Śliwki w czekoladzie

przez Malwina

To najkrótszy wpis i przepis, jaki chyba do tej pory zamieściłam. Śliwki te były prezentem imieninowym dla mojej Mamy, wielbicielki zarówno marcepanu, jak i śliwek. Jest to idealny pomysł na prezent dla bliskiej nam osoby. Miło także samemu delektować się takimi słodkościami. 

Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE

Składniki (na 14 sztuk):

  • 14 suszonych śliwek bez pestek (muszą być  miękkie)*
  • 50 g marcepanu (TU przepis na domowy marcepan)
  • 100 g gorzkiej czekolady
Z masy marcepanowej formujemy kuleczki, które umieszczamy w środku śliwki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki polewamy śliwki roztopioną czekoladą, układamy na foli aluminiowej do ostygnięcia. Następnie wkładamy je do lodówki, by czekolada stwardniała. Śliwki po zaschnięciu czekolady przechowywałam w temperaturze pokojowej- nic się z nimi nie stało. 
*jeśli nasze śliwki są suche, należy je namoczyć na kilka godzin w alkoholu np. rumie, bądź w świeżo wyciśniętym soku owocowym. Później przed obtaczaniem trzeba je dokładnie odsączyć. 
38 komentarzy
0

Podobne posty:

38 komentarzy

Sisters4cooking 04/01/2012 - 5:03 pm

Super! Uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Siaśka 04/01/2012 - 5:04 pm

jak ja kocham marcepan 😀

Odpowiedz
kulinarne-smaki 04/01/2012 - 5:04 pm

achh co za widok

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2012 - 5:07 pm

uwielbiam śliwki różnego rodzaju suszone lub w czekoladzie pozdrawiam:))

Odpowiedz
vanilla 04/01/2012 - 5:17 pm

mniam…. kolejny raz marcepan i te owoce…(śliwki aż się zawstydziły…)

Odpowiedz
Mona 04/01/2012 - 5:24 pm

cudne , takie słiweczki czasami robie ..ale bez nadzienia..a te z nadzieniem świetny pomysł ! 🙂
A moze zrobic takie z migdałami np…..? Pozdrawiam..

Odpowiedz
Wiewióra 04/01/2012 - 5:33 pm

Uwielbiam śliwki w czekoladzie i marcepan tez uwielbiam… Kochana to przepis idealny dla moich bioder 🙂

Odpowiedz
Dusia 04/01/2012 - 5:43 pm

Dla mojej mamy tez byłaby to rozkoszna uczta.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/01/2012 - 6:07 pm

ja za marcepanem nie przepadam, ale można w środka dać np. migdał i będzie super:) ….a same czekoladki jako prezent to doskonały pomysł:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
benek 04/01/2012 - 6:11 pm

Śliwki i czekolada. Idealne połączenie

Odpowiedz
Majana 04/01/2012 - 6:30 pm

Fantastyczne! CHyba się kiedyś pokuszę o takie domowe ,pyszne śliweczki. A jak jeszcze z marcepanem tym lepiej:)
Pozdrowienia

Odpowiedz
Kasia 04/01/2012 - 7:08 pm

Akurat dziś mi chodziły po głowie i zastanawiałam się, mogłabym je sama zrobić, a u Ciebie – proszę! 🙂 To jedne z moich ulubionych słodkości ( a jest ich bardzo niewiele!), pięknie się tu prezentują.

Odpowiedz
Lovelykate 04/01/2012 - 7:24 pm

Moja mama takie uwielbia, a u Ciebie wyglądają tak przepysznie, że koniecznie muszę je zrobić jak najszybciej! 😉

Odpowiedz
Kamila 04/01/2012 - 7:35 pm

Nie umiem się im oprzeć 🙂

Odpowiedz
Avelina 04/01/2012 - 8:07 pm

Rewelacja 🙂 Wczoraj zjadłam ostatnią śliwkę w czekoladzie, z partii którą zrobiłam na święta. Nie daję tylko marcepanu, bo moja rodzina za nim nie przepada.

Odpowiedz
mnemonique 04/01/2012 - 8:36 pm

oj, fenomenalne, ależ pyszne, ja pamiętam śliwki w czekoladzie z dzieciństwa, ale bez marcepanu. I to można samemu??? mniam mniam

jesteś genialna
ściskam mocno
Monika

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2012 - 9:27 pm

Iwona
Bardzo smaczne są te śliwki.Robię od jakiś dwu lat z przepisu Dorotus – Moje Wypieki. Sprawdzony przepis. Marcepan-bliżniaczy przepis również z tego bloga, nieprawdaż?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Odpowiedz
Ania 04/01/2012 - 9:31 pm

Jedne z moich ulubionych słodkości:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2012 - 9:43 pm

dzięki za przepis nt marcepanu:) ja wiem, wiem przepis o sliwkach (tez na pewno sprobuje, moja mama uwielbia) ale marcepan….SUPER!!

Odpowiedz
Kaś 04/01/2012 - 11:14 pm

fantastyczne są! moja Mama też pewnie z chęcią by otrzymała taki prezent, bo uwielbia takie słodkości

Odpowiedz
Olka 05/01/2012 - 7:33 am

Ojej, chyba zrobię sobie też taki prezent. Uwielbiam śliwki w czekoladzie.

Odpowiedz
goh. 05/01/2012 - 8:24 am

mój miśku uwielbia ten smakołyk, będę mu musiała kiedyś taki przygotować:)))

Odpowiedz
Malwina 05/01/2012 - 8:34 am

@Iwono- znalazłam śliwki Doroty, ale jeśli zauważyłaś nie jest to ten sam przepis (ja śliwek nie moczę, podałam jedynie, by moczyć je tylko w przypadku kiedy są suche).
Przepisu Doroty na marcepan nie znalazłam. Przepis na marcepan widziałam na wielu blogach (z reguły z wodą różaną i większą ilością cukru), sama robię mniej słodki z dodatkiem amaretto.

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Maggie 05/01/2012 - 9:24 am

Robilam takie sliwki w ubieglym roku, byly wspaniale! Wcale bym sie nie pogniewala za taki prezent 🙂

Odpowiedz
elżunia 05/01/2012 - 10:16 am

ileż bym dała za takie domowe śliwki w czekoladzie a do tego jeszcze marcepan….hmmmm

Odpowiedz
shinju 05/01/2012 - 12:16 pm

Myślę, że moja mama też byłaby zachwycona takimi śliwkami. Wyglądają bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Domi w kuchni 05/01/2012 - 5:55 pm

Wspaniałe pralinki, taki prezent jest lepszy od najdroższych darów! 🙂
Pychotka!

Odpowiedz
"moje pasje" 05/01/2012 - 10:21 pm

fantastyczne!!!!!

Odpowiedz
Fiolunka 06/01/2012 - 6:46 pm

Oj zazdroszczę takiego prezentu! 🙂 śliwki + marcepan to zdecydowanie moje połączenie!

Odpowiedz
Biedr_ona 08/01/2012 - 8:25 pm

Domowe? Najlepsze!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
kuchennefascynacje 11/01/2012 - 5:48 pm

Jak ja ich dawno nie jadłam. Ostatnio chyba jak byłam dzieckiem 🙂

Odpowiedz
basiaP 24/01/2012 - 12:47 am

zrobiłam! pyszne:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2012 - 7:34 am

ile należy dodać czekolady, tabliczka 100g wystarczy?
proszę o odpowiedź, planuje je dziś zrobić 🙂

dziękuję i pozdrawiam
Kasia

Odpowiedz
Malwina 01/12/2012 - 7:49 am

Kasiu, ilość czekolady jest podana w przepisie- 100 g 🙂

pozdrawiam i życzę powodzenia

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2012 - 8:02 am

witam serdecznie

dziękuję za odpowiedź 🙂 zadałam pytanie nie o ten przepis 🙂
chodzi mi o trufelki marcepanowe 🙂
przepraszam za małe zamieszanie, jestem nową osóbką na tej stronie /świetnej zresztą!/ nie raz tu zajrzę 🙂

pozdrawiam ciepło
Kasia

Odpowiedz
Malwina 01/12/2012 - 8:29 am

Kasiu, rozpuść najpierw jedną tabliczkę. Jeśli okaże się, że to zbyt mało, wówczas rozpuścisz jeszcze kilka dodatkowych kostek.
Miło mi, że do mnie zaglądasz 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/12/2012 - 3:03 pm

wystarczyła 1 tabliczka czekolady
wyszło pyszne, mega proste !
zrobiłam wszystko wg przepisu, ale mi wyszło 14 szt marcepanowych trufelek, a nie 30, jeśli wam wyszło 30 nie mam pojęcia jakim cudem, robiłam je maluśkie
mimo wszystko polecam i dziękuję 🙂

pozdrawiam
Kasia

Odpowiedz
Malwina 01/12/2012 - 3:33 pm

Kasiu, cieszę się, że smakują i wszystko udało się bez problemów. Moje były bardzo malusieńkie, takie, by mogły się zmieścić w specjalnych malutkich papierowych foremkach:)

pozdrawiam serdeczne

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies