Placuszki z jagodami

przez Malwina
Placuszki z jagodami

Kiedy mam przygotować śniadanie na słodko, wówczas najczęściej smażę naleśniki lub placuszki z różnymi dodatkami. Tym razem padło na placuszki z jagodami. Świetnie smakują w towarzystwie szklanki zimnego mleka. 

Placuszki z jagodami przepis
PLACUSZKI Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #56

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jagód
  • 1 czubata łyżka cukru (lub więcej do smaku)
  • do podania ulubione dodatki: miód, cukier puder, krem czekoladowy, bita śmietana
Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, jajko i cukier łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wylewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z jagodami podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z dodatkiem miodu.

*jeśli chcecie uzyskać grube i puszyste placuszki, wówczas zmieńcie proporcje ciasta na: 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 jajko.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Kamila 12/07/2013 - 7:44 am

Nabrałam wielkiego apetytu!

Odpowiedz
Wiewióra 12/07/2013 - 8:46 am

śliczności! i pyszności 🙂

Odpowiedz
Opalanka 12/07/2013 - 9:16 am

Pycha!

Odpowiedz
Justyna Bąk 12/07/2013 - 9:20 am

pysznie wyglądają, właśnie sobie takie na śniadanie zrobiłam:)

Odpowiedz
teenager ;) 12/07/2013 - 10:10 am

dziś takie jem ;D uwielbiam jagody <3

Odpowiedz
Nemi 12/07/2013 - 10:41 am

Na takie słodkie śniadania zawsze mam ochotę. Śliczne zdjęcia:)

Odpowiedz
Magdalicja 12/07/2013 - 10:55 am

rozkoszne śniadanie! Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Paulina 12/07/2013 - 6:04 pm

lubię placuszki, oj lubię 🙂

Odpowiedz
Kamciss 12/07/2013 - 10:09 pm

Bardzo apetyczne : )

Odpowiedz
Wegan Nerd 13/07/2013 - 11:34 am

pancakes i borówki <3

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2013 - 4:55 pm

I just want to say that I love they way you presented these pancakes. I've never seen them cut and stacked like that before and it's not only creative but wonderfully illustrative of what they look like inside! (and they look great!)

Odpowiedz
Julia Musiał 14/07/2013 - 11:34 pm

Zrobiłam. Nie wyszły udane. Nie wiem czemu. Ciasto jak na naleśniki z dodatkiem jagod. Były bardziej płaskie od twoich. Nie wiem co zrobiłam źle. Postapiłam tak samo jak jest w przepisie.

Odpowiedz
Malwina 15/07/2013 - 8:14 am

Julio, one nie są zbyt grube. Jest to chyba bardziej kwestia techniki. Dopiszę w przepisie dodatek proszku do pieczenia, dzięki niemu będą znacznie pulchniejsze.

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 15/07/2013 - 12:11 am

wyglądają obłędnie, ależ bym takie zjadła… teraz!:P

Odpowiedz
Iwona Mag. 22/07/2015 - 7:13 pm

Dziś robiłam je drugi raz – bo świetnie smakują na zimno w pracy! Jednak zaszalałam, i dodałam banana.
Robi się je tak super szybko – oczywiście moje nie wyglądają cudnie, ale to przecież chodzi o smak 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies