Dzień dobry,
Wrzesień to czas, kiedy sprawdzone przepisy do lunchboxów są na wagę złota, szczególnie na potrawy, które dobrze smakują na zimno. Mam dla Was trzy szybkie i proste w przygotowaniu posiłki idealne do zapakowania do pudełek.
Po więcej sprawdzonych przepisów do lubchboxu smacznych także na zimno zajrzyj do moich książek „Lunchbox na każdy dzień”. Książki zamówisz TUTAJ.
Co dobrego przygotowałam? Mamy fajną pastę kanapkową z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, jest puszysty omlet z kremem czekoladowym i ekspresowa sałatka z miksem ziaren i burakiem. Jest zdrowo, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię. Oczywiście przy każdym przepisie znajdziecie info o kaloriach i makroskłanikach. W kilku miejscach dodałam także zamienniki do potraw.
Pasta z łososia i suszonych pomidorów
1 porcja ma 283 kcal (26 B, 3 W, 18 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- 2 łyżeczki gładkiej łagodnej musztardy
- 40 g suszonych pomidorów ze słoika
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Około 40 g jogurtu naturalnego (lub więcej w razie potrzeby)
- Sól i pierz do smaku (sporo pieprzu)
Sposób przygotowania:
W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką pastę. Pastę podajemy z dodatkiem pieczywa.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Transportujemy ją osobno i smarujemy nią chleb na świeżo. W przeciwnym razie, pieczywo może rozmięknąć.
Wersja wegetariańska: Wypróbujcie przepis na pastę z awokado.
Wersja wegańska: Zapakujcie do pojemnika pastę z fasoli i groszku.
Sałatka z burakiem i fetą
1 porcja to 387 kcal (13 B, 43 W, 17 T)
Kolejna sałatka do zrobienia w 5 minut. Co ważne – pożywna, smaczna i zdrowa. Bazą do niej jest Monini Rice&More 7 ziaren. To mieszanka ryżu długoziarnistego, jagód pszenicy, białej i czerwonej komosy, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, bulguru i soczewicy. Produkt od razu gotowy do spożycia – wystarczy przesypać zawartość opakowania do miski i dodać ulubione składniki, które mamy pod ręką.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 opakowanie Monini Rice&More 7 ziaren
- 50 g sera feta
- 1 ugotowany lub upieczony burak (około 150 g)
- Spora garść rukoli
- 2 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- Dressing: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ser kruszymy, buraka kroimy w mniejsze kawałki, składniki dressingu mieszamy. W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 7 ziaren, fetę, buraka, dressing. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do lunchboxów, na wierzchu układamy rukolę i płatki migdałów. Przed jedzeniem sałatkę należy przemieszać.
Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni. Płatki migdałów dodajemy na świeżo (nie przechowujemy ich w lodówce, bo zmiękną).
Wersja wegańska: Zamiast fety dodajcie do sałatki ciecierzycę i dobrej jakości zwarte wędzone tofu. Burak i wędzone tofu to super połączenie.
Puszysty omlet bananowy
1 porcja to 470 kcal (20 g B, 60 W, 17 T)
Przepis na ten omlet pochodzi z mojej najnowszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. Jest delikatny i puszysty. Świetnie smakuje na zimno, bo to tak naprawdę ciasto z patelni. Podaję go z kremem z awokado, ale oczywiście możecie postawić na inne dodatki, choćby ulubioną konfiturę lub jogurt z dodatkiem owoców.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 3 łyżki erytrolu
- 50 g mąki owsianej
- 1 dojrzały banan (100 g po obraniu)
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, wsypujemy stopniowo erytrol, cały czasu miksując.
Żółtka blendujemy z mąką i bananem. Do ciasta dodajemy stopniowo białka jajek, delikatnie mieszając łyżką.
Na patelni o średnicy 20-22 cm rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut. Gdy spód się zrumieni, ostrożnie odwracamy omlet szeroką łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka minut. Czas smażenia będzie uzależniony od grubości omletu. W tym miejscu bardzo polecam zakup szerokiej łopatki. Odkąd taką mam, smażenie omletów, dużych placków ziemniaczanych stało się przyjemnością 🙂
Uwagi: Zamiast erytrolu można dodać 2 łyżki drobnego cukru.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Krem z awokado
1 porcja to 212 kcal (2 B, 28 W, 11 T)
- Pół dojrzałego awokado (50 g po obraniu)
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego (30 g)
- 2 łyżeczki kakao (4 g)
- 1 łyżka mleka kokosowego
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
Przechowujemy: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.
10 komentarzy
Jak zawsze super, tym bardziej, że skończyły mi się już pomysły na bezglutenowe śniadania 😀 Przynajmniej już wiem, że mąka kokosowa mi nie podchodzi 😛
Gdzie kupię takie Monini? Patrzyłam np. W Auchan i Tesco i nie znakaxkam
U mnie jest w Auchan, Makro. Można też kupić w Selgros i w sklepach internetowych.
Bywa też od czasu do czasu w Lidlu
Moja droga. Ja nie nadążam. Tyle pyszności …. Chciałabym spróbować wszystkiego ale zanim zrobię połowę twoich propozycji pojawiają się kolejne równie smakowite. 😁😁😁 A może przydałaby się jakaś apka z listą zakupów do każdego zestawu czy dania, poszłoby mi znacznie szybciej 🙂
Pięknie i apetycznie 🙂 a taka sałatkę z feta i brakiem to jemy prawie każdego dnia 🙂
Dziewczyny a te ugotowane buraki z Lidla/Biedornki będą ok?
Jasne, będą ok.
Dzięki:)
Jak zawsze u Ciebie pełno inspiracji 🙂