Grzanki z pomidorami i labneh

przez Malwina
Grzanki z pomidorem i serem
Grzanki z pomidorami i labneh
Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Z pewnością takie też są te grzanki. Chrupiące domowe pieczywo, własnoręcznie przygotowany kremowy ser i pyszne soczyste pomidory. To prawdziwie letnie śniadanie, nieskomplikowane i totalnie leniwe. To też jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie tabat labneh, który wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami. Jeśli macie w lodówce słoiczek pełen tych pysznych serowych kuleczek w zatarze, to zachęcam Was do przygotowania sobie takiego właśnie śniadania.

Grzanki z kajzerki

 

GRZANKI Z POMIDORAMI I LABNEH
Śniadanie Mistrzów #283


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 kajzerka
  • pół ząbka czosnku
  • 2 kulki sera labneh w zatarze
  • 1 pomidor
  • 1 dymka (cebulka plus szczypior)
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Kajzerkę kroimy na pół. Kładziemy ją wnętrzem na suchej patelni i opiekamy na małym ogniu przez kilka minut, aż bułki staną się chrupiące. Wnętrze opieczonych bułek lekko nacieramy czosnkiem. Każdą połówkę smarujemy kremowym serkiem labneh w zatarze. Pomidory siekamy w kostkę lub plastry (jak Wam wygodniej), dymkę drobno siekamy. Na grzankach układamy pomidory wymieszane z dymką, doprawiamy solą i kropimy oliwą z marynowania sera.  Podajemy od razu po przygotowaniu. Mile widziana obok jajecznica z wiejskich jajek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Polecam Ci również sałatkę z pomidorów i labneh
 Sałatka z labneh

 

Grzanki z pomidorem

 

Kanapki z pomidorem
Grzanki z pomidorami i labneh

 

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

SPEKTRUM SMAKU 17/07/2015 - 9:40 am

Tak, mam dziś na to ochotę! 🙂

Odpowiedz
Kinga 17/07/2015 - 12:59 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Kiki 17/07/2015 - 3:37 pm

Bardzo ciekawe te kulki. 🙂 a na domowym pieczywie musiały być pyszne. 😉

Odpowiedz
Ania S 17/07/2015 - 7:33 pm

Pomijając fakt, że to wszystko wygląda cudownie i tak też musiało smakować patrząc na składniki, to zjadłabym teraz taką najzwyklejszą kajzerkę z masłem i pomidorem 😛

Odpowiedz
Magda C. 19/07/2015 - 6:51 am

Pyszne grzanki 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 21/07/2015 - 9:44 am

Dawno nie jadłam kajzerek 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies