Chleb tostowy pełnoziarnisty – pyszna i zdrowa baza do Twoich kanapek

przez Malwina

Dzień dobry,

Wojtek przygotował dla Was kolejny przepis na pyszny domowy chleb. To chleb tostowy razowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, który jest smaczną bazą do domowych tostów, zapiekanek i grzanek.

Ciasto na chleb jest luźne i mocno klejące, dlatego trzeba wyrobić je w robocie kuchennym. Dzięki odpowiedniej hydracji chleb jest miękki i wilgotny w środku, dłużej też zachowuje świeżość. Co ważne – jest pożywny – w przeciwieństwie do puchatych sklepowych tostowców.

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Cały bochenek ma 2058 kcal (72 B, 350 W, 38 T)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, u mnie 450)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka w proszku (20 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
  • 6 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych)
  • 360 g ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła

Krok 1

Wszystkie składniki wyrabiamy w robocie kuchennym do połączenia. Ciasto jest dość luźne i mocno klejące, więc nie nadaje się do wyrabiania ręcznego. Jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej zaczyn.

Krok 2

Ciasto przekładamy do keksówki o długości 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładzamy spodem mokrej łyżki. Przykrywamy foremkę i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60–90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół). Chleb pieczemy 40–45 minut. Upieczony chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a gdy popukamy palcem w jego spód, usłyszymy głuchy dźwięk. W razie potrzeby chleb można dopiec na kratce spodem do góry.

Krok 4

Chleb tostowy studzimy na metalowej kratce.

Czy chleb tostowy razowy można mrozić?

Tak, mrozimy go w dzień wypieku, gdy jest możliwie najświeższy. Po całkowitym ostygnięciu dzielimy bochenek na kromki, porcjujemy, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarki. Pozbądźcie się nadmiaru powietrza używając pakowarki próżniowej, a jeśli jej nie posiadacie, użyjcie słomki.

Jak przechowywać chleb tostowy razowy?

Chleb przechowujcie w zamkniętym lnianym lub w bawełnianym worku.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies