Kapuśniak z białej (słodkiej) kapusty

przez Malwina
Kapuśniak jak zrobić
Kapuśniak z białej (słodkiej) kapusty
Dzień dobry, 

Po cichu marzyłam o złotej polskiej jesieni, jednak widok za oknem nie pozostawia żadnych złudzeń. Jest zimno, szaro i mokro, a o słońcu można tylko pomarzyć. Po powrocie do domu rozgrzewamy się zupami. Ja raczę się moimi fit „flakami” z boczniaków, Połówek zaś pożywnym kapuśniakiem. Stał się nawet cud, bo chyba pierwszy raz udało mu się najeść zupą.

Kapuśniak robię na kilka sposobów. W czerwcu obowiązkowo gotuję kapuśniak z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Nie może też zabraknąć pysznej parzybrody. Robię kapuśniak ze słodkiej kapusty, kiszonej i z mieszanej. Z pomidorami lub bez. Treściwszy z mięsną wkładką lub mocno warzywny. Każdy pyszny, prosty i w sam raz na obiad w chłodniejsze dni.

Postaram się pokazać Wam kilka moich przepisów na tę popularną zupę. Zaczynamy od kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Moją kropką nad „i” w tym przepisie jest dodatek wędzonej papryki oraz octu balsamicznego. Obie te przyprawy świetnie komponują się z pomidorami. W zupie nie mogło też zabraknąć najpopularniejszego polskiego ziela, czyli majeranku, który z kapustą tworzy duet doskonały.

Kapuśniak z białej kapusty podajcie solo lub z dodatkiem pajdy chleba na zakwasie. Do miseczki z zupą można także nałożyć kleks kwaśnej śmietany.

Kapuśniak z pomidorami przepisy


KAPUŚNIAK Z BIAŁEJ KAPUSTY


Składniki:

Wywar na żeberkach na kapuśniak:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • kawałek zielonej części pora
  • 1 cebula w łupinie
  • 1 łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
  • ćwiartka selera naciowego plus 2-3 gałązki
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 2,5 litra przefiltrowanej wody
Kapuśniak ze słodkiej kapusty:
  • około 2 litry wywaru na żeberkach wieprzowych 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 500 g słodkiej kapusty (waga po obraniu z zewnętrznych liści, usunięciu głąba i poszatkowaniu)
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • klarowane masło do smażenia
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (wg preferencji ostrej lub słodkiej)
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Jak zrobić kapuśniak z białej kapusty?
Zaczynamy od przygotowania wywaru na kapuśniak. W dużym garnku umieszczamy żeberka wieprzowe. Możecie do wywaru dorzucić także wędzone żeberko. Dodajemy pora, selera naciowego i korzeniowego, nać selera, pietruszki oraz lubczyk. Dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Wlewamy wodę. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny z powierzchni wywaru (nie zawsze to robię). Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do zupy. Wywar na żeberkach gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 45 minut. Pod koniec wywar doprawiamy do smaku solą. 
Obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w niedużą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Wywar odcedzamy na sicie i przelewamy do drugiego garnka. Mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy w nieduże kawałki. Możemy dodać je do kapuśniaku lub wykorzystać do innej potrawy (np. jako farsz do pierogów, krokietów). 
Wywar zagotowujemy, wrzucamy kapustę, dodajemy roztarty w palcach majeranek. Gotujemy przez 25-30 minut. Kolejno dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków i kapusty (zajmie to około 10-15 minut lub dłużej, w zależności od użytej odmiany ziemniaków).

Pod koniec gotowania kapuśniaku na patelni rozgrzewamy klarowane masło (jeśli boczek jest bardzo tłusty, możemy pominąć masło). Wrzucamy pokrojony boczek i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy koncentrat, przesmażamy przez około 1-2 minuty. Wlewamy 2 chochelki wywaru, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą. Zupę doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem i w razie potrzeby ponownie solą do smaku. Polecam dodać do kapuśniaku 2-3 łyżki octu balsamicznego oraz odrobinę cukru dla zrównoważenia smaku (ewentualnie erytrolu). 

Kapuśniak ze słodkiej kapusty nalewamy na talerze i podajemy (solo lub z dodatkiem pieczywa na zakwasie). Przed podaniem można posypać zupę posiekaną natką pietruszki i nałożyć kleks kwaśnej śmietany. .

Kapuśniak z pomidorami przechowujemy w lodówce przez 3-4 dni. Jak większość potraw na bazie białej kapusty, jest on smaczniejszy kolejnego dnia po odgrzaniu. 

Uwagi:

– zupę można wzbogacić o dodatek pokrojonej w kostkę, usmażonej kiełbasy (najlepiej smażyć ją razem z boczkiem i cebulą).
– do zupy można podać kwaśną śmietaną 18%

Kapuśniak z pomidorami przepisy
Kapuśniak z białej (słodkiej) kapusty

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Dominik G 12/10/2016 - 8:50 am

Mmm nie ma to jak pyszny, pożywny i treściwy kapuśniak na jesienne chłody, które wreszcie nadeszły…

Odpowiedz
strawmerry 13/10/2016 - 9:32 am

przepis do wypróbowania, szczególnie że mam fazę na kapustę. Ciekawi mnie za to koncentrat. Wydawało mi się, ze kiedyś pisałaś, że nie darzysz koncentratu pomidorowego zbytnim zaufaniem? Ja przyznaję, że nie jestem jego fanką, więc zastanawiam się czy passata dałaby radę? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/10/2016 - 9:44 am

Zaczęłam od czasu do czasu używać koncentratu. Rzadko, bo rzadko, ale jednak. Najczęściej dodaję go do strogonowa z wątróbek lub potrawki z indyka i ogórków kiszonych. Plus zupa powyżej. I to chyba byłoby na tyle 😉 W tym przepisie passata będzie jak najbardziej ok (trzeba będzie dodać troszkę mniej wody na wywar).

Odpowiedz
Alicja w krainie garów 21/10/2016 - 4:08 pm

Strasznie dawno u ciebie nie byłam… Czasu brak na wszystko, a tak zawsze lubiłam do ciebie zaglądać. Tak tu ładnie i przytulnie… I dobra zupa na stole:))) Musze zostać chociaż na chwilę. Pozdrawiam Malwinko :*

Odpowiedz
Kinga 22/09/2020 - 10:58 am

Przyznam, że sceptycznie podeszłam do octu balsamicznego i wędzonej papryki w tym przepisie ale to jest naprawdę przepyszne zestawienie z kapustą i pomidorami! Twoje propozycje są niezawodne i tak smaczne! Dzięki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies