Make bento, not war! #120

przez Malwina
To był mocno zabiegany tydzień pełen ekspresowych w przygotowaniu lunchboxów. Królują proste sałatki z tego, co akurat miałam w lodówce. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 5 minut. Mięso do sałatek piekę wcześniej w większej ilości, dzięki czemu mogę zaoszczędzić na czasie. Jeśli nie chce się Wam codziennie przygotowywać dressingu, możecie zrobić większą porcję i przechowywać ją w lodówce. Prościej już być nie może…Choć jakby nie patrzeć, może. Zawsze można sobie zrobić nocną owsiankę. 

PONIEDZIAŁEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to sałatka z miksu sałat z dodatkiem jajka gotowanego na twardo, rzodkiewki, pomidora, ogórka, papryki, julienne z marchewki, plasterków topinamburu i plastrów rolady schabowej. W małym pojemniczku dressing: olej z orzechów laskowych, sok z cytryny, oregano, chili w płatach, sól i pieprz. Przy posiłkach białkowo-tłuszczowych pieczenie większej ilości mięsa jest fajnym i wygodnym pomysłem. 


Drugi posiłek u Połówka to stir-fry z kaszy gryczanej i warzyw. Na nakładce dodatkowo pieczona pierś z kurczaka z wędzoną śliwką (krojona jeszcze ciepła, dlatego wygląda, jak wygląda) i koreczki: mozzarella, szynka szwarcwaldzka i pomidorki koktajlowe.

WTOREK

Pierwszy posiłek u Połówka to sałatka (sałata rzymska, pieczona pierś kurczaka, topinambur, pomidory, ogórki, seler naciowy, papryka, czerwona cebulka). Osobno dressing z oliwy, octu balsamicznego, oregano, czosnku, soli i pieprzu. 
W drugiej części pojemnika ryż doprawiony octem ryżowym i posypany czarnuszką, pieczona pierś z kurczaka, ogórki konserwowe i tamagoyaki.  

ŚRODA

Jako śniadanie u Połówka sałatka z sałaty rzymskiej, cebulki czerwonej, pomidorów, ogórków, topinamburu, rzodkiewki, selera naciowego, pieczonego boczku, tamagoyaki i czarnuszki (dressing osobno w małym pojemniczku).

Drugi posiłek to saboro don, czyli ryż z jajkiem i pysznie przyprawionym mięsem z udek kurczaka. Przepisem podzielę się z Wami za jakiś czas.

U mnie na śniadanie pudding z chia na mleku migdałowym, posypany nasionami konopi.

CZWARTEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to sałatka z pieczoną piersią kurczaka, jajkiem, miksem sałat, papryką, ogórkiem, pomidorkami, topinamburem, zatarem i kiełkami groszku cukrowego. Osobno w małym pojemniku sos z oleju z awokado, soku z cytryny i czosnku. 

Drugi posiłek to solidna porcja sałatki z kurczakiem, selerem i awokado posypana kiełkami słonecznika, hummus posypany płatkami ostrej papryki i czarnuszką, warzywa do hummusu (topinambur, papryka, seler naciowy) oraz mandarynka. 

U mnie nocna owsianka (40 g płatków owsianych zalanych 170 ml mleka migdałowego) plus owoce (kiwi, maliny, borówki i klementynka).

PIĄTEK

W lunchboxie prosta sałatka na bazie sałaty rzymskiej z kurczakiem (przyprawionym domową przyprawą do drobiu), papryką, ogórkiem, kiełkami czerwonej kalarepy, cheddarem, listkami oregano (osobno dressing z oleju z awokado, soku z cytryny, soli i pieprzu), hummus posypany zatarem, warzywa do maczania w hummusie (seler, papryka, rzodkiewka, topinambur) oraz śniadaniowe koreczki (salami, papryka, pomidor).  

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Alicja Dobry 08/02/2016 - 8:59 pm

Świetne kolorowe jedzonko 😀
Ostatnio mam wielką ochotę na hummus 🙂 A u Ciebie tutaj go dość sporo w posiłkach 😀
Mam nasiona Chia, musiałabym zaopatrzyć się z mleko migdałowe i zrobić taki pyszny budyń!

Odpowiedz
Kinga 09/02/2016 - 5:39 am

Świetny pomysł! 🙂

Odpowiedz
Sar Bob 09/02/2016 - 7:57 am

A będzie przepis na taką japońską marchewkę z jajkiem? Nie pamiętam nazwy 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/02/2016 - 8:43 am

Ninjin Shirishiri 🙂 Jasne, że będzie. W planach mam cały tydzień z japońskimi przepisami, ale to zapewne dopiero pod koniec lutego lub na początku marca.

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2016 - 8:30 am

Wciąż i wciąż podziwiam i chyle czoła! Każde Twoje bento niepowtarzalne.
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magdalinne 09/02/2016 - 10:34 am

Jak zawsze smakowicie!
Chodzi mi takie pytanie po głowie: Twój Połówek nie je śniadań w domu? Czy te białkowo tłuszczowe pudełka to drugie śniadania?

Pozdrawiam 😊

Odpowiedz
Malwina 09/02/2016 - 10:56 am

Połówek wychodzi do pracy bardzo wcześnie, więc śniadanie je już w pracy. Posiłki białkowo-tłuszczowe to oczywiście śniadania.

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 7:51 pm

No kochana, Twoje pudełka są fenomenalne. Będą dla mnie zawsze niedoścignionym wzorem. Już wiem co musze zrobić, humus!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies