Sałatka z pieczoną wołowiną |
Wczoraj prezentowałam Wam przepis na pieczoną wołowinę, dziś kolej na przepis z jej wykorzystaniem. To pożywna sałatka, pełna kolorów i witamin. Możecie podać ją na kolację lub zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Pamiętajcie tylko o tym, aby dressing do sałatki transportować w oddzielnym pojemniczku i dodać go do sałatki tuż przed jedzeniem.
SAŁATKA Z PIECZONĄ WOŁOWINĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 1 miniaturowa sałata rzymska
- kilka cieniutkich plastrów pieczonej wołowiny (poszarpanych na mniejsze kawałki)
- 2 jajka, ugotowane na twardo lub półtwardo
- kilka rzodkiewek
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej papryki
- pół małej czerwonej cebulki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- 1/4 ogórka
- 65 g sera rokpol
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia)
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Rzodkiewki kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki pozostawiamy w całości lub kroimy na pół. Paprykę siekamy w słupki, cebulkę w piórka, ogórka w plastry. W misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy kiełki, wołowinę, pokruszony ser. Sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy po wymieszaniu z dressingiem. Do sałatki z pieczoną wołowiną można podać grzanki z bagietki z masłem ziołowym.
Sałatka z pieczoną wołowiną |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
1 komentarz
wygląda przepysznie 🙂 tyle smaków na jednym talerzu