Ekstrakt kawowy

przez Malwina
Ekstrakt kawowy przepis
Ekstrakt kawowy nastawiłam jakieś 2 miesiące temu. Odłożyłam go do szafki i zupełnie o nim zapomniałam. Ostatnio przy okazji świątecznych porządków odkryłam mały słoiczek z czarnym aromatycznym płynem. Będzie idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Prawdziwa gratka dla wielbicieli kawowych wypieków. 

Polecam Wam także przepis na domowy ekstrakt z wanilii

Ekstrakt do ciasta przepis
EKSTRAKT KAWOWY

Składniki:

  • 2 czubate łyżki świeżych ziaren kawy
  • 100 ml wódki
Ziarna kawy siekamy ostrym nożem. Umieszczamy w butelce lub słoiku, zalewamy wódką. Zakręcamy i odkładamy w chłodne i zacienione miejsce na około 5 tygodni. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do użycia. 
Esencja kawowa przepis

Czas przygotowania: 5 minut

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

whiness 08/12/2012 - 7:03 pm

Taki ekstrakt to świetna sprawa 🙂 Uwielbiam aromat kawy w tak wielu aranżacjach, że taka buteleczka zdecydowanie by mi się przydala.

Odpowiedz
Kamila 08/12/2012 - 7:40 pm

Bardzo lubię, naleweczkę też kawową polecam 🙂

Odpowiedz
Mała kuchareczka 08/12/2012 - 8:16 pm

O waniliowym słyszałam, ale o takim jeszcze nie 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 08/12/2012 - 9:15 pm

Zdecydowanie taki ekstrakt to moje smaki. Wszystko co z kawą trafia w mój gust:)

Odpowiedz
Majana 08/12/2012 - 9:45 pm

Ale cudny! Musi wspaniale pachnieć:)

Odpowiedz
Marzena 09/12/2012 - 3:38 am

Wow to cos dla mnie:) Ja bez kawy ani rusz a wszelkie wypieki z jej dodatkiem po prostu uwielbiam:)

Odpowiedz
Maggie 09/12/2012 - 7:28 am

Boskie zdjecia! A taki ekstrakt to kapitalna rzecz. No i latwiejsza w uzyciu niz kawa 🙂

Odpowiedz
Bożena 09/12/2012 - 8:00 am

Robiłam taki ekstrakt..idealny do wypieków.

Odpowiedz
Madame Edith 09/12/2012 - 8:50 am

Malwinko,
to jest świetna myśl!
Dzięki za ten przepis – wykorzystam go z pewnością.

Pozdrawiam serdecznie,
E.

Odpowiedz
Droczilka 09/12/2012 - 10:13 am

Świetny pomysł na taki ekstrakt domowej roboty. Kupuję! 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 09/12/2012 - 1:16 pm

Jakbym sobie taki zrobiła, to nie oderwałabym się od butelki i ciągle bym wąchała 😉

Odpowiedz
monika ka. 09/12/2012 - 2:08 pm

z kawą nie próbowałam, ale ja często robię taki cytrynowy i waniliowy:)

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 09/12/2012 - 2:24 pm

Koniecznie muszę zrobić. Uwielbiam ekstrakty jako dodatki do ciast i deserów, a nie zapachy do ciast popularne w naszych sklepach i kuchniach.
Kawowego zdecydowanie brakuje w mojej spiżarni.
Pozdrawiam gorąco Ilona

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/12/2012 - 7:22 pm

Kawy nie lubię …takiej do picia, ale w wypiekach uwielbiam:) …. cudowny zapach musi mieć taki ekstrakt:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2015 - 3:31 pm

czy te ziarka wyjmujemy po tych 5 tygodniach ?

Odpowiedz
Malwina 17/12/2015 - 4:10 pm

Warto ekstrakt przecedzić przez sitko po tym czasie, aby pozbyć się wszelkich drobinek kawy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies