Gorąca czekolada w wersji świątecznej

przez Malwina

Domowa mieszanka do przygotowania czekolady to kolejny pomysł na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Przepis jest bardzo prosty, w kilka chwil możecie wyczarować mieszankę, dzięki której rozgrzejecie się w mroźny dzień. Smakuje pysznie zarówno sama, jak i z dodatkami. Ja podałam ją z bitą śmietaną i lekko stężałym sosem karmelowym. 

ŚWIĄTECZNA CZEKOLADA DO PICIA

Składniki:
[przepis własny]

  • pół szklanki kakao do wypieków (np. z wiatrakiem)
  • pół szklanki cukru pudru waniliowego
  • 60 g gorzkiej czekolady*
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Połamaną czekoladę miksujemy na proszek przy pomocy blendera (początkowo próbowałam to zrobić młynkiem do kawy, jednak nie podołał). Kakao mieszamy z przyprawami, cukrem oraz czekoladą. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Jeśli świąteczna czekolada ma być prezentem, nie mieszajcie poszczególnych warstw. Na dno słoiczka wsypcie kakao wymieszane z przyprawami, następnie cukier puder i warstwę zmielonej czekolady. Na wierzchu możecie ułożyć laskę cynamonu, ususzony plaster pomarańczy. 
Aby przygotować gorącą czekoladę, należy 3 czubate łyżeczki mieszanki zalać 250 ml wrzącego mleka i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. 

* zamiast gorzkiej czekolady możecie użyć czekolady mlecznej
**jeśli chcecie otrzymać czekoladę pomarańczową, wówczas zamiast normalnego cukru użyjcie drobno zmielonego cukru pomarańczowego 

Czas przygotowania: 10 minut

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

monika ka. 09/12/2012 - 2:06 pm

mniam! aż chciałoby się wypić:)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

Odpowiedz
cote 09/12/2012 - 2:07 pm

Umarłam z rozkoszy od samego patrzenia! <3

Odpowiedz
AZgotuj! 09/12/2012 - 2:15 pm

Własnie idę taką sobie robić w tej chwili:)

Odpowiedz
qwert123 09/12/2012 - 2:24 pm

wygląda obłędnie:) chyba dzisiaj taką zaserwuję w domu!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 09/12/2012 - 2:56 pm

chyba sobie będę musiała taką mieszankę przygotować

Odpowiedz
Sabi biżuteria 09/12/2012 - 3:13 pm

wygląda super! 😀 i pewnie równie dobrze smakuje 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 09/12/2012 - 3:17 pm

wygląda tak kusząco!
rozgrzewa, syci, poprawia humor i cudownie wprowadza w świąteczną aurę.

Odpowiedz
Szpinakożerca 09/12/2012 - 3:47 pm

zaraz sobie zrobię 🙂 a z Twojego przepisu na przygotowanie proszku na pewno skorzystam 🙂 zdecydowanie szybsza forma niż za każdym razem przygotowywanie i rozpuszczanie czekolady itp. 🙂
piękne zdjęcia

Odpowiedz
bastamb 09/12/2012 - 5:38 pm

Oj! Jak pysznie….pozdrawiam…

Odpowiedz
Beatrice 09/12/2012 - 5:43 pm

Super wygląda, z chęcią spróbuję 🙂

Odpowiedz
Olka 09/12/2012 - 5:45 pm

A po Mikołajkach chciałam już nie patrzeć w stronę słodkiego 🙁 Z taką czekoladą to niemożliwe, jest ekstra!

Odpowiedz
goh. 09/12/2012 - 5:55 pm

wygląda obłędnie!:)))

Odpowiedz
MartynCia ^^ 09/12/2012 - 6:09 pm

mmm a u Ciebie czym przyozdobiona? wygląda to na jakiś krem/ nuggat? 😉

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 09/12/2012 - 6:32 pm

Pyszności!!

Odpowiedz
Wiewióra 09/12/2012 - 6:51 pm

zaszalałaś a ja temu szaleństwu ulegnę z rozkoszą 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/12/2012 - 7:30 pm

Malwi wspaniały pomysł:). bardzo lubię czekoladę do picia, musze koniecznie wypróbować przepis:)

Odpowiedz
Nemi 09/12/2012 - 8:07 pm

Wow, słodki weekend;)

Odpowiedz
Julia | JuliasAlbum.com 09/12/2012 - 8:45 pm

Spectacular looking hot chocolate!

Odpowiedz
Anonimowy 09/12/2012 - 9:03 pm

a czy przyprawy kupuje już zmielone czy sama muszę się z tym uporać?

Odpowiedz
Malwina 10/12/2012 - 6:43 am

Możesz użyć zmielonych. Ja wszystkie przyprawy poza goździkami miałam w formie zmielonej. Jedynie goździki utarłam w moździerzu.

Odpowiedz
Kamila 09/12/2012 - 9:25 pm

Bajeczna!

Odpowiedz
Usagi 09/12/2012 - 9:50 pm

Nie masz ochoty wpaść do mnie na Święta? Szklanki mam, tylko składników potrzebujesz 😉 W zamian służę dozgonnym uwielbieniem 😀

Odpowiedz
Sylvia (Fiolunka) 09/12/2012 - 10:03 pm

oblednie wyglada! poprosze taka jutro o poranku, zeby mnie zmotywowala do popoludniowej zmiany 🙂

Odpowiedz
Mała kuchareczka 09/12/2012 - 10:14 pm

Ojej ale słodkości…..:)

Odpowiedz
kokieteria 09/12/2012 - 10:26 pm

Wygląda pysznie! Sama rzadko się za nią zabieram, ale w kulturze i historii narobiła szumu. Przeczytajcie:
http://szkicehiszpanskimpiorkiem.blogspot.com/2012/04/czekolada-hiszpanie-jednocza-swiat.html

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2013 - 3:07 pm

Przepis wygląda wyśmienicie, pozwoliłam sobie dodać go na stronę na fb "Gorąca czekolda, koc i dobra książka" 🙂

http://www.facebook.com/pages/Gor%C4%85ca-czekolada-koc-i-dobra-ksi%C4%85%C5%BCka/348710888558500

Ale mi się teraz chce takiej czekolady!!!! 🙂

pozdrawiam,

/D.

Odpowiedz
Malwina 06/03/2013 - 5:35 pm

Polecam przygotować sobie taką czekoladkę w domu. Już niedługo pojawi się nowy przepis na domową mieszankę do przygotowania czekolady na gorąco:)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2013 - 6:29 pm

muszę pamiętać, żeby tu koniecznie zajrzeć 😀

podobają mi się też sałatki 🙂 jutro na obiad jakąś sobie zrobię 😀 wlaśnie idę wybierać- JAKĄ?? 🙂

/D.

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2013 - 10:04 pm

Witam.Czy zamiast waniliowego cukru pudru moge uzyc zwyklego cukru pudru?

Odpowiedz
Malwina 22/12/2013 - 10:33 am

Oczywiście 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2014 - 8:00 pm

A ile porcji czekolady wychodzi z tego przepisu?

Odpowiedz
Malwina 30/11/2014 - 7:57 am

Niestety nie pamiętam.

Odpowiedz
Wiktoria Anna 01/12/2019 - 9:27 am

Pychota.A do jakiej wielkości słoika nadają się te proporcje?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies