ponieważ jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu. Możecie zapakować ją do swojego termosu bez obawy o to, że się popsuje (zupa nie zawiera dodatku nabiału).
Czy zupę można ugotować z inną odmianą soczewicy?
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się soczewica zielona lub brązowa, które po ugotowaniu zachowują swoją teksturę. Jeśli chcecie użyć czerwonej lub żółtej soczewicy, wrzućcie ją razem z ziemniakami, gotują się bowiem o wiele szybciej. Być może będzie potrzeba dodać więcej wywaru.
3 komentarze
Rozumiem, że czerwona soczewica też będzie ok? Mam jej w nadmiarze.
Odsyłam do ogromnego nagłówka pod przepisem 🙂
Zupa jest przepyszna 😋 Na blogu tak samo smakowicie jak w książkach. Jestem zachwycona.