Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

przez Malwina
Pierogi z kaszą i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Oczywiście tych domowych, własnoręcznie ulepionych. Nie znam osoby, której żmudne lepienie pierogów sprawiałoby frajdę. O ile przygotowanie ciasta i farszu zajmuje stosunkowo niewiele czasu, to sklejanie potrafi ciągnąć się w nieskończoność. Tym bardziej, gdy za stołem ma zasiąść kilkanaście osób, a każda z nich jest miłośnikiem tej tradycyjnej polskiej potrawy. Do lepienia pierogów najlepiej zachęcić także pozostałych domowników. Wówczas pracuje się nie tylko szybciej, ale i o wiele milej.

Na święta najczęściej robię pierogi z kapustą i grzybami. To absolutny klasyk, który ma wielu wielbicieli. Sama za połączeniem kiszonej kapusty i leśnych grzybów wręcz przepadam. Dziś jednak śpieszę do Was z przepisem na troszkę inny świąteczny farsz do pierogów. Niezbyt popularny, ale równie ciekawy.

Biały ser i kasza gryczana to dla wielu osób zestawienie dość intrygujące. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, choć to zapewne kwestia regionu, z którego pochodzimy. Takie pierogi najlepiej serwować z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z omastą z cebulki i/lub skwarków z boczku (w Wigilię bez tego ostatniego, chyba że dopuszczacie spożywanie w ten dzień produktów mięsnych). Na drugi dzień najlepiej smakują odsmażone na patelni. Serdecznie polecam ten przepis, szczególnie tym, którzy jeszcze nie mieli okazji próbować pierogów nadzianych w taki sposób.

Farsz z kaszy gryczanej do pierogów
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM


Składniki (na około 30-35 sztuk):

  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 1 niepełna łyżeczka soli, 3/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżka oliwy lub stopionego masła
  • farsz z kaszy gryczanej i twarogu: pół szklanki palonej kaszy gryczanej (suche ziarno), 250 g twarogu w kostce, 2 cebule, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowujemy farsz z kaszy gryczanej i sera: kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko (ja przed gotowaniem podprażam ją w suchym rondlu). Studzimy. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kaszy. Do ostudzonej kaszy gryczanej i cebuli dodajemy twaróg, śmietanę, mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Spróbujcie farszu, czy jest dobrze doprawiony. 
Przygotowujemy ciasto na pierogi: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę z oliwą/masłem, mieszamy szybko łyżką a następnie wyrabiamy dłonią ciasto. Należy je wyrabiać przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli w misce pozostał nadmiar mąki, odsypujemy ją do kosza. Przykładamy ciasto do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na 30-45 minut.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na blacie lekko wysypanym mąką (podsypujemy spód i wierzch ciasta, aby nie przyklejał nam się do wałka). Szklanką wycinamy kołka, na środku układamy łyżeczkę farszu a następnie sklejamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Należy pamiętać, by nie gotować zbyt wieku pierogów na raz. Najlepiej gotowanie rozłożyć na 2-3 partie. Pierogi nakładamy na talerze. Okraszamy zrumienioną cebulką lub skwarkami z boczku (albo i tym i tym), ewentualnie podajemy z kwaśną śmietaną. Pierogi możecie też następnego dnia odsmażyć na patelni. 
Pierogi z twarogiem i kaszą
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Nadzienie z kaszy do pierogów
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Czas przygotowania: 1 godzina.

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Patrycja T 08/12/2014 - 5:29 pm

Uwielbiam te pierogi 🙂 Od tamtego roku goszczą na moim stole wigilijnym 🙂 Domownicy są zadowoleni 🙂

Odpowiedz
RedHead 08/12/2014 - 6:32 pm

O widzisz, ja bardzo lubię lepić pierogi! Sprawia mi to wręcz frajdę 😀 W moim regionie jemy pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, ale na słodko 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/12/2014 - 7:05 am

Na słodko? Brzmi bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedz
Angie 08/12/2014 - 8:17 pm

Takie obsmażone najlepsze<3

Odpowiedz
Elle 08/12/2014 - 9:19 pm

Takie pierogi to norma na Lubelszczyźnie 🙂 uwielbiam je 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 09/12/2014 - 5:31 am

Bardzo lubię takie pierogi. Czasem zamiast twarogu daje bryndzę i dodatkowo troszkę posiekanej natki pietruszki. Tez pycha 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 09/12/2014 - 5:35 am

Smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
majka 09/12/2014 - 6:29 am

Pierogi "chodza" juz za mna od kilku miesiecy i nie moge sie do nich zabrac… Leniwa jestem 😉 Twoje wygladaja znakomicie. Z takim farszem jeszcze nie jadlam.

