Bigos z młodej kapusty

przez Malwina
Bigos z młodej kapusty jak zrobić
Bigos z młodej kapusty
Dziś mam dla Was przepis na bigos z młodej kapusty. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jego smak podkręca dodatek aromatycznej kiełbasy chorizo, octu balsamicznego, wędzonej papryki i boczku. Ugotowałam go w niedzielę z myślą o kilku kolacjach w tygodniu, jednak nie doczekał nawet poniedziałku. Jest wyjątkowo smaczny, dlatego tym bardziej polecam Wam wypróbować przepis.

Bigos z młodej kapusty podajcie z dodatkiem świeżego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie.

Bigos z młodej kapusty sprawdzony przepis

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 średniej wielkości młoda kapusta (waga po posiekaniu około 800 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 młoda marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g chorizo
  • 300 g posiekanych pomidorów z puszki lub kartonika
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki cukru (lub ksylitolu, erytrolu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (opcjonalnie)
Do podania: pieczywo na zakwasie

Bigos z młodej kapusty- przygotowanie:
Kapustę obieramy z uszkodzonych zewnętrznych liści. Wycinamy głąb, a warzywo siekamy w mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy ją na tartce na grubych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę). Cebulę drobno siekamy. Boczek i chorizo kroimy w kostkę. 
Kapustę umieszczamy w większym garnku, wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy sól, pomidory, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Garnek przykrywamy. Zagotowujemy płyn w garnku z kapustą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut. Gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, chorizo i cebulę. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. 
Po 10 minutach gotowania bigosu dodajemy do kapusty zawartość patelni, ocet balsamiczny, cukier lub zamiennik cukru, wędzoną paprykę. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy bigos do smaku pieprzem i w razie potrzeby także solą. Jeśli chcecie, możecie go lekko zagęścić skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Bigos z młodej kapusty podajemy z dodatkiem pieczywa. 
Przechowywanie bigosu: Bigos z młodej kapusty przechowujemy w garnku z pokrywką lub pojemniku na żywność w lodówce przez około 5 dni. Bigos jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki „przegryzą się”.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Wiewióra 21/06/2016 - 6:02 pm

oj zjadłabym bardzo 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 21/06/2016 - 6:34 pm

Dobra być musi:)

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 22/06/2016 - 1:15 pm

smaki dzieciństwa wracają 😀

Odpowiedz
Anna 02/07/2016 - 6:48 pm

najlepszy z mezow wlasnie pojechal po kapustke i chorizo zaraz zaczynam gotowanie

Odpowiedz
ELA 19/06/2018 - 6:07 pm

Musiał być bardzo smaczny.
Ja tylko robię bigos ze słodkiej kapusty, a z młodej już robiłam trzy razy. Chętnie raz zrobię według Twojego przepisu.

Odpowiedz
Agu Agula 08/05/2020 - 12:50 pm

Ciekawy przepis, chętnie z niego skorzystam 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies