W okresie poprzedzającym święta przygotowuję zawsze domowy marcepan. Przepis jest niezwykle prosty, a cała czynność zajmuje dosłownie chwilę. W tym roku dodałam do niego ekstrakt migdałowy, który nadał masie jeszcze przyjemniejszego aromatu. Marcepan jest jedną z ulubionych słodkości mojej Mamy. Podobnie, jak w ubiegłym roku, zamierzam przygotować dla niej trufelki marcepanowe oraz śliwki w czekoladzie z marcepanem.
MARCEPAN
Składniki:
- 100 g migdałów, obranych i drobno zmielonych
- 60 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 25-30 ml amaretto
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub 2-3 krople olejku)
W misce łączymy migdały z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i amaretto (25 ml) i wyrabiamy ugniatając. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy pozostałe amaretto, jeśli zbyt mokra, lekko podsypujemy ją cukrem pudrem i ponownie wyrabiamy. Z masy formujemy mały bochenek, zawijamy w folię aluminiową. Przechowujemy w lodówce. Masę można barwić przy pomocy barwników spożywczych i przygotować z niej ozdoby. Można jej użyć do przygotowania ciastek z marcepanem, trufli, oraz śliwek w czekoladzie.
Czas przygotowania: 10 minut
19 komentarzy
ślinka mi cieknie na taki domowy marcepanek:) mmmm
i to jest naprawdę takie proste? ja uwielbiam marcepan, więc mogłabym jeść go na kilogramy 😉
Bardzo mi się podoba, że nie przypomina marcepanu sklepowego, to znaczy nie ma konsystencji pasty, tylko widać w nim kawałeczki migdałów. Moim zdaniem to ogromny plus. Może i ja w tym roku się skuszę?
Pozdrawiam!
Wygląda wspaniale, w tym roku zrobię 🙂
Mmm, pycha 😉
super:)
Nigdy nie robiłem domowego, kiedyś się strasznie przejadłem marcepanem i od dawna go nie jadłem, ale w tym roku chyba się skuszę 🙂
Ja myślała,że marcepan to jakiś skomplikowany przepis a tu ku mojemu zdziwieniu nie :))
wow!!! Koniecznie robię koniecznie!!!
Też będę robić 🙂
Koniecznie muszę zrobić! *.*
O! i to jest prawdziwy marcepan! Uwielbiam:)
Domowy najlepszy 🙂
nie sądziłam, że marcepan jest tak prosty do wykonania!:)
Faktycznie banalnie proste! Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac.
Czy mogę czymś zastąpić amaretto? Mam wszystkie składniki, poza nim i nie wiem czy specjalnie wybierać się do sklepu 😉
Możesz użyć po prostu wody. Z amaretto będzie smaczniej, ale jeśli masz tylko zużyć odrobinkę do tego przepisu i odstawić do szafki, to nie ma sensu kupować.
Cześć, zastanawiam się, czy migdały trzeba mielić, czy można mocno rozgnieść? Nie mam maszyki do mielenia, a wszystko w kuchni stoi i korci 😀
Muszą być rozgniecione na proszek. Może rozgnieć wałkiem a potem blenderem z ostrzami.