Kapuśniak z białej (słodkiej) kapusty |
Po cichu marzyłam o złotej polskiej jesieni, jednak widok za oknem nie pozostawia żadnych złudzeń. Jest zimno, szaro i mokro, a o słońcu można tylko pomarzyć. Po powrocie do domu rozgrzewamy się zupami. Ja raczę się moimi fit „flakami” z boczniaków, Połówek zaś pożywnym kapuśniakiem. Stał się nawet cud, bo chyba pierwszy raz udało mu się najeść zupą.
Kapuśniak robię na kilka sposobów. W czerwcu obowiązkowo gotuję kapuśniak z młodej kapusty z dużą ilością świeżego koperku. Nie może też zabraknąć pysznej parzybrody. Robię kapuśniak ze słodkiej kapusty, kiszonej i z mieszanej. Z pomidorami lub bez. Treściwszy z mięsną wkładką lub mocno warzywny. Każdy pyszny, prosty i w sam raz na obiad w chłodniejsze dni.
Postaram się pokazać Wam kilka moich przepisów na tę popularną zupę. Zaczynamy od kapuśniaku ze słodkiej kapusty. Moją kropką nad „i” w tym przepisie jest dodatek wędzonej papryki oraz octu balsamicznego. Obie te przyprawy świetnie komponują się z pomidorami. W zupie nie mogło też zabraknąć najpopularniejszego polskiego ziela, czyli majeranku, który z kapustą tworzy duet doskonały.
Kapuśniak z białej kapusty podajcie solo lub z dodatkiem pajdy chleba na zakwasie. Do miseczki z zupą można także nałożyć kleks kwaśnej śmietany.
Składniki:
Wywar na żeberkach na kapuśniak:
- 600 g żeberek wieprzowych
- kawałek zielonej części pora
- 1 cebula w łupinie
- 1 łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
- ćwiartka selera naciowego plus 2-3 gałązki
- 2-3 gałązki lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
- 2,5 litra przefiltrowanej wody
- około 2 litry wywaru na żeberkach wieprzowych
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 500 g słodkiej kapusty (waga po obraniu z zewnętrznych liści, usunięciu głąba i poszatkowaniu)
- 1 duża pietruszka
- 2 duże marchewki
- 4 duże ziemniaki
- klarowane masło do smażenia
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (wg preferencji ostrej lub słodkiej)
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- cukier do smaku
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Pod koniec gotowania kapuśniaku na patelni rozgrzewamy klarowane masło (jeśli boczek jest bardzo tłusty, możemy pominąć masło). Wrzucamy pokrojony boczek i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 4-5 minut. Dodajemy koncentrat, przesmażamy przez około 1-2 minuty. Wlewamy 2 chochelki wywaru, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą. Zupę doprawiamy wędzoną papryką, pieprzem i w razie potrzeby ponownie solą do smaku. Polecam dodać do kapuśniaku 2-3 łyżki octu balsamicznego oraz odrobinę cukru dla zrównoważenia smaku (ewentualnie erytrolu).
Kapuśniak z pomidorami przechowujemy w lodówce przez 3-4 dni. Jak większość potraw na bazie białej kapusty, jest on smaczniejszy kolejnego dnia po odgrzaniu.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
5 komentarzy
Mmm nie ma to jak pyszny, pożywny i treściwy kapuśniak na jesienne chłody, które wreszcie nadeszły…
przepis do wypróbowania, szczególnie że mam fazę na kapustę. Ciekawi mnie za to koncentrat. Wydawało mi się, ze kiedyś pisałaś, że nie darzysz koncentratu pomidorowego zbytnim zaufaniem? Ja przyznaję, że nie jestem jego fanką, więc zastanawiam się czy passata dałaby radę? 🙂
Zaczęłam od czasu do czasu używać koncentratu. Rzadko, bo rzadko, ale jednak. Najczęściej dodaję go do strogonowa z wątróbek lub potrawki z indyka i ogórków kiszonych. Plus zupa powyżej. I to chyba byłoby na tyle 😉 W tym przepisie passata będzie jak najbardziej ok (trzeba będzie dodać troszkę mniej wody na wywar).
Strasznie dawno u ciebie nie byłam… Czasu brak na wszystko, a tak zawsze lubiłam do ciebie zaglądać. Tak tu ładnie i przytulnie… I dobra zupa na stole:))) Musze zostać chociaż na chwilę. Pozdrawiam Malwinko :*
Przyznam, że sceptycznie podeszłam do octu balsamicznego i wędzonej papryki w tym przepisie ale to jest naprawdę przepyszne zestawienie z kapustą i pomidorami! Twoje propozycje są niezawodne i tak smaczne! Dzięki