Miękkie pierniczki dla spóźnialskich

przez Malwina

Miękkie pierniczki

Dzień dobry,

Przyznać się, kto zapomniał na początku grudnia upiec pierniczki lub wyjadł już wszystkie zapasy, które miały dotrwać Wigilii 😉 Nic straconego! Mam dla Was bardzo prosty przepis na pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Są miękkie, mocno korzenne i po prostu pyszne. Ciężko poprzestać na jednym. Wiem, co piszę. Przepis opracowywałam jeszcze w listopadzie i od tamtej pory piekłam je już 4 razy. Za każdym razem pierniczki znikały z puszki w nieznanych okolicznościach.

Miękkie pierniczki przepis

Aby moje pierniczki były troszkę zdrowsze, upiekłam je na bazie mąki owsianej. Ciasto wzbogaciłam nie tylko o dodatek przyprawy do piernika, ale i o naturalny ekstrakt z pomarańczy. Dzięki niemu ciasteczka są jeszcze bardziej aromatyczne. Całość wykończyłam waniliowym lukrem. Święta są raz w roku, więc można troszkę poszaleć z ilością nadprogramowych kalorii.

dr oetker

Do przepisu na miękkie pierniczki wykorzystałam dwa produkty: : ekstrakt pomarańczowy i pastę waniliową dr Oetker. Oba naturalne, zawierające prawdziwą esencję. Nadają wypiekom nie tylko intensywny smak, ale i przyjemny aromat. Możliwości zastosowań dla tych produktów jest całe mnóstwo. Szczególnie przypadła mi do gustu pasta waniliowa w wygodnej tubce. Ja użyłam jej do lukru, ale myślę, że super sprawdzi się także przy aromatyzowaniu kremów, bitej śmietany i wielu innych.

Miękkie pierniczki dla spóźnialskich – przepis

Miękkie pierniczki owsiane

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Miękkie pierniczki:

Lukier waniliowy:

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy posiekane masło, miód, ekstrakt naturalny pomarańczowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie klejące, ale nie przejmujcie się tym.
  2. Miskę z ciastem na pierniczki odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny, aż ciasto stwardnieje.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy małe kulki i lekko spłaszczamy. Układamy je w odstępach na blasze. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 10 minut. Po upieczenia pierniczki będą miały zwarte brzegi, ale w dalszym ciągu będą miękkie. W trakcie stygnięcia stwardnieją. Blaszkę wysuwamy, po około 2 minutach pierniczki przenosimy na metalową kratkę. Po ostudzeniu lukrujemy.
  4. Cukier puder mieszamy z niewielką ilością wody i ucieramy do powstania lukru. Dodajemy pastę waniliową, mieszamy. Pierniczki dekorujemy waniliowym lukrem. Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce do kilku tygodni.

Uwagi:

Do ciasta na pierniki można dodać troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ja zazwyczaj ciasto dzielę na pół i do połowy dosypuję skórkę.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Miękkie pierniki przepis

Pierniczki

Wpis powstał we współpracy z marką Dr Oetker.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Michał 17/12/2018 - 8:55 am

Ale świetny pomysł, mam nadzieję, że mi też wyjdzie 😀

Odpowiedz
Malwina 19/12/2018 - 9:35 am

Koniecznie daj znać i nie zapomnij podesłać zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Mateusz 17/12/2018 - 9:50 am

Ale pyszności! Najbardziej uwielbiam zapach pieczonych pierniczków. Dla mnie to prawdziwa oznaka zbliżających się świąt.😀

Odpowiedz
Malwina 19/12/2018 - 9:36 am

Też to uwielbiam. Szczególnie zaszyć się w kuchni, gdy za oknem zimno i pada śnieg 😉

Odpowiedz
Natalia 17/12/2018 - 11:05 am

U mnie pierniczków nie pieczemy, ale zawsze kupujemy nadziane śliwkami 😀

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:20 am

Te nadziewane <3 I jeszcze jak są w czekoladzie 🙂

Odpowiedz
Gąska 17/12/2018 - 5:27 pm

Ach, jak tu pięknie! Te pierniczki jadłabym ze smakiem 😉

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:21 am

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 17/12/2018 - 6:49 pm

Muszę spróbować, bo ja w tym roku nie zrobiłam i takiego przepisu potrzebuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:21 am

To przepis na ostatnią chwilę, więc na pewno zdążysz.

Odpowiedz
Kuchcik 18/12/2018 - 10:43 am

Świetnie wyglądają i taka zdrowsza wersja, bo na mące owsianej 🙂 Muszą pięknie pachnieć.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:22 am

Wybór mąki owsianej był strzałem w 10.

Odpowiedz
Ervisha 18/12/2018 - 8:40 pm

Pachnie Świętami 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:21 am

Cały grudzień nimi pachnie 🙂

Odpowiedz
Martynosia 19/12/2018 - 11:54 am

Te pierniczki wygladaja bardzo apetycznie ; ) Jak wiesz nie mam talentu cukierniczego, ale na swieta fajnie byloby cos slodkiego zrobic i moze skusze sie wlasnie na te pierniczki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/12/2018 - 9:22 am

Do nich nie potrzeba żadnych talentów. Zagnieść, uformować kulki i piec. Zawsze wychodzą 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 02/01/2019 - 3:58 pm

Pięknie się prezentują i pysznie się zapowiadają 🙂 Cudne 🙂
Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 22/12/2020 - 9:17 pm

Pierniczki wyszły przepyszne! Tylko nie zrobiłam odstępów wcale i zrobiły się jednością. Ale to przecież święta, więc owsiane pierniczki uznały, że chcą być razem jeszcze bardziej 😉 Polecam przepis! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 🍀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies