Pieczony naleśnik owsiany

przez Malwina
Naleśnik na mące owsianej
Pieczony naleśnik owsiany

 

Tak się składa, że dziś mamy Dzień Naleśnika, śpieszę więc do Was z przepisem na bardzo prosty naleśnik pieczony w piekarniku. Pracy przy nim niewiele. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w rozdrabniaczu, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Za 15 minut na naszym stole wyląduje pyszny naleśnik. Można go podawać z dodatkiem owocowego sosu, np. sosu truskawkowego z chia, domowej konfitury lub po prostu ze świeżymi owocami.Wypróbujcie koniecznie przepis, bo naprawdę warto. Zajrzyjcie też do Emi, Kasi oraz Marty, i zobaczcie, jakie pyszne naleśniki przygotowały.

Naleśnik na mące owsianej

 

PIECZONY NALEŚNIK OWSIANY  
Śniadanie Mistrzów #302
Składniki:
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 50 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki karobu lub gorzkiego kakao (używając kakao warto dodać do ciasta erytolu lub ksylitolu)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy do dokładnego połączenia. Naczynie do zapiekania o średnicy około 20 cm smarujemy masłem/olejem kokosowym i wylewamy do niego ciasto. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut lub dłużej do suchego patyczka. Upieczonego naleśnika podajemy z dodatkiem świeżych owoców.
Naleśnik na mące owsianej

 

Naleśnik na mące owsianej

 

Naleśnik na mące owsianej
Pieczony naleśnik owsiany

 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

20 komentarzy
1

Podobne posty:

20 komentarzy

Anonimowy 09/02/2016 - 2:14 pm

Jak mozna przygotowac taki nalesnik (pieczony) na slono?

Odpowiedz
Malwina 11/02/2016 - 8:05 am

Odsyłam do przepisu na pieczony naleśnik z boczkiem

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 09/02/2016 - 2:50 pm

Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Dziurawy Kocioł 09/02/2016 - 2:51 pm

Ostatnio robiłam podobny, nazwałam go omletem. 🙂 W towarzystwie kiwi był boski. Piękne zdjęcia 🙂
http://www.dziurawykociol.pl

Odpowiedz
Kinga 09/02/2016 - 3:27 pm

Świetny pomysł! 🙂

Odpowiedz
smagop 09/02/2016 - 3:27 pm

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Majana 09/02/2016 - 3:50 pm

Jaki cudowny naleśnik. Oj zjadłabym 🙂

Odpowiedz
Ziołami Malowane 09/02/2016 - 4:33 pm

Jak pięknie i smacznie wygląda! Aż nabrałam ochoty na kakaowego naleśnika 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2016 - 8:02 am

Czy zamiast mąki owsianej można użyć zwykłej lub kukurydzianej?? Baaardzo chętnie bym zjadła takie coś, ale nie mam mąki owsianej w domu… :/

Odpowiedz
Malwina 11/02/2016 - 8:08 am Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 7:40 pm

Chyba wrócę do przygotowywania pieczonych naleśników. Smażone z mąk bezglutenowych średnio mi podchodzą. A takie może się udadzą. Twój wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Kasia 14/02/2016 - 8:15 am

Wyszedł przepyszny! Polecam wszystkim!!!

Odpowiedz
księżycowa róża 21/02/2016 - 12:06 pm

Świetny pomysł :). Czy zamiast mąki owsianej można użyć klasycznej mąki pszennej? 🙂

Odpowiedz
Magda 28/04/2016 - 7:48 am

To już wiem, co będzie jutro na śniadanie 😉 Dzięki!

Odpowiedz
Anonimowy 01/02/2017 - 12:44 pm

A można go zrobic z płatków owsianych ? Pozdrawiam klaudia

Odpowiedz
Malwina 01/02/2017 - 12:49 pm

Jedynie ze zmielonych w młynku na mąkę.

Odpowiedz
Asia 29/10/2018 - 8:18 pm

To jest ilość na 1 porcję? Czy raczej na 2 dni? 😉

Odpowiedz
Malwina 30/10/2018 - 7:03 am

Na 2 porcje 🙂

Odpowiedz
Magdalena Morawska 27/12/2018 - 6:37 pm

Moje ulubione śniadanie od jakiegoś czasu. Tylko robię na patelni do naleśników bo nie chce mi się czekać, aż piekarnik się nagrzeje 😊😊

Odpowiedz
Psiekawostki 10/02/2020 - 9:06 am

Właśnie dziś zaczęłam szukać alternatywy do smażenia naleśników i trafiłam do Ciebie. I już zostaje na zawsze mnóstwo inspiracji i przede wszystkim odpowiedź na moją potrzebę – fit naleśnik. Oj czuję, że w końcu mój brzuszek będzie zaspokojony takimi smakami 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies