Leniwy sobotni poranek proponuję rozpocząć od placuszków na mące kokosowej. Są delikatne, puszyste i obłędnie kokosowe w smaku. W trakcie smażenia dość szybko się rumienią, dlatego najlepiej smażyć je na patelni z grubym dnem. Takie kokosowe placuszki podajcie z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionej konfitury. Ja postawiłam na dżem z pomarańczy, który robiłam kilka dni temu, ale myślę, że z domową frużeliną wiśniową będą smakować jeszcze lepiej.
PLACUSZKI KOKOSOWE
Śniadanie Mistrzów #303
Składniki (na około 10 placuszków):
- 3 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego (w stanie płynnym)
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka (45 ml)
Do podania: ulubiona konfitura lub dżem, świeże owocePrzygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy dokładnie przy pomocy elektrycznego miksera. Patelnię do naleśników smarujemy olejem kokosowym. Na rozgrzaną patelnię przy pomocy łyżki kładziemy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jeśli placuszki będą się zbyt szybko przypiekać, zdejmujemy patelnię z ognia i po około minucie ponownie stawiamy ją na gazie. Usmażone placuszki kokosowe odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy je z dodatkiem ulubionej konfitury i świeżych owoców. Ja do placuszków podałam konfiturę pomarańczową.Uwagi:
– Mąkę kokosową należy dokładnie odważać. Wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i przepis nie wyjdzie.
– Ciasto smażymy od razu po przygotowaniu. Nie wolno go odstawiać.
– Mąkę kokosową należy dokładnie odważać. Wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i przepis nie wyjdzie.
– Ciasto smażymy od razu po przygotowaniu. Nie wolno go odstawiać.
Dżem z pomarańczy |
Placuszki na mące kokosowej |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
76 komentarzy
Placzuszki są świetne 🙂 A na mące kokosowej to jeszcze nie robiłam nigdy… Chyba muszę w końcu się w nią zaopatrzyć.
Wyglądają genialnie i wypróbuję na pewno tylko dziwi mnie taka mała ilość płynów, bo mąka kokosowa chłonie ich duuuuuuuużo 🙂 Ale mąki mam zapas, więc spróbuję 🙂
Czy aż taka mała? 45 ml płynu na 30 g mąki przy tej ilości jaj i oleju jest jak najbardziej ok. Ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany. Przy większej ilości bardzo się rozlewają, przez co nie wyglądają zbyt apetycznie.
Malwinno – w składnikach podałaś – 40 g mąki kokosowej, a w odpowiedzi Ani S z 13.02. piszesz o 30 g mąki. Więc ile ma być faktycznie tej mąki, bo chcę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam.
Machnęłam się 😉 Chodzi oczywiście o 40 g mąki kokosowej.
Wygląda apetycznie! 🙂
Placuszki świetne, a zdjęcia przepiękne
Ze składników nie pasuje mi tylko proszek do pieczenia. Czy można czymś go zastąpić?
Możesz go pominąć w przepisie. Placuszki nie będą tak puszyste, jednak w dalszym ciągu będą smaczne. Przy okazji łatwiej będą się smażyć.
zapewne można zastąpić zdrową sodą, tylko szybciej się przyrumienią, tak jest w plackach pszennych
Proszek do pieczenia i soda nie są zamiennikami. Soda się tu nie sprawdzi, ponieważ w składnikach nie ma niczego kwaśnego (śmietany, kefiru).
Ależ smakowicie wyglądają!
Może odwiedzisz i mój blog? Zapraszam. 🙂 http://wytrawnaslodycz.blogspot.com/
Bardzo fajny przepis 🙂
Miałam kilka podejść do mąki kokosowej, ale musze przyznać, że Twoje placuszki są świetne i cały czas zadziwia mnie ich przyjemna konsystencja. W każdym razie dziękuję za smakowity przepis! Pozdrawia Tola
Tolu, cieszę się, że smakują. Niedługo na blogu pojawi się jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem tej mąki, m.in. omlet, muffinki i ciasto z owocami.
Można nie dodawać wcale słodzidła (ksylitolu) lub zastąpić miodem ?
Bez słodzidła nie będą słodkie. Można wtedy podać je z płynnym miodem lub owocowym sosem. Z miodem placuszki będą się szybciej przypiekać.
Właśnie zrobiłam placuszki, są bardzo dobre 🙂
genialny przepis, właśnie go wypróbowałam i placuszki lądują w moim piątkowym bento:)
cieszę się, że regularnie dodajesz jakieś bezglutenowe przepisy, ułatwia mi to komponowanie posiłków:)
Polecam się 🙂 U nas te placuszki były wczoraj na kolację.
Dobre, tylko dla mnie trochę za suche. Sporo owoców albo dżemu trzeba dodać.
Wyszły okropne. Wszystkie do kosza. Wszystko co do grama idealnie odmierzone. Smażone od razu. W środku zero puszystości, tylko zbita masa.
Wychodzą świetne, kokosowe w smaku i konsystencja także ciekawa. Przyjemne nawet bez proszku do pieczenia, choć nie tak grube jak na zdjęciach. Jak dla mnie rewelacja! W poście powyżej – może zawiniła mąka? Moja jest z miąższu kokosa, ekologiczna.
Mąkę kupiłam naprawdę bardzo dobrą, eko. Nie wiem gdzie tkwi błąd.
To, co przychodzi mi do głowy: czy na pewno płynu było 45 ml (łyżka łyżce nierówna), czy jajka to standardowo L (M będą za małe)? Ja ostatnio nawet pomijam w nich dodatek oleju, bo mam wrażenie, że lepiej mi się smażą. Wydaje mi się, że błąd tkwi w tym pierwszym etapie. Może Twoja mąka chłonie więcej płynu? Ja obecnie korzystam z mąki Symbio. Widziałam wczoraj u mnie jakąś inną kokosową (bardzo tania, 8 zł za 1 kg), zapewne niedługo ją kupię i też wypróbuję. Ewentualnie placki spędzają zbyt dużo czasu na patelni. Następnym razem dolej więcej mleka do ciasta, powinno to załatwić sprawę.
Dałam jedno jajko mniej, odjęłam słodzidło i dodałam banana! Boskie! Puszyste i akie mniami, że jutro też smażę :))
Pyszne, puszyste i delikatnie kokosowe! W końcu placuszki z mąki kokosowej które smakują i wyglądają jak prawdziwe pancakes! 🙂 Świetny ten przepis, dzięki!
Placuszki są genialne. W końcu jakiś fajny przepis z zastosowaniem mąki kokosowej. Ja jako słodzika użyłam syropu z agawy. Gorąco polecam!!!
Czy można dodać do nich jabłka? czy raczej nie wyjdą
Super ! Dzieci i ja zachwycone. Są puszyste i piękne jak z obrazka 😉 ja robie dzieciom w gofrownicy o kształtach zwierzątek i wyglądają cudownie 😉 a sobie do lunch boxA. Dzieki
Pyszne placuszki aczkolwiek moje miały bardzo bardzo gęstą konsystencję,po usmażeniu puszyste w środku i trochę jak takie kruche ciastka z maszynki. Pycha,ale max dam radę tylko 4 wcisnąć, są takie syte.
Dalam 2 jajka na 35 g maki i wyszly idealnie rowniez 😛 dodalam troche syropu klonowego zamiast ksyolitu i wkroilam brzoskwinie 😀
Mniam!
polecam zamiast mleka użyć wody mineralnej (u mnie Muszynianka) wychodzą wtedy puszyste jak poduszki ! 😀 przepis świetny, polecam !
Ale wody mineralnej z gazem czy bez?
Zapewne Michalina miała na myśli wodę gazowaną.
Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym albo wodą?
Jasne, ale na roślinnym będzie smaczniej (np. na migdałowym).
Dzisiaj rano zrobiłam na śniadanie. Wyszło sześć placków średniej wielkości – w sam raz dla mnie i dla córci:) Dałam 3 łyżki ksylitolu, ale to za dużo. Dwie byłyby chyba w sam raz, więc dodatkiem były mrożone, kwaśne wiśnie dla równowagi. Ciasto wyszło bardzo gęste, same placki puszyste i dość lekkie jak na same jajka z tłustą mąką kokosową. Niewiarygodne 🙂
Właśnie zrobiłam młodemu do przedszkola. Wyszły super, dałam łyżkę mniej ksylitolu i wodę zamiast mleka a i tak są super 🙂 Polecam
pyszne! właśnie się zajadam 🙂
Nie rozumiem jakim cudem z tego przepisu mogą wyjść tak puszyste i duże placki jak na zdjęciu? Zrobiłam tak jak w przepisie (użyłam domowej roboty mleka kokosowego)masy wyszło bardzo mało, zero konsystencji tylko taka papka która po nałożeniu na patelnię dalej jest papką. Wszystko do kosza 🙁
Angelikap19, wypieki na mące kokosowej wymagają wprawy i odrobiny cierpliwości, której u Ciebie najwidoczniej zabrakło. Ciasto powinno być gęste i "grudkowate". Należy je smażyć na malutkim ogniu. O wiele dłużej, aniżeli standardowe pankejki. Ja wszelkie bezglutenowe placki smażę na patelni z dnem 10mm. Na kiepskiej i cienkiej patelni szybko zaczynają się palić.
Wydawało mi się, że masa wyszła zbyt rzadka jak na takie puszyste placuszki (mimo że dodałam jeszcze pół łyżki kakaa) które miały z niej wyjść, więc stwierdziłam, że spróbuję właśnie je usmażyć. Na patelni do naleśników roztarłam papierem łyżkę oleju rzepakowego o i dziwo nawet sprawnie udało mi się je przewrócić, wyszły bardzo dobre 🙂 Poza tym zamiast cukru/innego slodzika dalam lyzke prawdziwego miodu. Następnym razem dam troszke wiecej mąki, nałoże mniejsze porcje i dam im więcej czasu 🙂
Wszystko zależy od mąki. Ja ostatnio kupiłam jakąś tanią mąkę kokosową nieznanej mi firmy, która była potwornie wysuszona i w ogóle nie chciała pęcznieć. Najlepiej odczekać chwilkę, bo ciasto powinno dość szybko zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, dodać dosłownie odrobinę dodatkowej mąki.
Mi tez nie wyszło, wszystko do kosza 😪
Własnie zrobilam,zaryzykowalam modyfikacje i dodawalam do kolejnych wiecej mleka,wyszły bardzo dobre i chrupiace z wierzchu.Dziekuje za fajny przepis.
Zrobilam nalesniczki jako, ze zaczelam diete keto. Cos wspaniałego! I jakie slodkie. Niestety uzylam stewii bo nie mam słodzika podanego w przepisie. Szukam przepisow na słodkości na mące kokosowej i mleku kokosowym. Będę śledzić stronę
Dla mnie niedobre. Zjadłam, bo szkoda było wyrzucić, ale ciężko się przewracają, w środku za suche, nie mogę wcześniej ich wziąć, bo widzę surowe ciasto i taki zamknięty krąg…
Placuszki super! Dzieki za przepis!
Placuszki przepyszne! Dzięki za przepis!
Olej kokosowy zastapiłam zwykłym, a mleko zastapiłam mlekiem kokosowym i rewelecja! I odmierzałam tak "na oko" – mimo to wyszły przepyszne. Nie miałam problemu ze smażeniem.
Pierwsze placuchy na mące kokosowej, które nie skończyły jako papka, albo ciastka. Oj, nie mogę wyczuć tej mąki 😕
Ktoś się orientuje ile 40 g maki to będzie łyżek ? 🙂
3-4 płaskie łyżki.
tak jak pisze Malwina – jeśli nie masz wagi lepiej nie robić z mąki kokosowej. Ja wagę mam, odmierzam zawsze zgodnie z przepisami a i tak wypieki wychodzą nie zawsze smaczne. Niestety dla mnie wszystkie placki z mąką kokosową są za suche.
Może skuszę się na ten przepis skoro wszyscy tak zachwalają ….
Grunt, to nie dopuścić do tego, by spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Mogą zostać w środku troszkę mokre.
Ja dodałam jeszcze chia i 2 łyżki płatków jaglanych do środka i wyszły super 🙂 http://www.adriana-style.com
Do wszystkich rozczarowanych że są za suche, ze papka itd. Te placuszki nigdy nie będą smakować jak klasyczne pancakes. Mąka kokosowa to nie mąka pszenna. Placki z przepisu wychodzą bardzo dobrze, ale są inne w smaku, konsystencji, są bardzo "jajeczne", trochę jak słodki omlet. Suche, piaszczyste, sycące. To zupełnie coś innego niż znamy z tradycyjnej kuchni.
dobre
Zrobiłam dwukrotnie, jak dla nie 2-3 łyżki ksylitolu to totalna pomyłka – okropnie słodkie. Nie powinno być 2-3 łyżeczki? Przy mniejszej ilości cukru były smaczne ale nie powalające.
Są pyszne, ale mi bardzo ciężko je się odwracało i przypalały się szybko.
Polecam smażenie na patelni z grubym dnem i na bardzo małym ogniu. Nic się nie przypala.
Mi się rozwaliły. A zapomniałam dać mleka!!!Czy te 40 gr mąki to nie za mało?
Mąka kokosowa bardzo szybko chłonie płyn i gęstnieje. Nawet po dodaniu mleka ciasto ma konsystencję dość gęstej papki.
Udały się! Udały się z wodą zamiast mleka 😀
Będę miała pyszne śniadanie na jutro do pracy 🙂
A już myślałam, że kupiona w przypływie emocji mąka kokosowa nie nada się do niczego, a tu takie cudo!
Ale uwaga, warunek niezbędny – uważność przy patelni 🙂
Szęśliwi mogą być ci, którzy trafili na ten przepis – nigdy więcej marnacji składników, oto przepis idealny!:) Bardzo za niego dziękuję!
Miałam mąkę kokosową i z ciekawości chciałam wypróbować. Jednak nie smakują mi wypieki z mąki kokosowej. Przepis jest ok, placuszki wyszły prawidłowo, choć ja dodałam więcej mleka,bo masa wyszła zbyt sucha. Wolę placuszki ze zwykłej mąki i tego będę się trzymała. Niemniej jednak dziękuję za ten przepis i umożliwienie mi sprawdzenia smaku takich placuszków kokosowych. Pozdrawiam x
Mam wrażenie jakby ciasto się zwazylo .. czy ono musi mieć taką dziwną konsystencję?
Konsystencja, o której piszesz jest jak najbardziej normalna. Mąka kokosowa zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli popularna mąka pszenna.
Właśnie zrobiłam placuszki. Nawet dobre tylko zdecydowanie za dużo jajek przez co smakują jak jajecznica na słodko 😉
Mąka kokosowa potrzebuje większej ilości jajek, aby ciasto się dobrze związało (w końcu nie ma tu glutenu). A skoro smakują jak jajecznica na słodko, to oznacza, że jajka nie zostały dobrze rozmieszane. Bo przecież biszkopt na tort nie smakuje jak jajecznica, prawda? 😉
Ciasto jest strasznie lejące…czy tak powinno wyglądać? mimo dodania ciut większej ilości proszku do pieczenia nie chcą rosnąć, puszystości zero…przynajmniej są zjadliwe, choć smakują bardziej jak słodka jajecznica, niż placki.
Oj nie, ciasto nie powinno być lejące. Ciasto jest gęste, zresztą mąka kokosowa bardzo szybko pęcznieje i zagęszcza całość (dlatego ciasta nie należy odstawiać, bo zrobi się gęsta papka). Z jakiej firmy była to mąka?
Czy proszek do pieczenia musi być bezglutenowy? Czy można dodać zwykły proszek do pieczenia?
Może być zwykły.
Pyszne placuszki. Faktycznie trudno się je obraca ale odrobina wprawy i ciut oleju robią robotę. U mnie wersja z czerwoną porzeczką