Pieczona wołowina

przez Malwina
Pieczeń wołowa przepis
Pieczona wołowina
Przy okazji wpisów w cyklu „Make bento, not war!” wspominałam Wam, że z myślą o posiłkach do pracy zdarza mi się piec większą ilość mięsa. Najczęściej jest to wolno pieczona wieprzowina lub wołowina. Tym razem dla odmiany postawiłam przygotować mięso nie do „szarpania”, a do krojenia.

Piekąc wołowinę sugerowałam się przepisem Kevina z blogu Closet Cooking. Zadowalający efekt uzyskałam dopiero przy drugim podejściu, gdy dostosowałam odpowiedni czas pieczenia (troszkę skróciłam czas pieczenia w porównaniu z tabelą, jaką podał Kevin). Mięso z tego przepisu jest kruche, z powodzeniem kroi się je w cieniutkie plastry. Będzie idealne na kanapki, do sałatek, frittaty czy sajgonek.
 Pieczeń wołowa jak zrobić

 

PIECZONA WOŁOWINA (PIECZEŃ WOŁOWA)


Składniki:

  • 1 kg wołowiny na pieczeń
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ją pokruszonym w palcach rozmarynem i tymiankiem. Mięso dokładnie przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcecie możecie pominąć dodatek ziół i pozostać jedynie przy soli i pieprzu. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym (pieczemy bez przykrycia). Jeśli macie termometr do mięsa, wbijcie go w wołowinę. Ułatwi to Wam określenie długości czasu pieczenia mięsa.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy mięso i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30-35 minut (medium rar- temp. w środku 73 stopnie), 1 godzinę i 45-50 minut (medium well- temp. w środku 80 stopni). Ja po zmniejszeniu temperatury piekłam mięso przez 1 godzinę i 45 minut. Jest to temperatura orientacyjna, wszystko zależy bowiem od piekarnika i kształtu mięsa. Ja następnym razem skrócę czas pieczenia do 1,5 godziny w 140 stopniach.Wyłączamy piekarnik, wysuwamy blachę. Mięso po całkowitym ostygnięciu kroimy w cieniutkie plastry. Jeśli chcecie je podawać na ciepło, po wyjęciu z piekarnika przykryjcie je folią aluminiową i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie mięso pokrójcie na plastry.

Pieczoną wołowinę przechowujemy w lodówce przez około 5 dni (w pojemniku hermetycznym).

Jak wykorzystać pieczoną wołowinę? Możecie dodawać ją do sandwichy, sałatek, frittaty, sajgonek, podawać na ciepło do obiadu.

jak długo piec wołowinę

 

Ile piec wołowinę
Pieczona wołowina przepis

 

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
7 komentarzy
1

Podobne posty:

7 komentarzy

Jesterka 07/06/2016 - 6:56 pm

wow-marsz do ulubionych 🙂

Odpowiedz
Berenika007 10/06/2016 - 2:42 pm

Jakiej części tuszy użyłaś ?

Odpowiedz
Malwina 10/06/2016 - 2:57 pm

U mnie był to udziec wołowy.

Odpowiedz
Berenika007 10/06/2016 - 7:16 pm

dziękuję za szybką odpowiedz 😉

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2017 - 8:03 am

Czy wkładałaś mięso do nagrzanego piekarnika?

Odpowiedz
Malwina 02/10/2017 - 8:09 am

Tak.

Odpowiedz
dworkolesin 28/11/2017 - 9:27 pm

Świetnie wyszło. Genialne.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies