Placuszki kokosowe (na mące kokosowej)

przez Malwina
Placuszki kokosowe

 

Leniwy sobotni poranek proponuję rozpocząć od placuszków na mące kokosowej. Są delikatne, puszyste i obłędnie kokosowe w smaku. W trakcie smażenia dość szybko się rumienią, dlatego najlepiej smażyć je na patelni z grubym dnem. Takie kokosowe placuszki podajcie z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionej konfitury. Ja postawiłam na dżem z pomarańczy, który robiłam kilka dni temu, ale myślę, że  z domową frużeliną wiśniową będą smakować jeszcze lepiej.

Placuszki kokosowe

 

PLACUSZKI KOKOSOWE
Śniadanie Mistrzów #303


Składniki (na około 10 placuszków):

  • 3 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w stanie płynnym)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka (45 ml)
Do podania: ulubiona konfitura lub dżem, świeże owocePrzygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy dokładnie przy pomocy elektrycznego miksera. Patelnię do naleśników smarujemy olejem kokosowym. Na rozgrzaną patelnię przy pomocy łyżki kładziemy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jeśli placuszki będą się zbyt szybko przypiekać, zdejmujemy patelnię z ognia i po około minucie ponownie stawiamy ją na gazie. Usmażone placuszki kokosowe odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy je z dodatkiem ulubionej konfitury i świeżych owoców. Ja do placuszków podałam konfiturę pomarańczową.Uwagi:


– Mąkę kokosową należy dokładnie odważać. Wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i przepis nie wyjdzie.
– Ciasto smażymy od razu po przygotowaniu. Nie wolno go odstawiać.

Dżem pomarańczowy
Dżem z pomarańczy
Placuszki na mące kokosowej

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

76 komentarzy
3

Podobne posty:

76 komentarzy

Jud 13/02/2016 - 10:13 am

Placzuszki są świetne 🙂 A na mące kokosowej to jeszcze nie robiłam nigdy… Chyba muszę w końcu się w nią zaopatrzyć.

Odpowiedz
Ania S 13/02/2016 - 1:05 pm

Wyglądają genialnie i wypróbuję na pewno tylko dziwi mnie taka mała ilość płynów, bo mąka kokosowa chłonie ich duuuuuuuużo 🙂 Ale mąki mam zapas, więc spróbuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/02/2016 - 2:51 pm

Czy aż taka mała? 45 ml płynu na 30 g mąki przy tej ilości jaj i oleju jest jak najbardziej ok. Ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany. Przy większej ilości bardzo się rozlewają, przez co nie wyglądają zbyt apetycznie.

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2016 - 10:33 am

Malwinno – w składnikach podałaś – 40 g mąki kokosowej, a w odpowiedzi Ani S z 13.02. piszesz o 30 g mąki. Więc ile ma być faktycznie tej mąki, bo chcę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 29/11/2016 - 10:39 am

Machnęłam się 😉 Chodzi oczywiście o 40 g mąki kokosowej.

Odpowiedz
Kinga 13/02/2016 - 1:43 pm

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Kats 13/02/2016 - 10:43 pm

Placuszki świetne, a zdjęcia przepiękne

Odpowiedz
AnkaMR 15/02/2016 - 8:48 am

Ze składników nie pasuje mi tylko proszek do pieczenia. Czy można czymś go zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 15/02/2016 - 8:50 am

Możesz go pominąć w przepisie. Placuszki nie będą tak puszyste, jednak w dalszym ciągu będą smaczne. Przy okazji łatwiej będą się smażyć.

Odpowiedz
Anonimowy 19/11/2017 - 1:43 pm

zapewne można zastąpić zdrową sodą, tylko szybciej się przyrumienią, tak jest w plackach pszennych

Odpowiedz
Malwina 20/11/2017 - 8:19 am

Proszek do pieczenia i soda nie są zamiennikami. Soda się tu nie sprawdzi, ponieważ w składnikach nie ma niczego kwaśnego (śmietany, kefiru).

Odpowiedz
Wytrawna Slodycz 16/02/2016 - 4:43 pm

Ależ smakowicie wyglądają!
Może odwiedzisz i mój blog? Zapraszam. 🙂 http://wytrawnaslodycz.blogspot.com/

Odpowiedz
Marek 24/02/2016 - 6:07 pm

Bardzo fajny przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2016 - 2:36 pm

Miałam kilka podejść do mąki kokosowej, ale musze przyznać, że Twoje placuszki są świetne i cały czas zadziwia mnie ich przyjemna konsystencja. W każdym razie dziękuję za smakowity przepis! Pozdrawia Tola

Odpowiedz
Malwina 02/03/2016 - 2:42 pm

Tolu, cieszę się, że smakują. Niedługo na blogu pojawi się jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem tej mąki, m.in. omlet, muffinki i ciasto z owocami.

Odpowiedz
karolina rychlik 07/03/2016 - 6:37 pm

Można nie dodawać wcale słodzidła (ksylitolu) lub zastąpić miodem ?

Odpowiedz
Malwina 07/03/2016 - 7:16 pm

Bez słodzidła nie będą słodkie. Można wtedy podać je z płynnym miodem lub owocowym sosem. Z miodem placuszki będą się szybciej przypiekać.

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2016 - 10:28 am

Właśnie zrobiłam placuszki, są bardzo dobre 🙂

Odpowiedz
Mon 21/04/2016 - 10:01 pm

genialny przepis, właśnie go wypróbowałam i placuszki lądują w moim piątkowym bento:)
cieszę się, że regularnie dodajesz jakieś bezglutenowe przepisy, ułatwia mi to komponowanie posiłków:)

Odpowiedz
Malwina 22/04/2016 - 5:30 am

Polecam się 🙂 U nas te placuszki były wczoraj na kolację.

Odpowiedz
Iga 23/04/2016 - 6:50 pm

Dobre, tylko dla mnie trochę za suche. Sporo owoców albo dżemu trzeba dodać.

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2016 - 8:12 am

Wyszły okropne. Wszystkie do kosza. Wszystko co do grama idealnie odmierzone. Smażone od razu. W środku zero puszystości, tylko zbita masa.

Odpowiedz
Anonimowy 11/05/2016 - 11:02 am

Wychodzą świetne, kokosowe w smaku i konsystencja także ciekawa. Przyjemne nawet bez proszku do pieczenia, choć nie tak grube jak na zdjęciach. Jak dla mnie rewelacja! W poście powyżej – może zawiniła mąka? Moja jest z miąższu kokosa, ekologiczna.

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2016 - 9:21 pm

Mąkę kupiłam naprawdę bardzo dobrą, eko. Nie wiem gdzie tkwi błąd.

Odpowiedz
Malwina 17/05/2016 - 5:46 am

To, co przychodzi mi do głowy: czy na pewno płynu było 45 ml (łyżka łyżce nierówna), czy jajka to standardowo L (M będą za małe)? Ja ostatnio nawet pomijam w nich dodatek oleju, bo mam wrażenie, że lepiej mi się smażą. Wydaje mi się, że błąd tkwi w tym pierwszym etapie. Może Twoja mąka chłonie więcej płynu? Ja obecnie korzystam z mąki Symbio. Widziałam wczoraj u mnie jakąś inną kokosową (bardzo tania, 8 zł za 1 kg), zapewne niedługo ją kupię i też wypróbuję. Ewentualnie placki spędzają zbyt dużo czasu na patelni. Następnym razem dolej więcej mleka do ciasta, powinno to załatwić sprawę.

Odpowiedz
maadeleine.k 19/05/2016 - 9:24 pm

Dałam jedno jajko mniej, odjęłam słodzidło i dodałam banana! Boskie! Puszyste i akie mniami, że jutro też smażę :))

Odpowiedz
tinydancer 28/05/2016 - 3:40 pm

Pyszne, puszyste i delikatnie kokosowe! W końcu placuszki z mąki kokosowej które smakują i wyglądają jak prawdziwe pancakes! 🙂 Świetny ten przepis, dzięki!

Odpowiedz
Anonimowy 16/07/2016 - 11:55 am

Placuszki są genialne. W końcu jakiś fajny przepis z zastosowaniem mąki kokosowej. Ja jako słodzika użyłam syropu z agawy. Gorąco polecam!!!

Odpowiedz
Natalia Kowalska 18/07/2016 - 9:58 am

Czy można dodać do nich jabłka? czy raczej nie wyjdą

Odpowiedz
Lolilalu 28/07/2016 - 8:28 am

Super ! Dzieci i ja zachwycone. Są puszyste i piękne jak z obrazka 😉 ja robie dzieciom w gofrownicy o kształtach zwierzątek i wyglądają cudownie 😉 a sobie do lunch boxA. Dzieki

Odpowiedz
Anonimowy 03/08/2016 - 8:29 am

Pyszne placuszki aczkolwiek moje miały bardzo bardzo gęstą konsystencję,po usmażeniu puszyste w środku i trochę jak takie kruche ciastka z maszynki. Pycha,ale max dam radę tylko 4 wcisnąć, są takie syte.

Odpowiedz
Dżoana 04/08/2016 - 6:42 am

Dalam 2 jajka na 35 g maki i wyszly idealnie rowniez 😛 dodalam troche syropu klonowego zamiast ksyolitu i wkroilam brzoskwinie 😀

Odpowiedz
Malwina 04/08/2016 - 6:46 am

Mniam!

Odpowiedz
Michalina Wnorowska 08/08/2016 - 1:59 pm

polecam zamiast mleka użyć wody mineralnej (u mnie Muszynianka) wychodzą wtedy puszyste jak poduszki ! 😀 przepis świetny, polecam !

Odpowiedz
Anonimowy 22/08/2016 - 1:57 pm

Ale wody mineralnej z gazem czy bez?

Odpowiedz
Malwina 22/08/2016 - 2:08 pm

Zapewne Michalina miała na myśli wodę gazowaną.

Odpowiedz
Kiara 29/09/2016 - 11:43 am

Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym albo wodą?

Odpowiedz
Malwina 29/09/2016 - 7:09 pm

Jasne, ale na roślinnym będzie smaczniej (np. na migdałowym).

Odpowiedz
beetlejuice 01/10/2016 - 9:06 am

Dzisiaj rano zrobiłam na śniadanie. Wyszło sześć placków średniej wielkości – w sam raz dla mnie i dla córci:) Dałam 3 łyżki ksylitolu, ale to za dużo. Dwie byłyby chyba w sam raz, więc dodatkiem były mrożone, kwaśne wiśnie dla równowagi. Ciasto wyszło bardzo gęste, same placki puszyste i dość lekkie jak na same jajka z tłustą mąką kokosową. Niewiarygodne 🙂

Odpowiedz
Lucyna Laguna 07/11/2016 - 10:36 pm

Właśnie zrobiłam młodemu do przedszkola. Wyszły super, dałam łyżkę mniej ksylitolu i wodę zamiast mleka a i tak są super 🙂 Polecam

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2016 - 10:52 am

pyszne! właśnie się zajadam 🙂

Odpowiedz
Angelikap19 14/11/2016 - 3:31 pm

Nie rozumiem jakim cudem z tego przepisu mogą wyjść tak puszyste i duże placki jak na zdjęciu? Zrobiłam tak jak w przepisie (użyłam domowej roboty mleka kokosowego)masy wyszło bardzo mało, zero konsystencji tylko taka papka która po nałożeniu na patelnię dalej jest papką. Wszystko do kosza 🙁

Odpowiedz
Malwina 14/11/2016 - 4:13 pm

Angelikap19, wypieki na mące kokosowej wymagają wprawy i odrobiny cierpliwości, której u Ciebie najwidoczniej zabrakło. Ciasto powinno być gęste i "grudkowate". Należy je smażyć na malutkim ogniu. O wiele dłużej, aniżeli standardowe pankejki. Ja wszelkie bezglutenowe placki smażę na patelni z dnem 10mm. Na kiepskiej i cienkiej patelni szybko zaczynają się palić.

Odpowiedz
Paula Masternak 20/11/2016 - 12:35 pm

Wydawało mi się, że masa wyszła zbyt rzadka jak na takie puszyste placuszki (mimo że dodałam jeszcze pół łyżki kakaa) które miały z niej wyjść, więc stwierdziłam, że spróbuję właśnie je usmażyć. Na patelni do naleśników roztarłam papierem łyżkę oleju rzepakowego o i dziwo nawet sprawnie udało mi się je przewrócić, wyszły bardzo dobre 🙂 Poza tym zamiast cukru/innego slodzika dalam lyzke prawdziwego miodu. Następnym razem dam troszke wiecej mąki, nałoże mniejsze porcje i dam im więcej czasu 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/11/2016 - 8:20 am

Wszystko zależy od mąki. Ja ostatnio kupiłam jakąś tanią mąkę kokosową nieznanej mi firmy, która była potwornie wysuszona i w ogóle nie chciała pęcznieć. Najlepiej odczekać chwilkę, bo ciasto powinno dość szybko zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, dodać dosłownie odrobinę dodatkowej mąki.

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2016 - 9:55 am

Mi tez nie wyszło, wszystko do kosza 😪

Odpowiedz
Anonimowy 04/12/2016 - 4:03 pm

Własnie zrobilam,zaryzykowalam modyfikacje i dodawalam do kolejnych wiecej mleka,wyszły bardzo dobre i chrupiace z wierzchu.Dziekuje za fajny przepis.

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2017 - 9:26 am

Zrobilam nalesniczki jako, ze zaczelam diete keto. Cos wspaniałego! I jakie slodkie. Niestety uzylam stewii bo nie mam słodzika podanego w przepisie. Szukam przepisow na słodkości na mące kokosowej i mleku kokosowym. Będę śledzić stronę

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2017 - 10:52 am

Dla mnie niedobre. Zjadłam, bo szkoda było wyrzucić, ale ciężko się przewracają, w środku za suche, nie mogę wcześniej ich wziąć, bo widzę surowe ciasto i taki zamknięty krąg…

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2017 - 2:30 pm

Placuszki super! Dzieki za przepis!

Odpowiedz
Iza Bela 30/01/2017 - 3:20 pm

Placuszki przepyszne! Dzięki za przepis!
Olej kokosowy zastapiłam zwykłym, a mleko zastapiłam mlekiem kokosowym i rewelecja! I odmierzałam tak "na oko" – mimo to wyszły przepyszne. Nie miałam problemu ze smażeniem.

Odpowiedz
Ania 10/02/2017 - 2:00 pm

Pierwsze placuchy na mące kokosowej, które nie skończyły jako papka, albo ciastka. Oj, nie mogę wyczuć tej mąki 😕

Odpowiedz
Natalie♥ 15/02/2017 - 8:46 pm

Ktoś się orientuje ile 40 g maki to będzie łyżek ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/02/2017 - 2:48 pm

3-4 płaskie łyżki.

Odpowiedz
Anonimowy 09/03/2017 - 8:55 am

tak jak pisze Malwina – jeśli nie masz wagi lepiej nie robić z mąki kokosowej. Ja wagę mam, odmierzam zawsze zgodnie z przepisami a i tak wypieki wychodzą nie zawsze smaczne. Niestety dla mnie wszystkie placki z mąką kokosową są za suche.
Może skuszę się na ten przepis skoro wszyscy tak zachwalają ….

Odpowiedz
Malwina 09/03/2017 - 9:20 am

Grunt, to nie dopuścić do tego, by spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Mogą zostać w środku troszkę mokre.

Odpowiedz
ADRIANNA MISZCZYNSKA 11/03/2017 - 10:51 am

Ja dodałam jeszcze chia i 2 łyżki płatków jaglanych do środka i wyszły super 🙂 http://www.adriana-style.com

Odpowiedz
Magda 30/03/2017 - 5:23 pm

Do wszystkich rozczarowanych że są za suche, ze papka itd. Te placuszki nigdy nie będą smakować jak klasyczne pancakes. Mąka kokosowa to nie mąka pszenna. Placki z przepisu wychodzą bardzo dobrze, ale są inne w smaku, konsystencji, są bardzo "jajeczne", trochę jak słodki omlet. Suche, piaszczyste, sycące. To zupełnie coś innego niż znamy z tradycyjnej kuchni.

Odpowiedz
Unknown 14/04/2017 - 7:58 am

dobre

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2017 - 3:05 pm

Zrobiłam dwukrotnie, jak dla nie 2-3 łyżki ksylitolu to totalna pomyłka – okropnie słodkie. Nie powinno być 2-3 łyżeczki? Przy mniejszej ilości cukru były smaczne ale nie powalające.

Odpowiedz
agunia bunia 09/05/2017 - 6:42 pm

Są pyszne, ale mi bardzo ciężko je się odwracało i przypalały się szybko.

Odpowiedz
Filozofia Smaku 10/05/2017 - 5:12 am

Polecam smażenie na patelni z grubym dnem i na bardzo małym ogniu. Nic się nie przypala.

Odpowiedz
Agata Sałata 05/06/2017 - 5:19 pm

Mi się rozwaliły. A zapomniałam dać mleka!!!Czy te 40 gr mąki to nie za mało?

Odpowiedz
Malwina 06/06/2017 - 7:50 am

Mąka kokosowa bardzo szybko chłonie płyn i gęstnieje. Nawet po dodaniu mleka ciasto ma konsystencję dość gęstej papki.

Odpowiedz
Alleksandra 27/07/2017 - 7:34 pm

Udały się! Udały się z wodą zamiast mleka 😀
Będę miała pyszne śniadanie na jutro do pracy 🙂
A już myślałam, że kupiona w przypływie emocji mąka kokosowa nie nada się do niczego, a tu takie cudo!
Ale uwaga, warunek niezbędny – uważność przy patelni 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2017 - 7:36 am

Szęśliwi mogą być ci, którzy trafili na ten przepis – nigdy więcej marnacji składników, oto przepis idealny!:) Bardzo za niego dziękuję!

Odpowiedz
Anonimowy 22/08/2017 - 5:11 pm

Miałam mąkę kokosową i z ciekawości chciałam wypróbować. Jednak nie smakują mi wypieki z mąki kokosowej. Przepis jest ok, placuszki wyszły prawidłowo, choć ja dodałam więcej mleka,bo masa wyszła zbyt sucha. Wolę placuszki ze zwykłej mąki i tego będę się trzymała. Niemniej jednak dziękuję za ten przepis i umożliwienie mi sprawdzenia smaku takich placuszków kokosowych. Pozdrawiam x

Odpowiedz
Unknown 01/09/2017 - 6:45 pm

Mam wrażenie jakby ciasto się zwazylo .. czy ono musi mieć taką dziwną konsystencję?

Odpowiedz
Malwina 04/09/2017 - 6:25 am

Konsystencja, o której piszesz jest jak najbardziej normalna. Mąka kokosowa zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli popularna mąka pszenna.

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2017 - 2:58 pm

Właśnie zrobiłam placuszki. Nawet dobre tylko zdecydowanie za dużo jajek przez co smakują jak jajecznica na słodko 😉

Odpowiedz
Malwina 03/11/2017 - 3:02 pm

Mąka kokosowa potrzebuje większej ilości jajek, aby ciasto się dobrze związało (w końcu nie ma tu glutenu). A skoro smakują jak jajecznica na słodko, to oznacza, że jajka nie zostały dobrze rozmieszane. Bo przecież biszkopt na tort nie smakuje jak jajecznica, prawda? 😉

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2018 - 9:10 am

Ciasto jest strasznie lejące…czy tak powinno wyglądać? mimo dodania ciut większej ilości proszku do pieczenia nie chcą rosnąć, puszystości zero…przynajmniej są zjadliwe, choć smakują bardziej jak słodka jajecznica, niż placki.

Odpowiedz
Malwina 22/01/2018 - 7:55 am

Oj nie, ciasto nie powinno być lejące. Ciasto jest gęste, zresztą mąka kokosowa bardzo szybko pęcznieje i zagęszcza całość (dlatego ciasta nie należy odstawiać, bo zrobi się gęsta papka). Z jakiej firmy była to mąka?

Odpowiedz
Natalia 27/08/2022 - 9:38 am

Czy proszek do pieczenia musi być bezglutenowy? Czy można dodać zwykły proszek do pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 01/09/2022 - 7:34 am

Może być zwykły.

Odpowiedz
Marlena 04/09/2022 - 7:59 am

Pyszne placuszki. Faktycznie trudno się je obraca ale odrobina wprawy i ciut oleju robią robotę. U mnie wersja z czerwoną porzeczką

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies