Dzień dobry,
Wrzesień to czas, kiedy sprawdzone przepisy do lunchboxów są na wagę złota, szczególnie na potrawy, które dobrze smakują na zimno. Mam dla Was trzy szybkie i proste w przygotowaniu posiłki idealne do zapakowania do pudełek. Dwa przepisy pochodzą z mojej najnowszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”, która premierę będzie miała 18 września.
Co dobrego przygotowałam? Mamy fajną pastę kanapkową z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, jest puszysty omlet z kremem czekoladowym i ekspresowa sałatka z miksem ziaren i burakiem. Jest zdrowo, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię. Oczywiście przy każdym przepisie znajdziecie info o kaloriach i makroskłanikach. W kilku miejscach dodałam także zamienniki do potraw.
Pasta z łososia i suszonych pomidorów
1 porcja ma 283 kcal (26 B, 3 W, 18 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- 2 łyżeczki gładkiej łagodnej musztardy
- 40 g suszonych pomidorów ze słoika
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Około 40 g jogurtu naturalnego (lub więcej w razie potrzeby)
- Sól i pierz do smaku (sporo pieprzu)
Sposób przygotowania:
W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką pastę. Pastę podajemy z dodatkiem pieczywa.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Transportujemy ją osobno i smarujemy nią chleb na świeżo. W przeciwnym razie, pieczywo może rozmięknąć.
Wersja wegetariańska: Wypróbujcie przepis na pastę z awokado.
Wersja wegańska: Zapakujcie do pojemnika pastę z fasoli i groszku.
Sałatka z burakiem i fetą
1 porcja to 387 kcal (13 B, 43 W, 17 T)
Kolejna sałatka do zrobienia w 5 minut. Co ważne – pożywna, smaczna i zdrowa. Bazą do niej jest Monini Rice&More 7 ziaren. To mieszanka ryżu długoziarnistego, jagód pszenicy, białej i czerwonej komosy, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, bulguru i soczewicy. Produkt od razu gotowy do spożycia – wystarczy przesypać zawartość opakowania do miski i dodać ulubione składniki, które mamy pod ręką.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 opakowanie Monini Rice&More 7 ziaren
- 50 g sera feta
- 1 ugotowany lub upieczony burak (około 150 g)
- Spora garść rukoli
- 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- Dressing: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ser kruszymy, buraka kroimy w mniejsze kawałki, składniki dressingu mieszamy. W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 7 ziaren, fetę, buraka, dressing. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do lunchboxów, na wierzchu układamy rukolę i płatki migdałów. Przed jedzeniem sałatkę należy przemieszać.
Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni. Płatki migdałów dodajemy na świeżo (nie przechowujemy ich w lodówce, bo zmiękną).
Wersja wegańska: Zamiast fety dodajcie do sałatki ciecierzycę i dobrej jakości zwarte wędzone tofu. Burak i wędzone tofu to super połączenie.
Puszysty omlet bananowy
1 porcja to 470 kcal (20 g B, 60 W, 17 T)
Przepis na ten omlet pochodzi z mojej najnowszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. Jest delikatny i puszysty. Świetnie smakuje na zimno, bo to tak naprawdę ciasto z patelni. Podaję go z kremem z awokado, ale oczywiście możecie postawić na inne dodatki, choćby ulubioną konfiturę lub jogurt z dodatkiem owoców.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 3 łyżki erytrolu
- 50 g mąki owsianej
- 1 dojrzały banan (100 g po obraniu)
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy stopniowo erytrol, cały czasu miksując.
Żółtka blendujemy z mąką i bananem. Do ciasta dodajemy stopniowo białka jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Na patelni o średnicy 20-22 cm rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Gdy spód się zrumieni, ostrożnie odwracamy omlet szeroką łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka minut. Czas smażenia będzie uzależniony od grubości omletu. W tym miejscu bardzo polecam zakup szerokiej łopatki. Odkąd taką mam, smażenie omletów, dużych placków ziemniaczanych stało się przyjemnością 🙂
Uwagi: Zamiast erytrolu można dodać 2 łyżki drobnego cukru.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Krem z awokado
1 porcja to 212 kcal (2 B, 28 W, 11 T)
- Pół dojrzałego awokado (50 g po obraniu)
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego (30 g)
- 2 łyżeczki kakao (4 g)
- 1 łyżka mleka kokosowego
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
Przechowujemy: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.
10 komentarzy
Jak zawsze super, tym bardziej, że skończyły mi się już pomysły na bezglutenowe śniadania 😀 Przynajmniej już wiem, że mąka kokosowa mi nie podchodzi 😛
Gdzie kupię takie Monini? Patrzyłam np. W Auchan i Tesco i nie znakaxkam
U mnie jest w Auchan, Makro. Można też kupić w Selgros i w sklepach internetowych.
Bywa też od czasu do czasu w Lidlu
Moja droga. Ja nie nadążam. Tyle pyszności …. Chciałabym spróbować wszystkiego ale zanim zrobię połowę twoich propozycji pojawiają się kolejne równie smakowite. 😁😁😁 A może przydałaby się jakaś apka z listą zakupów do każdego zestawu czy dania, poszłoby mi znacznie szybciej 🙂
Pięknie i apetycznie 🙂 a taka sałatkę z feta i brakiem to jemy prawie każdego dnia 🙂
Dziewczyny a te ugotowane buraki z Lidla/Biedornki będą ok?
Jasne, będą ok.
Dzięki:)
Jak zawsze u Ciebie pełno inspiracji 🙂