Makaron z zielonymi warzywami – ekspresowy letni obiad

przez Malwina

Uwielbiam makaron i nie wyobrażam sobie bez niego życia. Najczęściej na moim talerzu ląduje popularne spaghetti z różnymi dodatkami. Ostatnio zestawiłam go z zielonymi warzywami. Postawiłam na młody bób, szparagi i cukinię.

W tym przepisie wykorzystuję nieaktywne płatki drożdżowe. To one nadają całości smaku. Kupicie je w sklepach ze zdrową żywnością i w większych marketach. Duża paczka kosztuje kilkanaście złotych i starcza naprawdę na długo. Jeśli chcecie je pominąć, użyjcie drobno startego parmezanu lub grana padano.

Makaron z zielonymi warzywami

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 150 g zielonych szparagów
  • 120 g młodej i nieprzerośniętej cukinii
  • 200 g młodego bobu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 płaskie łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 szczypty ostrej papryki w płatkach
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Sól do smaku
  • Listki świeżej bazylii do posypania
  • 1 łyżka oliwy (15 g) + do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Wstawiamy duży garnek z osoloną wodą na makaron.
  2. Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo kroimy w nieduże kawałki, cukinię w cienkie plasterki.
  3. Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 4–5 minut do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania.
  4. Makaron wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i w tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i cukinię, smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 5–6 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy minutę. Wsypujemy płatki drożdżowe, wlewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, mieszamy do połączenia.
  5. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię razem z obranym bobem, mieszamy z sosem, doprawiamy, papryką w płatkach, roztartym w palcach oregano, solą, pieprzem. Podgrzewamy 30 sekund, nakładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią. Wierzch można dodatkowo skropić delikatnie oliwą.

Uwagi:

Kaloryczność: 392 kcal (16 B, 63 W, 8 T)

Przechowywanie: Danie najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
3 komentarze
2

Podobne posty:

3 komentarze

Ania 24/06/2022 - 2:56 pm

U mnie był dzisiaj w wersji z zielonym pesto, pomidorkami koktajlowymi i pistacjami 🙂

Odpowiedz
Magdalenka 25/06/2022 - 1:48 pm

Makaron zapisujemy w kajeciku, w którym są same najlepsze przepisy do częstego powtarzania:-)) Wygląda cudnie!!

Odpowiedz
Gokart Poznań 10/07/2022 - 8:17 am

Idealne danie na letni obiad. My dodajemy cukinię do wszystkiego plus czosnek:) Z makaronem smakuje wybornie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies