Zupa z pieczonych pomidorów

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś zapraszam Was na pyszny krem z pomidorów, który robi się praktycznie sam. Wystarczy wrzucić warzywa na blaszkę i upiec w piekarniku, dzięki czemu nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Do tego przepisu polecam słodkie odmiany pomidorów o cienkiej skórce, takie jak bawole serca lub malinowe.

Czy pomidory na zupę krem należy obrać ze skórki?

Do zblendowania zupy użyjcie blendera kielichowego lub blendera żyrafy. Jeśli Wasz sprzęt ma słabą moc, obierzcie pomidory ze skórki po upieczeniu lub przetrzyjcie zupę przez gęste sito.

Zupa z pieczonych pomidorów

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1,2 kg słodkich i dojrzałych pomidorów (polecam użyć malinowych lub bawole serca)
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2–3 łyżeczki octu balsamicznego 
  • 1/2-1 szklanka wywaru warzywnego 
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół). Pomidory grubo kroimy, układamy w jednej warstwie w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Dodajemy obraną i pokrojoną w ósemki cebulę. Warzywa polewamy oliwą, posypujemy suszonym oregano. Pieczemy bez przykrycia 45 minut. 
  2. Warzywa lekko studzimy, przekładamy do kielicha blendera kielichowego. Dodajemy ocet, pół szklanki wywaru, kilka listków świeżej bazylii. Blendujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Jeśli macie słaby blender, obierzcie pomidory ze skóry po upieczeniu. 
  3. Zupę przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku solą i zagotowujemy. Gotowy krem nalewamy do misek, wierzch posypujemy bazylią i kropimy oliwą. Opcjonalnie możecie posypać zupę tartym serem, np. grana padano lub parmezanem. 

Uwagi:

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3–4 dni. Zupę można wekować (bez dodatku sera) i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i przechowywać w spiżarni. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Urszula 16/04/2023 - 6:58 pm

Lubię takie zupki…

Odpowiedz
Lamotek.pl 24/05/2023 - 11:09 am

Idealna! <3 Doskonała na lekki obiad lub lunch. 🙂

Odpowiedz
Imperium Kobiety 14/06/2023 - 11:18 pm

Uwielbiam pomidory w każdej postaci! W najbliższym czasie na pewne wypróbuję ten przepis, bo ostatnio była w restauracji i zamówiłam sobie krem z pomidorów i się zakochałam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies