Bułki z oliwkami i rozmarynem

przez Malwina


Ostatnio przejadły mi się czarne oliwki. Napoczęty słoiczek zalegał w lodówce i prosił się o wykorzystanie. Połówek wpadł na pomysł, by upiec bułki z ich dodatkiem. Przygotowałam więc wszystkie składniki i zabrałam się do pracy. Bułeczki zawierają zdrowy akcent w postaci mąki pełnoziarnistej, są miękkie i pożywne. Po wyciągnięciu z piekarnika cudownie pachną rozmarynem. Koniecznie musicie ich spróbować 🙂 

BUŁKI Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM

Składniki (na 6 dużych bułek):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 70 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy i posiekanych
  • 1 gałązka rozmarynu
Mąki mieszamy z solą. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i mieszamy z mąką. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę i 1 łyżkę oliwy. Wyrabiamy ciasto (będzie dość zbite na początku). Po około 3 minutach dodajemy kolejną łyżkę oliwy i dalej wyrabiamy. Kiedy ciasto jest już gładkie, dodajemy ostatnią łyżkę oliwy i zagniatamy. Dodajemy oliwki i wgniatamy je w ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzina). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy bułeczkę. Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy do napuszenia na 30-40 minut. Bułeczki oprószamy mąką, nacinamy nożem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 10-15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

*Możecie je także wzbogacić o dodatek posiekanych suszonych pomidorów z zalewy (wówczas nie dodawajcie ostatniej łyżki oliwy, która jest w przepisie). 

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut


14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Kamila 07/12/2012 - 9:10 am

Pięknie wyglądają, z oliwkami muszą smakować znakomicie! Pozdrawiam

Odpowiedz
Nemi 07/12/2012 - 9:39 am

Połówek miał bardzo dobry pomysł:)

Odpowiedz
Wiewióra 07/12/2012 - 10:01 am

bardzo lubię takie połączenie 🙂 śliczne bułeczki 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 07/12/2012 - 10:06 am

Pyszności!

Odpowiedz
Veggie 07/12/2012 - 12:16 pm

uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Maggie 07/12/2012 - 1:23 pm

Dobry pomysl mial twoj Polowek! Az nabralam ochoty na takie oliwkowe bulki. Albo foccaccie z oliwkami. Mmm…

Odpowiedz
chochlikikuchenne 07/12/2012 - 2:51 pm

Megasne sa te Twoje buleczki!:D
Pycha:)

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 07/12/2012 - 3:22 pm

wciąż nie piekę tylko o pieczeniu czytam….

Odpowiedz
Malwina 07/12/2012 - 3:34 pm

Dota, pora więc zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. To uzależnia 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 07/12/2012 - 9:33 pm

Na pyszne śniadanie w sam raz, piękne:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 07/12/2012 - 11:09 pm

Piękne bułeczki 😉
wyglądaja naprawdę smakowicie. Twój Połówek się spisał.

Odpowiedz
Tomek gotuje 08/12/2012 - 2:12 pm

Rozmaryn, pychota, idealny do pieczywa 🙂

Odpowiedz
Ola J. 11/12/2012 - 11:19 pm

Dzięki Tobie, od dwóch tygodni przerzuciłam się na domowe pieczywo. Prosty chleb pszenny w mojej szafce to podstawa:)

Te bułeczki też są bardzo pyszne (ja zrobiłam bez oliwek, bo nie lubię i z suszonym rozmarynem), szkoda tylko, że nie utrzymują dłużej świeżości…

Odpowiedz
Malwina 12/12/2012 - 7:17 am

Olu, bardzo mi miło 🙂 Niestety największym minusem pieczywa na drożdżach jest jego krótkotrwała świeżość. Jedynym wyjściem jest pieczenie z mniejszej porcji, ewentualnie zrobienie własnego zakwasu. Chleb, czy bułki na zakwasie są o wiele dłużej świeże i miękkie, a do tego pyszne. Zachęcam:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies