Brukselka to jedno z warzyw, za którymi wiele osób niestety nie przepada. Ja z kolei ją uwielbiam, najbardziej upieczoną w piekarniku. Ma ona zupełnie inny smak, aniżeli ta ugotowana. Tym razem postanowiłam przygotować wegańskie curry z jej dodatkiem. Potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. Idealnie rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień.
CURRY Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ
Zielona Środa #17
Zielona Środa #17
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 400 g brukselki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 bakłażan (250 g), pokrojony w kostkę
- 150 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 600 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
- sól i pieprz do smaku
Brukselkę kroimy na pół (większe kapustki kroimy na ćwiartki), układamy na blasze do pieczenia. Możecie ją lekko skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy chili, czosnek, kmin, kurkumę, kolendrę, słodką paprykę, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Kolejno wrzucamy bakłażana, obsmażamy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, całość przykrywamy i gotujemy do momentu, aż bakłażan będzie miękki (zajmie to od 10 do 15 minut). W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę wody. Dorzucamy brukselkę i ciecierzycę, całość przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem, kaszą kuskus.
Czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
Przypieczona brukselka – pycha. Gotowana zresztą też. Curry wygląda zachęcająco.
Brukselka jest pyszna. Tylko trzeba ją dobrze doprawić. Moja ulubiona.
P.S.: Piękne talerze.
Curry i brukselka to dość niespotykane połączenie, mam wrażenie, że Twoja inwencja w kuchni nie ma granic 🙂
czyli brukselka moze pięknie wyglądać na talerzu i tak smakować.
W takiej wersji brukselki jeszcze nie jadlam 🙂 Nigdy tez jej nie pieklam. Wyglada baaardzo apetycznie. A zdjecia swietne 🙂
uwielbiam brukselkę a zupełne zapomniałam o jej istnieniu:)
super sposób na brukselkę!
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
100% jesienne danie 🙂
wyglada mega pysznie 🙂
Wygląda super 🙂 I śliczne zdjęcia , zwłaszcza pierwsze 🙂
Świetne danie!Takie brukselkowe czary-mary 🙂
Dziekuje za przepis, pyszne. Zrobilam z zukinia, bo nie mialam baklazana, ale tez pycha!