Curry z pieczoną brukselką

przez Malwina
Curry z pieczoną brukselką
Brukselka to jedno z warzyw, za którymi wiele osób niestety nie przepada. Ja z kolei ją uwielbiam, najbardziej upieczoną w piekarniku. Ma ona zupełnie inny smak, aniżeli ta ugotowana. Tym razem postanowiłam przygotować wegańskie curry z jej dodatkiem. Potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. Idealnie rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień.
Curry z brukselką przepis
CURRY Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ
Zielona Środa #17


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g brukselki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 bakłażan (250 g), pokrojony w kostkę
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 600 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
Brukselkę kroimy na pół (większe kapustki kroimy na ćwiartki), układamy na blasze do pieczenia. Możecie ją lekko skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy chili, czosnek, kmin, kurkumę, kolendrę, słodką paprykę, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Kolejno wrzucamy bakłażana, obsmażamy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, całość przykrywamy i gotujemy do momentu, aż bakłażan będzie miękki (zajmie to od 10 do 15 minut). W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę wody. Dorzucamy brukselkę i ciecierzycę, całość przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem, kaszą kuskus.
Curry z pieczoną brukselką
Curry z pieczoną brukselką
Curry z pieczoną brukselką

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
1

Podobne posty:

13 komentarzy

kimek - fan kuchni indyjskiej 09/10/2013 - 4:05 pm

Przypieczona brukselka – pycha. Gotowana zresztą też. Curry wygląda zachęcająco.

Odpowiedz
Przypraw mnie 09/10/2013 - 4:40 pm

Brukselka jest pyszna. Tylko trzeba ją dobrze doprawić. Moja ulubiona.
P.S.: Piękne talerze.

Odpowiedz
Olka 09/10/2013 - 5:08 pm

Curry i brukselka to dość niespotykane połączenie, mam wrażenie, że Twoja inwencja w kuchni nie ma granic 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 09/10/2013 - 6:02 pm

czyli brukselka moze pięknie wyglądać na talerzu i tak smakować.

Odpowiedz
majka 09/10/2013 - 6:07 pm

W takiej wersji brukselki jeszcze nie jadlam 🙂 Nigdy tez jej nie pieklam. Wyglada baaardzo apetycznie. A zdjecia swietne 🙂

Odpowiedz
Potravel 09/10/2013 - 6:14 pm

uwielbiam brukselkę a zupełne zapomniałam o jej istnieniu:)

Odpowiedz
Jula 09/10/2013 - 6:20 pm

super sposób na brukselkę!

Odpowiedz
Kamciss 09/10/2013 - 6:37 pm

Bardzo apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 09/10/2013 - 11:06 pm

100% jesienne danie 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 10/10/2013 - 7:39 am

wyglada mega pysznie 🙂

Odpowiedz
siankoo 10/10/2013 - 8:59 am

Wygląda super 🙂 I śliczne zdjęcia , zwłaszcza pierwsze 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/10/2013 - 2:59 pm

Świetne danie!Takie brukselkowe czary-mary 🙂

Odpowiedz
Bo 05/12/2015 - 8:08 pm

Dziekuje za przepis, pyszne. Zrobilam z zukinia, bo nie mialam baklazana, ale tez pycha!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies