Muffiny jajeczne z łososiem

przez Malwina
Mini babeczki z łososiem
Muffiny jajeczne z łososiem
Muffiny jajeczne z łososiem to pomysł na mniej tradycyjną, ale w dalszym ciągu smaczną i fajną potrawę, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Warto przygotować je na wielkanocne śniadanie. Być może taka forma podania jajek będzie czymś nowym i ciekawym dla bliskich Wam osób.

Moje babeczki jajeczne skrywają w środku wędzonego łososia oraz zielone dodatki, takie jak cukinia i jarmuż. Lekko pikantnego akcentu dodaje tu wcześniej usmażony por. Samo przygotowanie muffinek jajecznych nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

 

Babeczki jajeczne z łososiem

 

BABECZKI JAJECZNE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #309


Składniki (na 6 sztuk):

  • 4 duże jajka (L)
  • 2 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 liść jarmużu
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 50 g wędzonego łososia na zimno
  • 50 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Jarmuż oddzielamy od twardej łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej przez 4-5 minut.
Przygotowujemy foremki silikonowe na muffiny (+/- 6 sztuk). Do każdej wkładamy jarmuż, pora, cukinię i łososia. Zalewamy masą jajeczną (na 3/4 wysokości foremek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut lub dłużej, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. W trakcie pieczenia babeczki jajeczne mocno urosną, po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 23/03/2016 - 5:08 pm

Robiłam ostatnio podobne, wychodzą pyszne 😀

Odpowiedz
Jud 23/03/2016 - 9:16 pm

Świetne muffiny 🙂 super, że dodatkowo zawierają jarmuż 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka 23/03/2016 - 10:01 pm

myślałam, żeby zaserwować je zamiast pieczywa na wielkanocnym stole 🙂

Odpowiedz
Nemi 23/03/2016 - 10:04 pm

Pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia:)

Odpowiedz
mopswkuchni 15/04/2016 - 4:12 pm

Ciekawa propozycja. Uwielbiam wytrawne muffiny. Już nie mogę doczekać się, jak będę szaleć w kuchni. Tymczasem skrzętnie zapisuję przepisy 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies