Gulasz z mlekiem kokosowym i wieprzowiną

przez Malwina
Gulasz

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne gulasze, być może ten przepis przypadnie Wam do gustu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający. Początkowo miałam go podać z ryżem, jednak Połówek w trakcie gotowania „zażyczył” sobie wkładkę w postaci ziemniaków i to był właśnie strzał w dziesiątkę. Serdecznie Wam polecam!
Wieprzowina z mlekiem kokosowym

GULASZ WIEPRZOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (u mnie szynka), pokrojonego w kostkę
  • 2 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • bulion lub rosół
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
Na patelni rozgrzewamy olej, mięso przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5 minut i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy szalotki, czosnek, chili, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kmin rzymski i kolendrę, smażymy dalej mieszając przez 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy 1 szklankę bulionu, mieszamy i przelewamy do mięsa. Dolewamy tyle dodatkowego bulionu, aby zakrył mięso. Dodajemy łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej, całość zagotowujemy, przykrywamy uchylnie pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy przecier, mleko kokosowe, słodką paprykę, marchewkę. Gotujemy dalej przez 15 minut. Dodajemy ziemniaki i paprykę, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu (musi zakrywać warzywa). Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, gotujemy kolejne 3 minuty. Podajemy 🙂

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 16/01/2014 - 10:29 am

mmm uwielbiam takie potrawy z dodatkiem mleka kokosowego. Robiłam już coś takiego, ale z kurczakiem. Jestem ciekawa jak smakowałoby z wieprzowiną.. muszę spróbować! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 16/01/2014 - 10:29 am

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Ash 16/01/2014 - 12:15 pm

Ależ mam teraz ochotę na miseczkę rozgrzewającego gulaszu 🙂 Ciekawy pomysł z mleczkiem kokosowym, no i ziemniaki, jakoś do tej pory nie przyszły mi do głowy jako dodatek gulaszowy 😉

Odpowiedz
tu-tusia 16/01/2014 - 1:37 pm

Ochoty mi narobiłaś 🙂 Skuszę się chętnie na taki gulasz 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 16/01/2014 - 4:19 pm

wygląda prze smacznie!!! bardzo jestem ciekawa jego smaku 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/01/2014 - 8:49 am

Bardzo lubię takie obiady 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2014 - 10:09 am

mam wszystko oprócz mleka kokosowego… czym można je zastąpić?
dziękuję za zdrowe przepisy! zwłaszcza za kurczaka z soczewicą w sosie pomidorowym – mój Luby pokochał soczewicę:)
Marta

Odpowiedz
Malwina 17/01/2014 - 6:51 pm

Marto, niczym go nie zastąpisz. Bez problemu powinnaś dostać mleko kokosowe w marketach i niektórych sklepach osiedlowych, np. lewiatan

Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2014 - 7:54 pm

zrobione! mąż nawet nie musiał komentować czy dobre, bo… poprosił o dokładkę;p baaardzo dobre choć, chyba przez to mleko kokosowe (zakupiłam;p), w smaku bardziej jak leczo niż gulasz;p na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 21/01/2014 - 6:04 am

Uwielbiam dodatek mleka kokosowego. Jak zwykle piekne zdjecia.

Odpowiedz
Pawelll Zet 06/05/2017 - 9:58 am

Super polecam szybkowar jeszcze szybciej.
Sam dodalem bulion z kalafiarowej 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies