Gulasz wołowy z batatem i morelami

przez Malwina
Gulasz z wołowiną i batatami
Gulasz wołowy z batatem i morelami
Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania był tadżin. Nazwa ta odnosi się zarówno do samej potrawy, jak i naczynia, w którym się ją przygotowuje. Nie mam wprawdzie tadżinu (jedynie mały tadżin do serwowania potraw), ale danie to można ugotować także w garnku, rondlu lub na głębokiej patelni.

Postawiłam na tadżin na bazie wołowiny, który wzbogaciłam o dodatek batatów. Całość jest niezwykle aromatyczna za sprawą dodatku wielu przypraw. Pojawia się tu kmin rzymski, cynamon a także gałka muszkatołowa. Nie mogło też zabraknąć słodkiego akcentu w postaci suszonych moreli.
Przepis przygotowałam razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej warzywną wersję tadżinu.
 Tażin z batatem

 

GULASZ WOŁOWY Z BATATEM I MORELAMI


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 g wołowiny (np. udźca, łopatki)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mała laska cynamonu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 600 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 batat (około 200-250 g)
  • 6-7 suszonych moreli
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania (do wyboru): bulgur, kuskus, chlebki z patelni, w wersji bg: ryż lub kasza jaglana
Przygotowanie:
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso. Smażymy przez 5-6 minut, aż włókna mięsa się zamkną. Mięso przekładamy do szerokiego garnka. Na patelnię wrzucamy cebulę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 4-5 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej oleju. Dodajemy kmin rzymski, kolendrę, gałkę muszkatołową. Przesmażamy przez 30 sekund. Wlewamy wodę, zagotowujemy. Zawartość patelni dokładamy do mięsa. Do garnka wrzucamy pomidory, dokładamy liście laurowe, cynamon i ziele angielskie. Zagotowujemy. Pokrywkę kładziemy uchylnie na garnku. Wołowinę gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż będzie miękka.
Batata obieramy i kroimy w kostkę. Gdy wołowina będzie miękka, dokładamy batata (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody do sosu), posiekane morele. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, aż batat będzie miękki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Tadżin z wołowiną i batatami podajemy z dodatkiem kaszy kuskus, bulguru, kaszy jaglanej, ryżu lub po prostu z pieczywem. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj inne przepisy na tadżin:
Tadżin drobiowy
Tadżon z kurczaka i
pomidorów
 Tadżin z ciecierzycy
Tadżin z ciecierzycą
i wołowiną
Tadżin z morelami
Tadżin z wołowiną
i morelami
GUlasz z rodzynkami
Tadżin z rodzynkami
i wołowiną
Tadżin z oliwkami
Tadżin z kurczaka
z oliwkami
Gulasz wołowy ze słodkim ziemniakiem

 

Bataty przepisy
Gulasz wołowy z batatem i morelami

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies