Grzanki z pomidorami i labneh |
Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Z pewnością takie też są te grzanki. Chrupiące domowe pieczywo, własnoręcznie przygotowany kremowy ser i pyszne soczyste pomidory. To prawdziwie letnie śniadanie, nieskomplikowane i totalnie leniwe. To też jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie tabat labneh, który wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami. Jeśli macie w lodówce słoiczek pełen tych pysznych serowych kuleczek w zatarze, to zachęcam Was do przygotowania sobie takiego właśnie śniadania.
GRZANKI Z POMIDORAMI I LABNEH
Śniadanie Mistrzów #283
Śniadanie Mistrzów #283
Składniki (na 1 porcję):
- 1 kajzerka
- pół ząbka czosnku
- 2 kulki sera labneh w zatarze
- 1 pomidor
- 1 dymka (cebulka plus szczypior)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kajzerkę kroimy na pół. Kładziemy ją wnętrzem na suchej patelni i opiekamy na małym ogniu przez kilka minut, aż bułki staną się chrupiące. Wnętrze opieczonych bułek lekko nacieramy czosnkiem. Każdą połówkę smarujemy kremowym serkiem labneh w zatarze. Pomidory siekamy w kostkę lub plastry (jak Wam wygodniej), dymkę drobno siekamy. Na grzankach układamy pomidory wymieszane z dymką, doprawiamy solą i kropimy oliwą z marynowania sera. Podajemy od razu po przygotowaniu. Mile widziana obok jajecznica z wiejskich jajek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Polecam Ci również sałatkę z pomidorów i labneh
Grzanki z pomidorami i labneh |
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Tak, mam dziś na to ochotę! 🙂
Smacznie 😉
Bardzo ciekawe te kulki. 🙂 a na domowym pieczywie musiały być pyszne. 😉
Pomijając fakt, że to wszystko wygląda cudownie i tak też musiało smakować patrząc na składniki, to zjadłabym teraz taką najzwyklejszą kajzerkę z masłem i pomidorem 😛
Pyszne grzanki 🙂
Dawno nie jadłam kajzerek 🙂