Surówka z czerwonej kapusty i marynowanej papryki

przez Malwina
Surówka z poszatkowanej czerwonej kapusty, papryki i kukurydzy podana do obiadu

Dział przepisy na surówki na blogu zapełnia się nowymi pysznymi recepturami. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie obiadu bez smacznej surówki na bazie sezonowych produktów. WHO rekomenduje, aby zjadać minimum 400 g warzyw dziennie, podzielonych na kilka porcji. Warto zadbać o to, aby na naszym talerzu poza kotletem i ziemniakami znalazła się także pełna witamin surówka, np. z czerwonej kapusty i papryki.

Surówka z czerwonej kapusty i marynowanej papryki

1 porcja ma 66 kcal (1 B, 7 W, 4 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 100 g papryki konserwowej
  • 60 g kukurydzy gotowanej lub konserwowej
  • Pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka octu winnego
  • Pół łyżeczki erytrolu (ewentualnie odrobina cukru do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, oprószamy solą i ugniatamy dłonią przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Paprykę kroimy w kostkę.
  2. Do kapusty dodajemy paprykę, kukurydzę, cebulkę, oliwę, ocet, erytrol/cukier, doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu.
0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies