Domowa przyprawa do piernika

przez Malwina
Przepis na przyprawę do piernika

Od kilku lat nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Zrobienie własnej mieszanki w domu jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Plusem takiej domowej przyprawy jest nie tylko jej skład (nie zawiera ona cukru i mąki, tak jak większość dostępnych na rynku produktów tego typu) ale i cena. Jeśli w tym roku macie zamiar upiec pierniczki lub piernik, to nie zapomnijcie o tym, by przygotować samodzielnie taką mieszankę.

Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

Jak zrobić domową przyprawę do piernika

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA


Składniki:
[przepis własny]

  • 30-50 g mielonego cynamonu*
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • około 15 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 małych kuleczek ziela angielskiego 
  • 1 duża gwiazdka anyżu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
Goździki, pieprz, ziele angielskie i anyż ucieramy na proszek w moździerzu. Dodajemy pozostałe sypkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. 
*ilość cynamonu w przyprawie dostosujcie do własnych preferencji. Ja najczęściej robię mieszankę z dominującą nutą cynamonu (daję 40-50 g cynamonu).

Czas przygotowania: 10 minut.

15 komentarzy
2

Podobne posty:

15 komentarzy

Magda C. 09/12/2013 - 5:28 pm

Kolejny przepis na swojską przyprawę do piernika, a ja nadal nie potrafię się do tego zebrać. Muszę w końcu ją przygotować 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 09/12/2013 - 9:00 pm

będę z niej pyszne pierniki:)

Odpowiedz
Majana 09/12/2013 - 9:07 pm

Uwielbiam. Najlepsza jest taka domowa 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:37 pm

Zgadzam się z Majaną. Nie ma jak domowa przyprawa i u mnie również przeważa cynamon w dużej mierze.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/12/2013 - 8:49 pm

No wlaśnie ostatnio zauważyłam, że jedna z firm (które uważałam za naprawdę dobre) dodaje cukier …. z mąką spotykałam sie już wcześniej i nie kupowałam takich przypraw … ale na tą z cukrem dałam się naciąć … po raz ostatni, bo chyba też zacznę swoją przyprawe robić:) buziaki

Odpowiedz
Karolina Sawulak 19/12/2014 - 6:51 pm

Jak poradzić sobie bez moździerza? 🙁 Moja szafka nie pomieści kolejnej rzeczy 😉

Odpowiedz
Malwina 19/12/2014 - 6:57 pm

Karolinko, pozostaje Ci młynek do kawy. Ale moździerz to jednak przydatna rzecz. I nie musi stać w szafce. Mój stoi na parapecie obok ziół 😀

Odpowiedz
Karolina Sawulak 19/12/2014 - 8:00 pm

Tak też myślałam 😉 może po prostu muszę zrobić porządek w szafce 🙂

Odpowiedz
KAMILA B 28/11/2015 - 7:32 pm

Zrobiłam… cudowna, aromatyczna.. w domu pięknie pachnie przyprawą.. dziękuje serdecznie za wszystkie przepisy przypraw.. Robię w ciemno, bo każda z Pani zbiorów mi smakuje 😀

Odpowiedz
Angelika B 22/12/2015 - 4:04 pm

Ile dać anyżu jeśli mam w postaci mielonej, a nie gwiazdki?

Odpowiedz
Malwina 22/12/2015 - 4:44 pm

Ciężko mi określić. Dałabym około pół łyżeczki mielonego.

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2015 - 11:57 am

Przepis brzmi smakowicie. A jakie proporcje takiej gotowej przyprawy na kg maki należy dodawać do piernika?

Odpowiedz
Malwina 23/12/2015 - 12:01 pm

Łyżka przyprawy na około 250-300 g mąki. Choć to oczywiście również kwestia preferencji.

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2015 - 12:10 pm

Dziękuje serdecznie 🙂

Odpowiedz
Natalia 16/11/2020 - 2:10 pm

Po raz 5 święta i pierniki (mały i staropolski) będą pachnieć Twoją przyprawą 🙂 Jest obłędnie korzenna i aromatyczna. Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies