Kaczka w pomarańczach

przez Malwina
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to klasyk znany z kuchni francuskiej. Dzisiejszy przepis nie ma jednak nic wspólnego ze smakami bliskimi Francuzom, przygotowałam bowiem kaczkę z cytrusami na nutę azjatycką. Ponieważ pierwszy raz piekłam kaczkę w całości, musiałam najpierw troszkę poczytać o obróbce tego mięsa w piekarniku. Z pomocą przyszła mi książka MasterChef Kitchen Bible, ogromne tomiszcze pełne przepisów i kulinarnych wskazówek.

Kaczka wyszła niezwykle smaczna i bardzo szybko zniknęła z talerzy moich gości. Podałam ją z ziemniakami pieczonymi w łupinkach oraz z sałatą skropioną winegretem. Oczywiście możecie postawić na inne ulubione dodatki.

Kaczka pieczona z pomarańczami

KACZKA W POMARAŃCZACH


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 sprawiona kaczka (o wadze 1,8-2 kg)
  • około 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 3-4 pomarańcze
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1-2 suszone papryczki peperoni
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem kaczkę nacieramy solą (nie przesadzajcie z ilością soli, sos ostrygowy jest bardzo słony). Sos ostrygowy mieszamy z przyprawą 5 smaków. Nacieramy nim kaczkę na zewnątrz i w środku. Odkładamy kaczkę do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Kaczkę wyjmujemy z lodówki. Dwie pomarańcze kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Nogi związujemy lub robiąc dziury w skórze przekładamy je na krzyż. Kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry).

Wyciskamy sok z pozostałych pomarańczy i odmierzamy 3/4 szklanki soku. W rondelku umieszczamy sok, miód, ocet ryżowy, sos sojowy i rozkruszone chili. Zagotowujemy, a następnie gotujemy dalej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut (aż całość nabierze karmelowej barwy i lekko się zredukuje).

Kaczkę polewamy kilkoma łyżeczkami pomarańczowej marynaty. Pieczemy przez 20 minut w temp. 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, ponownie polewamy marynatą i pieczemy dalej przez 40 minut (w połowie pieczenia znów polewamy kaczkę marynatą). Naczynie z kaczką przykrywamy (ja użyłam folii aluminiowej), pieczemy dalej przez kolejne 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i dopiekamy kaczkę przez około 20 minut (w razie potrzeby zwiększamy temperaturę, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę). Ja razem z kaczką upiekłam także ziemniaki w łupinkach (wstawiłam je po 20 minutach pieczenia kaczki w osobnym naczyniu).

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka Jak zrobić kaczkę w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Agnieszka Mat 16/11/2014 - 5:12 pm

ale by się zjadło

Odpowiedz
Justyna Żak 16/11/2014 - 6:37 pm

świetne połączenie:)

Odpowiedz
majka 17/11/2014 - 7:23 am

Fantastyczna! Uwielbiam mieso z kaczki. A Twoja jest tak pieknie zrumieniona… i na pewno przepyszna.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 17/11/2014 - 9:07 am

Pięknie przyrumieniona kaczka! Aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Kamila 17/11/2014 - 9:34 am

Fantastycznie upieczona! Posiłek po królewsku!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 11:52 am

Wspaniała, idealna i niezwykle smaczna ta kaczka 🙂

Odpowiedz
JustInka 17/11/2014 - 11:57 am

Fajnie wygląda. Ja nie przepadam za kaczką, ale pewnie na święta tatusiowi upiekę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies