Ekstrakt kawowy nastawiłam jakieś 2 miesiące temu. Odłożyłam go do szafki i zupełnie o nim zapomniałam. Ostatnio przy okazji świątecznych porządków odkryłam mały słoiczek z czarnym aromatycznym płynem. Będzie idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Prawdziwa gratka dla wielbicieli kawowych wypieków.
Polecam Wam także przepis na domowy ekstrakt z wanilii
EKSTRAKT KAWOWY
Składniki:
- 2 czubate łyżki świeżych ziaren kawy
- 100 ml wódki
Ziarna kawy siekamy ostrym nożem. Umieszczamy w butelce lub słoiku, zalewamy wódką. Zakręcamy i odkładamy w chłodne i zacienione miejsce na około 5 tygodni. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do użycia.
Czas przygotowania: 5 minut
16 komentarzy
Taki ekstrakt to świetna sprawa 🙂 Uwielbiam aromat kawy w tak wielu aranżacjach, że taka buteleczka zdecydowanie by mi się przydala.
Bardzo lubię, naleweczkę też kawową polecam 🙂
O waniliowym słyszałam, ale o takim jeszcze nie 🙂
Zdecydowanie taki ekstrakt to moje smaki. Wszystko co z kawą trafia w mój gust:)
Ale cudny! Musi wspaniale pachnieć:)
Wow to cos dla mnie:) Ja bez kawy ani rusz a wszelkie wypieki z jej dodatkiem po prostu uwielbiam:)
Boskie zdjecia! A taki ekstrakt to kapitalna rzecz. No i latwiejsza w uzyciu niz kawa 🙂
Robiłam taki ekstrakt..idealny do wypieków.
Malwinko,
to jest świetna myśl!
Dzięki za ten przepis – wykorzystam go z pewnością.
Pozdrawiam serdecznie,
E.
Świetny pomysł na taki ekstrakt domowej roboty. Kupuję! 🙂
Jakbym sobie taki zrobiła, to nie oderwałabym się od butelki i ciągle bym wąchała 😉
z kawą nie próbowałam, ale ja często robię taki cytrynowy i waniliowy:)
Koniecznie muszę zrobić. Uwielbiam ekstrakty jako dodatki do ciast i deserów, a nie zapachy do ciast popularne w naszych sklepach i kuchniach.
Kawowego zdecydowanie brakuje w mojej spiżarni.
Pozdrawiam gorąco Ilona
Kawy nie lubię …takiej do picia, ale w wypiekach uwielbiam:) …. cudowny zapach musi mieć taki ekstrakt:) pozdrawiam Malwi:)
czy te ziarka wyjmujemy po tych 5 tygodniach ?
Warto ekstrakt przecedzić przez sitko po tym czasie, aby pozbyć się wszelkich drobinek kawy.