Domowy likier Baileys

przez Malwina
 Domowy irish creame
Domowy likier Baileys
Mam dla Was przepis na kolejny pyszny likier, który możecie przygotować w prezencie dla kogoś bliskiego. Tym razem jest to  domowa wersja popularnego likieru Baileys. Na ile zbliżona do oryginału, to już musicie ocenić sami.

Taki likier jest banalnie prosty w przygotowaniu, ponieważ Wasza praca ogranicza się jedynie do wymieszania kilku składników. I gotowe! Później wystarczy odstawić likier na kilka dni do przegryzienia i możemy przystąpić do degustacji.

Likier baileys jak zrobić

DOMOWY LIKIER BAILEYS

Składniki:

  • 300-350 ml whisky
  • 200 ml masy kajmakowej/krówkowej 
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie kremówki 30 %)
  • 60 ml mocnego espresso
  • 2 łyżeczki syropu czekoladowego (np. syropu do kawy), ewentualnie 1-2 łyżeczki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie olejku)
Przygotowanie:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem skondensowanym lub kremówką do całkowitego połączenia (trzepaczką, łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach). Kolejno wlewamy zimne espresso, syrop czekoladowy i ekstrakt. Mieszamy do połączenia. Dolewamy stopniowo whisky, cały czas mieszając łyżką. Gotowy likier à la Baileys przelewamy do butelek, zamykamy. Odstawiamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce na około tydzień. Likier Baileys przed użyciem należy wstrząsnąć.


Uwagi:

– likier można przygotować z użyciem wódki. Otrzymamy wówczas zupełnie inny w smaku, jednak w dalszym ciągu bardzo smaczny kawowy likier.

Koniecznie wypróbuj również 
przepis na likier Bożonarodzeniowy:
Likier bożonarodzeniowy
Likier Bożonarodzeniowy

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 16/12/2015 - 8:07 am

Mmm pycha likier, jedyny który bardzo lubię 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/12/2015 - 2:42 pm

Prześliczne są te Twoje zdjęcia likierów! Nie mogę się napatrzeć. A te buteleczki i kieliszeczki – cudo! 🙂

Odpowiedz
kowieczka 18/12/2015 - 11:02 am

jaka ostateczna objętość likieru wychodzi?

Odpowiedz
Malwina 18/12/2015 - 11:07 am

Około 770-820 ml (w zależności od ilości użytej whisky)

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2015 - 7:39 pm

Nie do końca rozumiem skąd kremowka bo w przepisie jej nie ma? Wygląda b ładnie!

Odpowiedz
Malwina 18/12/2015 - 8:02 pm

Zamiast niesłodzonego mleka można użyć również kremówki. Dopiszę to w uwagach przy składnikach.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/12/2015 - 2:09 pm

Mniam, mniam …. pysznie:)

Odpowiedz
Create Your Health 22/12/2015 - 3:56 pm

Zastanawiam się po co espresso, skoro w składzie oryginalnego likieru nie ma kawy?

Odpowiedz
Malwina 22/12/2015 - 4:44 pm

Na rynku dostępnych jest kilka wersji likieru Baileys. To jest wersja kawowa.

Odpowiedz
prostedania 19/01/2016 - 9:40 am

Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam .

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies