Domowa mieszanka do przygotowania czekolady to kolejny pomysł na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Przepis jest bardzo prosty, w kilka chwil możecie wyczarować mieszankę, dzięki której rozgrzejecie się w mroźny dzień. Smakuje pysznie zarówno sama, jak i z dodatkami. Ja podałam ją z bitą śmietaną i lekko stężałym sosem karmelowym.
ŚWIĄTECZNA CZEKOLADA DO PICIA
Składniki:
[przepis własny]
- pół szklanki kakao do wypieków (np. z wiatrakiem)
- pół szklanki cukru pudru waniliowego
- 60 g gorzkiej czekolady*
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Połamaną czekoladę miksujemy na proszek przy pomocy blendera (początkowo próbowałam to zrobić młynkiem do kawy, jednak nie podołał). Kakao mieszamy z przyprawami, cukrem oraz czekoladą. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Jeśli świąteczna czekolada ma być prezentem, nie mieszajcie poszczególnych warstw. Na dno słoiczka wsypcie kakao wymieszane z przyprawami, następnie cukier puder i warstwę zmielonej czekolady. Na wierzchu możecie ułożyć laskę cynamonu, ususzony plaster pomarańczy.
Aby przygotować gorącą czekoladę, należy 3 czubate łyżeczki mieszanki zalać 250 ml wrzącego mleka i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia.
* zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć czekolady mlecznej
**jeśli chcecie otrzymać czekoladę pomarańczową, wówczas zamiast normalnego cukru użyjcie drobno zmielonego cukru pomarańczowego
Czas przygotowania: 10 minut
33 komentarze
mniam! aż chciałoby się wypić:)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
Umarłam z rozkoszy od samego patrzenia! <3
Własnie idę taką sobie robić w tej chwili:)
wygląda obłędnie:) chyba dzisiaj taką zaserwuję w domu!
chyba sobie będę musiała taką mieszankę przygotować
wygląda super! 😀 i pewnie równie dobrze smakuje 🙂
wygląda tak kusząco!
rozgrzewa, syci, poprawia humor i cudownie wprowadza w świąteczną aurę.
zaraz sobie zrobię 🙂 a z Twojego przepisu na przygotowanie proszku na pewno skorzystam 🙂 zdecydowanie szybsza forma niż za każdym razem przygotowywanie i rozpuszczanie czekolady itp. 🙂
piękne zdjęcia
Oj! Jak pysznie….pozdrawiam…
Super wygląda, z chęcią spróbuję 🙂
A po Mikołajkach chciałam już nie patrzeć w stronę słodkiego 🙁 Z taką czekoladą to niemożliwe, jest ekstra!
wygląda obłędnie!:)))
mmm a u Ciebie czym przyozdobiona? wygląda to na jakiś krem/ nuggat? 😉
Pyszności!!
zaszalałaś a ja temu szaleństwu ulegnę z rozkoszą 🙂
Malwi wspaniały pomysł:). bardzo lubię czekoladę do picia, musze koniecznie wypróbować przepis:)
Wow, słodki weekend;)
Spectacular looking hot chocolate!
a czy przyprawy kupuje już zmielone czy sama muszę się z tym uporać?
Możesz użyć zmielonych. Ja wszystkie przyprawy poza goździkami miałam w formie zmielonej. Jedynie goździki utarłam w moździerzu.
Bajeczna!
Nie masz ochoty wpaść do mnie na Święta? Szklanki mam, tylko składników potrzebujesz 😉 W zamian służę dozgonnym uwielbieniem 😀
oblednie wyglada! poprosze taka jutro o poranku, zeby mnie zmotywowala do popoludniowej zmiany 🙂
Ojej ale słodkości…..:)
Wygląda pysznie! Sama rzadko się za nią zabieram, ale w kulturze i historii narobiła szumu. Przeczytajcie:
http://szkicehiszpanskimpiorkiem.blogspot.com/2012/04/czekolada-hiszpanie-jednocza-swiat.html
Przepis wygląda wyśmienicie, pozwoliłam sobie dodać go na stronę na fb "Gorąca czekolda, koc i dobra książka" 🙂
http://www.facebook.com/pages/Gor%C4%85ca-czekolada-koc-i-dobra-ksi%C4%85%C5%BCka/348710888558500
Ale mi się teraz chce takiej czekolady!!!! 🙂
pozdrawiam,
/D.
Polecam przygotować sobie taką czekoladkę w domu. Już niedługo pojawi się nowy przepis na domową mieszankę do przygotowania czekolady na gorąco:)
pozdrawiam
Malwinna
muszę pamiętać, żeby tu koniecznie zajrzeć 😀
podobają mi się też sałatki 🙂 jutro na obiad jakąś sobie zrobię 😀 wlaśnie idę wybierać- JAKĄ?? 🙂
/D.
Witam.Czy zamiast waniliowego cukru pudru moge uzyc zwyklego cukru pudru?
Oczywiście 🙂
A ile porcji czekolady wychodzi z tego przepisu?
Niestety nie pamiętam.
Pychota.A do jakiej wielkości słoika nadają się te proporcje?