Ciasteczka z marcepanem

przez Malwina

Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na ciasteczka z marcepanem. I oto one- wielkie, nadziane marcepanem, zanurzone w czekoladzie. Mi przypominają małe latające talerze. Część z nich maczałam do połowy w czekoladzie, resztę w całości. Są naprawdę bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu- czego chcieć więcej;) Nic tylko zakasać rękawy i zabierać się do pracy. 

CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Muffiny]

  • 150 g masła
  • 150 g brązowego cukru (dałam 100 g cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 100 g marcepanu- zużyłam około 60 g  (TU przepis na domowy marcepan)
  • 100 g gorzkiej czekolady (wg mnie to za dużo, wystarczy 60 g)
  • 4 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych 
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy je nożem razem z mąką. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość 5 mm (ja ciasto na chwilkę włożyłam do lodówki) na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy 8 cm (powinny nam wyjść 24 koła). Masę marcepanową dzielimy na 12 kawałków, każdą formujemy w kulkę i spłaszczamy. Układamy ją na środku połowy ciasteczek. Przykrywamy pozostałymi kółkami. Brzegi ciasteczek dociskamy. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10-12 minut (mój piekarnik nie dopieka, piekłam troszkę dłużej, około 16 minut). 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka maczamy w czekoladzie (ja smarowałam je czekoladą za pomocą sylikonowego pędzelka), posypujemy orzechami. Układamy na talerzu wyłożonym folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia czekolady. Kiedy czekolada przestygnie możemy je włożyć do lodówki. Moje leżakowały sobie na stole w kuchni, aż czekolada ładnie zastygła. Zamiast orzechów możemy użyć kolorowych posypek, niesolonych pistacji, czy innych ulubionych bakalii. 
25 komentarzy
0

25 komentarzy

"moje pasje" 02/01/2012 - 5:11 pm

🙂 Kupiłam sobie dokładnie tę sama książkę i cała jest pozaznaczana zółtymi karteczkami 😀 Ha 🙂 Te ciasteczka tez mam tam zaznaczone 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2012 - 5:15 pm

Bardzo lubię marcepana. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :).

Odpowiedz
Emma 02/01/2012 - 5:27 pm

ale rozpieszczasz podniebienie 🙂
nie ładnie tak kusić po świętach i sylwestrze!

Odpowiedz
Sisters4cooking 02/01/2012 - 5:31 pm

Ale fajne ciacha!

Odpowiedz
magda k. 02/01/2012 - 5:37 pm

ciasteczka prezentują się rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 02/01/2012 - 5:50 pm

może jeden taki "latający statek" i do mnie doleci?

Odpowiedz
goh. 02/01/2012 - 5:58 pm

faktycznie wyglądają jak spodki latające:) ale z taką marcepanową masą to u mnie by długo nie polatały:))) schrupałabym z chęcią:)

Odpowiedz
Aciri 02/01/2012 - 6:01 pm

Cudowne. Mają w sobie wszystko co uwielbiam w słodkościach:)

Odpowiedz
Dusia 02/01/2012 - 6:04 pm

ale smakowite. cudowne do kawy czy na podwieczorek:)

Odpowiedz
Kamila 02/01/2012 - 6:08 pm

Najładniejsze latające talerze jakie widziałam i do tego jadalne!

Odpowiedz
Majana 02/01/2012 - 6:22 pm

Cudowne ciasteczka Malwinko !:)

Odpowiedz
Tyna 02/01/2012 - 6:46 pm

Mmm, marcepan:) Bardzo kusząco wyglądają z tą czekoladą.

Odpowiedz
wykrywacz smaku 02/01/2012 - 8:03 pm

poprosimy do kawy, wyglądają rewelacyjnie! 🙂

Odpowiedz
kachna 02/01/2012 - 8:50 pm

muszą być bajecznie pyszne!

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Avelina 02/01/2012 - 9:37 pm

Bardzo fajne ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie

Odpowiedz
magnolia0joaska 02/01/2012 - 11:17 pm

Mmmm…rozkosz w gębie 🙂

Odpowiedz
Olka 03/01/2012 - 7:52 am

Genialnie te ciacha wyglądają. Zrobię je kiedyś, ale nie tak zaraz po Świętach 🙂

Odpowiedz
Maggie 03/01/2012 - 8:47 am

Swietnie wygladaja! Kiedys nie przepadalam za marcepanem, z czasem przekonalam sie do niego i teraz zaliczam sie do grona jego fanow 🙂

Odpowiedz
vanilla 03/01/2012 - 10:24 am

ciesze sie z tego przepisu, szczegolnie ze jestem wielka fanka marcepanu 🙂

Odpowiedz
Monica 03/01/2012 - 12:22 pm

Pyszniutko wyglądają 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/01/2012 - 1:52 pm

Pysznie wyglądają:) ….a ta czekolada i pistacje dodają im niesamowitego uroku:)
Szczęśliwego Nowego Roku Malwi:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
kikimora 03/01/2012 - 6:31 pm

Coś dla mojej mamy- wielkiej fanki marcepanu 🙂
Dzięki za podpowiedź co jej upiec na urodziny 😀

Odpowiedz
Magda 04/01/2012 - 8:40 am

Świetne ciasteczka, wyglądają b. apetycznie 🙂 Już zapisałam przepis 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 08/01/2012 - 8:25 pm

Mhmh.. doskonałe, w sam raz do chrrupania ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Toczka 14/01/2012 - 8:51 pm

Strasznie mnie zaintrygowały te ciasteczka. Zwykle marcepan umieszczałam w środku czekoladek, albo na wierzchu ciasta, jako dekorację. Ale w ciasteczkach? Bardzo intrygujący przepis, a po wyglądzie ciasteczek wnioskuję, że muszą być też całkiem smakowite 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies