Bigos z młodej kapusty |
Dziś mam dla Was przepis na bigos z młodej kapusty. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jego smak podkręca dodatek aromatycznej kiełbasy chorizo, octu balsamicznego, wędzonej papryki i boczku. Ugotowałam go w niedzielę z myślą o kilku kolacjach w tygodniu, jednak nie doczekał nawet poniedziałku. Jest wyjątkowo smaczny, dlatego tym bardziej polecam Wam wypróbować przepis.
Bigos z młodej kapusty podajcie z dodatkiem świeżego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie.
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 średniej wielkości młoda kapusta (waga po posiekaniu około 800 g)
- pół łyżeczki soli
- 1 młoda marchewka
- 1 duża cebula
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g chorizo
- 300 g posiekanych pomidorów z puszki lub kartonika
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżeczki cukru (lub ksylitolu, erytrolu)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (opcjonalnie)
Do podania: pieczywo na zakwasie
Bigos z młodej kapusty- przygotowanie:
Kapustę obieramy z uszkodzonych zewnętrznych liści. Wycinamy głąb, a warzywo siekamy w mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy ją na tartce na grubych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę). Cebulę drobno siekamy. Boczek i chorizo kroimy w kostkę.
Kapustę umieszczamy w większym garnku, wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy sól, pomidory, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy. Garnek przykrywamy. Zagotowujemy płyn w garnku z kapustą, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut. Gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, chorizo i cebulę. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią.
Po 10 minutach gotowania bigosu dodajemy do kapusty zawartość patelni, ocet balsamiczny, cukier lub zamiennik cukru, wędzoną paprykę. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy bigos do smaku pieprzem i w razie potrzeby także solą. Jeśli chcecie, możecie go lekko zagęścić skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Bigos z młodej kapusty podajemy z dodatkiem pieczywa.
Przechowywanie bigosu: Bigos z młodej kapusty przechowujemy w garnku z pokrywką lub pojemniku na żywność w lodówce przez około 5 dni. Bigos jeszcze lepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki „przegryzą się”.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
oj zjadłabym bardzo 🙂
Dobra być musi:)
smaki dzieciństwa wracają 😀
najlepszy z mezow wlasnie pojechal po kapustke i chorizo zaraz zaczynam gotowanie
Musiał być bardzo smaczny.
Ja tylko robię bigos ze słodkiej kapusty, a z młodej już robiłam trzy razy. Chętnie raz zrobię według Twojego przepisu.
Ciekawy przepis, chętnie z niego skorzystam 😉