Odpowiedz
Kamila 09/12/2014 - 10:44 am

Wspaniałe! Pycha!

Odpowiedz
Patrycja 09/12/2014 - 11:57 am

Taki farsz jadłam na Roztoczu. Na Podkarpaciu też się pojawia. Miła odmiana dla tradycyjnych ruskich…

Odpowiedz
Anonimowy 09/12/2014 - 3:38 pm

To chyba będą idealne pierogi wigilijne dla matek karmiących. Właśnie szukam takich przepisów dla siebie. Ewa

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/12/2014 - 11:14 am

No to już znasz, bo ja uwielbiam lepić pierogi:) … a takich z kasza gryczaną i serem jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:08 am

Nigdy nie jadłam pierogów z takim nadzieniem, a wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Trawka Cytrynowa 12/12/2014 - 10:34 am

Moja mama też je robie 🙂 Dolny slask pozdrawia 😀

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2015 - 1:38 pm

Sprawdzone. Pycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2016 - 8:45 am

robię te pierogi, do farszu dodaję przesmażone skwarki z boczku, są przepyszne, choć mój mąż na początku był sceptycznie nastawiony do połączenia tych smaków; polecam wszystkim wątpiącym!

Odpowiedz
Anonimowy 22/04/2016 - 3:33 pm

Robiłam są przepyszne!

Odpowiedz
ala ma kota 16/06/2016 - 11:21 am

Zrobiłam przed chwilą. Meeeega! <3

Odpowiedz
Karolina Snowarska .blog. 08/10/2016 - 9:46 pm

Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż

Odpowiedz
Sharllotka 13/11/2016 - 10:18 pm

A czy mozna takie pierogi zrobic wczesniej i zamrozic?

Odpowiedz
Malwina 14/11/2016 - 9:40 am

Oczywiście, że tak. Surowe lub już ugotowane. Proszę mrozić na tacce i dopiero potem przesypywać do woreczków, aby pierogi się nie sklejały.

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2016 - 2:48 pm

Jest to potrawa mojego dzieciństw,która często gościła w moim rodzinnym domu.Gotowała ją moja babcia,potem mama i następnie oczywiście moja żona.Jednak były to pierogi gotowane na słodko z dodatkiem kilku listków mięty.UWIELBIAM JE.

Odpowiedz
Malwina 02/12/2016 - 2:56 pm

Brzmi pysznie!

Odpowiedz
Hanky 22/12/2016 - 12:09 pm

Polecam zamiast zwykłego twarogu dodać twaróg wędzony. Resztę robię identycznie. Takie pierogi z wędzonym serem i kaszą jadłam w Bieszczadach. To dopiero jest smak!

Odpowiedz
Malwina 22/12/2016 - 12:43 pm

Pomysł z wędzonym twarogiem przedni. Chętnie sama takie zrobię, o ile uda mi się gdzieś upolować naturalnie wędzony twaróg.

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2017 - 1:33 pm

Ser twarogowy wędzony można zakupić w Lidlu:)

Odpowiedz
Malwina 26/01/2017 - 5:42 pm

Owszem, można, ale z procesem wędzenia nie ma on zbyt wiele wspólnego.

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2017 - 11:05 am

Moja mama dodawała do farszu suszoną miętę – polecam bardzo 🙂 Pycha!

Odpowiedz
Kinga 04/04/2022 - 3:41 pm

Te smaki to moje wakacyjne odkrycie z Beskidu Niskiego. Pyszny powrót do wspomnień, dziękuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies