Zupa z pastą miso i kaczką

przez Malwina
Miso z kaczką
Zupa z miso i kaczką
Dzień dobry,
Jakiś czas temu w Auchanie natrafiłam na grzybki Shimeji. To te urocze maleństwa, które widzicie na kolejnej fotografii. Od razu włożyłam je do koszyka z myślą o ugotowaniu jakiejś fajnej zupy w azjatyckim klimacie.

W domu przejrzałam zawartość szafek i lodówki, wyciągnęłam kilka składników i tak powstała prosta zupa z pastą miso i kaczką. Bazą do mojej zupy jest domowy bulion z dodatkiem kaczych skrzydeł. W zupie nie znajdziecie dashi, bo najzwyczajniej w świecie skończyły mi się zapasy płatków bonito, a nie mam w zwyczaju używać gotowego bulionu w proszku. Jest to więc zupa z pastą miso, a nie japońska zupa miso. Pomijając nomenklaturę, wyszło naprawdę bardzo smacznie. Serdecznie polecam.
grzyby shimeji
Grzyby shimeji

Zupa z pastą miso i kaczką

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,2 litra bulionu (u mnie wywar z warzyw, kilku kaczych skrzydełek i kawałka imbiru)
  • 4 łyżki jasnej pasy miso (lub więcej do smaku)*
  • 2 piersi kaczki wraz ze skórą (każda o wadze około 230-250 g)
  • 3-4 jajka
  • 1 marchewka
  • kilka brązowych pieczarek
  • 100 g grzybów shimeji
  • kilka rzodkiewek lub kawałek rzodkwi
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • czarny sezam do posypania
  • 75 g makaronu soba (lub więcej wg preferencji)
  • kawałek posiekanej papryczki chili (opcjonalnie)
*Polecam wybrać pastę miso bez alkoholu, zawierającą w składzie bakterie koji, np. taką.

Jak zrobić zupę miso z kaczką?

Bulion przygotowałam tak, jak robię bulion warzywny, z tą różnicą, że dorzuciłam do niego 4 kacze skrzydełka i kilkucentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry. Ugotowany bulion oddzieliłam od warzyw i mięsa.Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w podłużne słupki przy pomocy obieraczki do julienne. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plastry. Małe pieczarki można zostawić w całości lub przekroić na pół. Makaron soba przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do miseczek.

Piersi kaczki przyprawiamy solą oraz pieprzem. Skórę nacinamy na krzyż. Kaczkę kładziemy skórą do dołu na ziemnej patelni żeliwnej, stawiamy na włączonym palniku. Gdy patelnia się nagrzeje, smażymy piersi na średnim ogniu przez około 7 minut od strony skóry, a następnie minutę z drugiej strony. W trakcie smażenia wytopi się sporo tłuszczu. Pamiętajcie o otwarciu okna, ponieważ zapach kaczki jest dość intensywny.

Kiedy kaczka się smaży, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Piersi kaczki przedkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry i pieczemy przez 6-7 minut, by kaczka pozostała różowa w środku. Jeśli chcecie otrzymać wypieczone piersi, wydłużcie czas pieczenia do około 10 minut. Mięso przekładamy na metalową kratkę i pozostawiamy na kilka minut do odpoczęcia.

Do bulionu dodajemy pieczarki, zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty. Dorzucamy marchewkę i grzyby shimeji, gotujemy przez około minutę. Pastę miso umieszczamy w misce, dolewamy 1-2 chochelki gorącego bulionu. Mieszamy do połączenia trzepaczką i dolewamy z powrotem do garnka. Zupy nie zagotowujemy ponownie, jedynie podgrzewamy.

Kaczkę kroimy w plastry, nakładamy do miseczek. Dokładamy także pokrojone jajko. Zalewamy zupą, dekorujemy posiekaną dymką, rzodkiewką, chili i czarnym sezamem. Podajemy.

 

Azjatycka zupa z kaczką
zupa z kaczka przepis
Zupa z miso i kaczką

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Aguś kulinarnie 23/08/2017 - 4:01 pm

Wygląda znakomicie:)

Odpowiedz
Marta Langier 23/08/2017 - 5:33 pm

Pyszna i bardzo pożywna 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 23/08/2017 - 5:34 pm

Nie jadłam, ale po składnikach widzę, że moje smaki. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anna S. 23/08/2017 - 5:54 pm

Taka zupa wygląda znakomicie i na pewno smakuje fantastycznie 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Dorota 23/08/2017 - 6:14 pm

Ależ apetycznie wygląda! Grzybki nie są mi znane. Uwielbiam za to makaron soba. Mam spory zapas:)

Odpowiedz
EllaCanto 24/08/2017 - 6:44 am

Sama nie czuję się na siłach, żeby taką zupę ugotować (kuchnia azjatycka jest dla mnie zagadką w dalszym ciągu :)), ale z miłą chęcią zjadłabym taką w restauracji lub u kogoś, kto się zwyczajnie zna na gotowaniu takich potraw 😀

Odpowiedz
Megly 24/08/2017 - 6:55 am

Przyznam, że naprawdę bardzo mi się podobają takie treściwe zupki.
Przynajmniej można się najeść.
Dlatego zawsze chętnie je jem.
Super propozycja.
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedz
Magda 24/08/2017 - 8:46 am

Super zupa, fajne składniki i wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
Loreta - Kulinarna Ja 24/08/2017 - 1:51 pm

Choć samo miso nie przypadło mi do gustu, to tak zaprezentowanej zupy z pewnością bym nie odmówiła 🙂

Odpowiedz
Lonna 24/08/2017 - 2:18 pm

Słyszałam o tej zupie, ale nigdy jej nie jadłam 😉 Prezentuje się bardzo smacznie i pożywnie 🙂

Odpowiedz
piegusek 24/08/2017 - 6:17 pm

grzyby robią wrażenie … tak samo jak zupa:) pyszności!

Odpowiedz
Ervisha 25/08/2017 - 7:25 am

Bardzo ładne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/08/2017 - 9:52 am

Dziękuję!

Odpowiedz
Słodyczarnia 25/08/2017 - 11:43 am

W całym moim życiu nie widziałam bardziej apetycznej zupy 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/08/2017 - 1:02 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Zuzka 25/08/2017 - 3:34 pm

Wygląda świetnie, bardzo lubię wszelkie orientalne potrawy, ale z pastą miso jeszcze nie próbowałam eksperymentować 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 27/08/2017 - 8:12 pm

"Boimy" się tych grzybków ale gdybyś nam podała takie danie to z pewnością zjadłybyśmy nasz strach xD

Odpowiedz
Patrycja 05/09/2017 - 12:25 pm

Nigdy nie jadłam takiej zupy!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies