Leczo z ciecierzycą

przez Malwina
Leczo z cieciorka przepis
Leczo z ciecierzycą

Dzień dobry,

W sierpniu pomidory i papryki są najsmaczniejsze, grzechem byłoby więc nie zjeść choć jednej miseczki pełnej pysznego leczo. O ile Połówek najbardziej lubi leczo z wędzonym boczkiem lub kiełbasą, to ja wybieram lżejsze wersje wzbogacone najczęściej o dodatek strączków. 

Leczo bez mięsa doprawiam ostrą wędzoną papryką oraz tymiankiem. Jeśli w szafce mam tylko słodką paprykę, wówczas sos wzbogacam o odrobinę cayenne lub kilka kropel Tabasco. Tak przygotowane leczo najchętniej zajadam w towarzystwie ryżu, kaszy jaglanej lub niepalonej kaszy gryczanej. Oczywiście w wersji najprostszej, czyli z pajdą wiejskiego chleba, smakuje równie dobrze.

Leczo bez mięsa przepis

Leczo z ciecierzycą



Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 nieduża cukinia (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry/500 ml przecieru pomidorowego/około 800 g świeżych pomidorów startych na tarce (do wyboru)
  • 1/2-3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki/słoika
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo lub ugotowany ryż, kasza jaglana, kuskus, niepalona kasza gryczana

Jak zrobić leczo z ciecierzycą?

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy je. Cukinię kroimy w kostkę. Ja tym razem pominęłam dodatek cukinii w przepisie. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4-5 minut. Dokładamy papryki, przesmażamy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukinię (jeśli używamy), zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku wędzoną papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dodajemy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy przez około 3 minuty. Jeśli leczo będzie zbyt gęste, rozrzedzamy sos wodą lub bulionem warzywnym (jeśli posiadamy). 
Leczo z ciecierzycą podajemy z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Ja lubię je także jeść z kaszą jaglaną lub niepaloną kaszą gryczaną.

Leczo z ciecierzyca przepis
Leczo bez mięsa

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

EllaCanto 22/08/2017 - 12:01 pm

Ciecierzycę jadłam jedynie w połączeniu z mlekiem kokosowym w curry, ale myślałam o obiedzie na piątek i chyba wiem, co zrobię 🙂 Cukinię i paprykę mam, a do tego słoiczek przecieru domowego z letnich pomidorów.

Odpowiedz
Malwina 23/08/2017 - 3:09 pm

Ja dorzucam ją prawie do wszystkiego. Bardzo lubię jej smak. A curry z mlekiem kokosowym zjadłabym z ogromną chęcią 🙂

Odpowiedz
Natalie 22/08/2017 - 12:40 pm

Kocham ciecierzycę i to mój ukochany strączek! Oj zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2017 - 3:09 pm

Mój także 🙂

Odpowiedz
Dorota 22/08/2017 - 2:02 pm

Ciekawa odmiana leczo. Najczęściej przygotowuję je z dodatkiem kiełbasy. Jarska wersja z ciecierzycą może być bardzo interesująca:)

Odpowiedz
Anna S. 22/08/2017 - 5:19 pm

Spojrzałam an Twój post i aż się uśmiałam 🙂 Ja dzisiaj robiłam i jutro lub pojutrze przepis będzie do wystawienia 🙂 Co prawda troszkę inne składniki i u mnie to potrawka pikantna, ale ciecierzyca jest 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2017 - 3:11 pm

Widziałam właśnie na blogu Twoją potrawkę. Zapowiada się super 🙂

Odpowiedz
Klaudia B 22/08/2017 - 5:29 pm

Takiego leczo jeszcze nie jadłam. Ja również często robię wersję bezmięsną, ale ciecierzyczy do leczo jeszcze nigdy nie dawałam. Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Megly 22/08/2017 - 5:41 pm

Ooo – wiele słyszałam o takim leczo. Super!
To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
Przepyszne danie. Bardzo mi się podoba.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedz
Lonna 22/08/2017 - 7:39 pm

Bardzo fajna odmiana od tradycjnego lecza 🙂 Chętnie sobie takie przygotuję 😀

Odpowiedz
Stewa w kuchni 23/08/2017 - 5:54 am

Uwielbiam leczo, a w połączeniu z soczewicą musi być niezwykle pyszne i odżywcze 😉

Odpowiedz
Marzena 23/08/2017 - 11:29 am

Ciekawe jak smakuje z ciecierzycą. Ja zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy;-)

Odpowiedz
Ania S 23/08/2017 - 11:56 am

Muszę w końcu zrobić takie leczo z prawdziwego zdarzenia, bo zazwyczaj nawkładam tam wszystkie warzywa jakie mam i danie mało przypomina leczo 😀 Może w weekend się uda, Twoje wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/08/2017 - 3:12 pm

Im więcej warzyw tym lepiej. Ja uwielbiam Twoje warzywne miksy 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 23/08/2017 - 5:30 pm

Leczo w lecie to podstawa, a z ciecierzycą musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Dolce120 25/08/2017 - 7:31 am

Ostatnio mogłabym jeść ciecierzycę non-stop, więc to leczo z pewnością podeszłoby moim kubkom smakowym 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 27/08/2017 - 8:13 pm

Cała nasza rodzina bardzo lubi takie leczo i to nawet tata stwierdził, że "jak są te kuleczki to mięsa nie musi być" 😛

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies