Marcepan

przez Malwina
W okresie poprzedzającym święta przygotowuję zawsze domowy marcepan. Przepis jest niezwykle prosty, a cała czynność zajmuje dosłownie chwilę. W tym roku dodałam do niego ekstrakt migdałowy, który nadał masie jeszcze przyjemniejszego aromatu. Marcepan jest jedną z ulubionych słodkości mojej Mamy. Podobnie, jak w ubiegłym roku, zamierzam przygotować dla niej trufelki marcepanowe oraz śliwki w czekoladzie z marcepanem. 
MARCEPAN

Składniki:

  • 100 g migdałów, obranych i drobno zmielonych
  • 60 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 25-30 ml amaretto
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub 2-3 krople olejku)
W misce łączymy migdały z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i amaretto (25 ml) i wyrabiamy ugniatając. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy pozostałe amaretto, jeśli zbyt mokra, lekko podsypujemy ją cukrem pudrem i ponownie wyrabiamy. Z masy formujemy mały bochenek, zawijamy w folię aluminiową. Przechowujemy w lodówce. Masę można barwić przy pomocy barwników spożywczych i przygotować z niej ozdoby. Można jej użyć do przygotowania ciastek z marcepanemtrufli, oraz śliwek w czekoladzie. 

Czas przygotowania: 10 minut

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Antenka 08/12/2012 - 8:52 am

ślinka mi cieknie na taki domowy marcepanek:) mmmm

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/12/2012 - 9:28 am

i to jest naprawdę takie proste? ja uwielbiam marcepan, więc mogłabym jeść go na kilogramy 😉

Odpowiedz
Usagi 08/12/2012 - 10:23 am

Bardzo mi się podoba, że nie przypomina marcepanu sklepowego, to znaczy nie ma konsystencji pasty, tylko widać w nim kawałeczki migdałów. Moim zdaniem to ogromny plus. Może i ja w tym roku się skuszę?

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Jesteś tym, co jesz... 08/12/2012 - 10:41 am

Wygląda wspaniale, w tym roku zrobię 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 08/12/2012 - 11:22 am

Mmm, pycha 😉

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 08/12/2012 - 12:26 pm

super:)

Odpowiedz
Tomek gotuje 08/12/2012 - 2:13 pm

Nigdy nie robiłem domowego, kiedyś się strasznie przejadłem marcepanem i od dawna go nie jadłem, ale w tym roku chyba się skuszę 🙂

Odpowiedz
Mała kuchareczka 08/12/2012 - 2:55 pm

Ja myślała,że marcepan to jakiś skomplikowany przepis a tu ku mojemu zdziwieniu nie :))

Odpowiedz
Just Try Eat 08/12/2012 - 3:30 pm

wow!!! Koniecznie robię koniecznie!!!

Odpowiedz
Majana 08/12/2012 - 4:24 pm

Też będę robić 🙂

Odpowiedz
Kamciss 08/12/2012 - 5:23 pm

Koniecznie muszę zrobić! *.*

Odpowiedz
Aciri 08/12/2012 - 6:17 pm

O! i to jest prawdziwy marcepan! Uwielbiam:)

Odpowiedz
Kamila 08/12/2012 - 7:35 pm

Domowy najlepszy 🙂

Odpowiedz
Anulla 08/12/2012 - 7:50 pm

nie sądziłam, że marcepan jest tak prosty do wykonania!:)

Odpowiedz
Maggie 09/12/2012 - 8:22 am

Faktycznie banalnie proste! Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac.

Odpowiedz
Anonimowy 02/11/2016 - 11:05 am

Czy mogę czymś zastąpić amaretto? Mam wszystkie składniki, poza nim i nie wiem czy specjalnie wybierać się do sklepu 😉

Odpowiedz
Malwina 02/11/2016 - 11:10 am

Możesz użyć po prostu wody. Z amaretto będzie smaczniej, ale jeśli masz tylko zużyć odrobinkę do tego przepisu i odstawić do szafki, to nie ma sensu kupować.

Odpowiedz
julita 18/04/2019 - 7:48 am

Cześć, zastanawiam się, czy migdały trzeba mielić, czy można mocno rozgnieść? Nie mam maszyki do mielenia, a wszystko w kuchni stoi i korci 😀

Odpowiedz
Malwina 18/04/2019 - 7:50 am

Muszą być rozgniecione na proszek. Może rozgnieć wałkiem a potem blenderem z ostrzami.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies