Domowy likier Baileys |
Mam dla Was przepis na kolejny pyszny likier, który możecie przygotować w prezencie dla kogoś bliskiego. Tym razem jest to domowa wersja popularnego likieru Baileys. Na ile zbliżona do oryginału, to już musicie ocenić sami.
Taki likier jest banalnie prosty w przygotowaniu, ponieważ Wasza praca ogranicza się jedynie do wymieszania kilku składników. I gotowe! Później wystarczy odstawić likier na kilka dni do przegryzienia i możemy przystąpić do degustacji.
Taki likier jest banalnie prosty w przygotowaniu, ponieważ Wasza praca ogranicza się jedynie do wymieszania kilku składników. I gotowe! Później wystarczy odstawić likier na kilka dni do przegryzienia i możemy przystąpić do degustacji.
DOMOWY LIKIER BAILEYS
Składniki:
- 300-350 ml whisky
- 200 ml masy kajmakowej/krówkowej
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie kremówki 30 %)
- 60 ml mocnego espresso
- 2 łyżeczki syropu czekoladowego (np. syropu do kawy), ewentualnie 1-2 łyżeczki kakao do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie olejku)
Przygotowanie:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem skondensowanym lub kremówką do całkowitego połączenia (trzepaczką, łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach). Kolejno wlewamy zimne espresso, syrop czekoladowy i ekstrakt. Mieszamy do połączenia. Dolewamy stopniowo whisky, cały czas mieszając łyżką. Gotowy likier à la Baileys przelewamy do butelek, zamykamy. Odstawiamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce na około tydzień. Likier Baileys przed użyciem należy wstrząsnąć.
Uwagi:
Uwagi:
– likier można przygotować z użyciem wódki. Otrzymamy wówczas zupełnie inny w smaku, jednak w dalszym ciągu bardzo smaczny kawowy likier.
Koniecznie wypróbuj również
przepis na likier Bożonarodzeniowy:
Likier Bożonarodzeniowy |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Mmm pycha likier, jedyny który bardzo lubię 😉
Prześliczne są te Twoje zdjęcia likierów! Nie mogę się napatrzeć. A te buteleczki i kieliszeczki – cudo! 🙂
jaka ostateczna objętość likieru wychodzi?
Około 770-820 ml (w zależności od ilości użytej whisky)
Nie do końca rozumiem skąd kremowka bo w przepisie jej nie ma? Wygląda b ładnie!
Zamiast niesłodzonego mleka można użyć również kremówki. Dopiszę to w uwagach przy składnikach.
Mniam, mniam …. pysznie:)
Zastanawiam się po co espresso, skoro w składzie oryginalnego likieru nie ma kawy?
Na rynku dostępnych jest kilka wersji likieru Baileys. To jest wersja kawowa.
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam .