Jak mrozić paprykę?

przez Malwina

Dzień dobry,

Idzie jesień i w najbliższym czasie będziemy często zaglądać zarówno do mojej lodówki, jak i zamrażarki. Chcę Wam pokazać, jak przechowuję żywność, jak ją mrożę, jak wykorzystuję resztki, jak ogarniam gotowanie na nie tylko kilka dni do przodu, ale i kilka tygodni.

Ale skoro jeszcze mamy lato, to zacznę od tego, co chowam w zamrażarce na zimę. Dziś o papryce, którą mrożę co roku i to w różnych formach. Czemu? Po prostu ją lubię i poza sezonem wykorzystuję dość często w trakcie gotowania. A zimą jej cena potrafi wzrosnąć i to znacznie (do dziś pamiętam zimę, kiedy to papryka kosztowała w moim regionie prawie 30 zł za kg!). Nie robię jednak jakichś ogromnych zapasów. Troszkę do hummusu, troszkę do zup i gulaszy, troszkę do sałatek. W końcu trzeba w zamrażarce zostawić miejsce także na inne zapasy.

Czy można mrozić paprykę na zimę?

Ostatnio na Stories pytałam, czy mrozicie paprykę na zimę. Nawet nie wiecie, jak ogromnym zdziwieniem był dla mnie wynik. Kilkaset osób odpowiedziało nie, a tylko kilkadziesiąt – tak. Doszedł do tego wysyp wiadomości prywatnych, bo sporo osób było zdziwionych i dopytywało, czy paprykę w ogóle można mrozić. Odpowiedź jest prosta. Tak! Mrozić można każdą surową papryką bez względu na jej kolor. Również papryczkę chili.

jak mrozić paprykę
Jak mrozić paprykę na zimę?

Paprykę myjemy, dokładnie osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kawałki wg uznania. Sama najczęściej kroję ją w nieduże podłużne paski i w grubszą kostkę (ta w paski ląduje w potrawkach i gulaszach, ta w dużych kawałkach w piekarniku). Można paprykę dodatkowo obrać ze skórki (przy długim gotowaniu ma w zwyczaju odklejać się – mnie to nie przeszkadza, bo nie mam w zwyczaju rozgotowywać papryki). Tu wystarczy dobra obieraczka do warzyw. Pamiętajcie, że mrozimy jędrne, nieuszkodzone warzywa (miękkiej papryki nie dacie rady obrać obieraczką).

Paprykę po pokrojeniu układamy w jednej warstwie na desce i wkładamy do zamrażarki. Gdy zamarznie, przesypujemy ją do szczelnego pojemnika spożywczego lub woreczka strunowego (co ważne – takiego, którego producent informuje, że dany produkt może być mrożony – nie nadadzą się do tego foliówki z marketu czy woreczki śniadaniowe! Pudełko po lodach to też nie jest pojemnik, w którym powinno się mrozić i jego miejsce po opróżnieniu jest w koszu na śmieci). Oczywiście można od razu paprykę umieścić w docelowym woreczku/pojemniku, jednak z doświadczenia wiem, że wstępne mrożenie w jednej warstwie, gdzie kawałki nie nachodzą na siebie, to sposób na zminimalizowanie ilości kryształków lodu.

Jak długo przechowywać mrożoną paprykę?

Zamrożoną paprykę przechowujemy przez około 8 miesięcy.

Jak wykorzystywać mrożoną paprykę?

Proces mrożenia sprawia, że produkty tracą swoją jędrność i lekko rozmiękają. Papryka po rozmrożeniu nie będzie już chrupiąca, jak świeża, ale w dalszym ciągu dobrze sprawdzi się w daniach gotowanych. Przed dodaniem do potrawy nie rozmrażamy jej. Dorzucamy ją do gotującego się leczo lub potrawki. Pamiętajcie, że takiej papryki nie wolno gotować zbyt długo. U mnie zazwyczaj jest w sosie lub zupie przez maksymalnie 10 minut (a nawet krócej). Gdy będziemy ją dłużej gotować, będzie rozmięknięta, a skórka się odklei.

Mrożoną paprykę można również piec! Zamrożoną paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem, doprawiamy ulubionymi ziołami, mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra-dół) przez około 20-30 w minut. W trakcie należy kilka razy przemieszać zawartość blachy. Taka papryka to smaczny dodatek do sałatek. Po upieczeniu skórka z takiej papryki ładnie się odkleja.

Czy można mrozić pieczoną paprykę? Jak mrozić paprykę pieczoną?

Jak najbardziej, ale po rozmrożeniu taka pieczona papryka w kawałkach nie będzie smaczna. Sprawdzi się jednak jako dodatek do hummusu, zupy, gulaszu. Polecam przygotować od razu mus paprykowy w formie babeczek. Takie „babeczki” to jeden z moich ulubionych dodatków do potraw zimą. O co w ogóle chodzi z tymi babeczkami i jak je zrobić, przeczytacie w poście prosta pasta paprykowa na zimę.

jak mrozić paprykę
Mrożona pieczona papryka na zimę

4 komentarze
3

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga 08/09/2019 - 8:24 am

Pieczoną paprykę można też przechować na zimę w słoikach. Nie rozmięka i nie zajmuje miejsca w zamrażarce:).

Odpowiedz
Ania 10/09/2019 - 6:32 am

Ciekawy post. Zastanawiam się czy mozna mrozic np. gotowane buraki i jak będą wyglądały po odmrozeniu. Nigdy tego nie robiłam 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/09/2019 - 8:07 am

Mrożę buraki od lat. Wykorzystuję je potem do zup, hummusu, past kanapkowych lub robię zasmażane. Nie nadają się do sałatek, bo są zbyt miękkie.

Odpowiedz
ervi 11/09/2019 - 1:10 pm

Ja wolę świeżą albo pieczoną aż zwęgloną ale nie spaloną 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies