Granola kawowo-bananowa

przez Malwina

Domowa granola jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy zdecydować się na konkretny smak a później zabrać do pracy. Wahałam się pomiędzy granolą kawową, bananową i jabłkową z imbirem. Ostatecznie połączyłam dwa pierwsze pomysły i tak powstała granola kawowo-bananowa. Jeśli przejrzycie moje wcześniejsze przepisy na domową granolę, zauważycie, że nigdy nie dodaję do niej tłuszczu, jak zakłada wiele innych receptur w sieci. Uważam, że bez tego dodatku jest naprawdę smaczna i przy okazji mniej kaloryczna. Muszę przyznać, że dawno już nie byłam tak zadowolona z upieczonej granoli jeśli chodzi o jej strukturę, ponieważ płatki pozlepiały się w sporej wielkości kulki. Co do smaku, to kawosze i miłośnicy bananów powinni być usatysfakcjonowani. Co tu dużo pisać, wypróbujcie przepis i sami oceńcie. 

Granola kawowa przepis

GRANOLA KAWOWO-BANANOWA
Śniadanie Mistrzów #156


Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan (pamiętajcie, im dojrzalszy owoc, tym jest bardziej słodki, wykorzystajcie więc bardzo dojrzałego banana)
  • 2-3 czubate łyżki miodu (ostatecznie dałam 2)
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (wsypałam 3 łyżeczki), jeśli macie kawę w granulkach, należy je rozetrzeć w moździerzu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki dowolnych pestek lub nasion (słonecznik, dynia, sezam)
  • 1/3 szklanki chipsów bananowych
Banana miksujemy z miodem i kawą. Dodajemy płatki, pestki (u mnie słonecznik), mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dosypujemy jeszcze troszkę płatków i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy granolę w jednej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut lub do momentu, kiedy będzie sucha (zajęło mi to 30 minut). W trakcie pieczenia należy co jakiś czas mieszać płatki (ja mieszam je średnio co 7 minut). Upieczoną granolę studzimy w otwartym piekarniku. Następnie granolą mieszamy z pokruszonymi chipsami i przesypujemy do słoika. Granolę możecie wzbogacić także o kawałki posiekanej gorzkiej czekolady. Granolę podajemy z dodatkiem mleka lub jogurtu.

Granola przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Angie 02/05/2014 - 10:09 am

Zdecydowanie muszę wypróbować! Świetnie wygląda, a domowe granole uwielbiam: )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/05/2014 - 10:48 am

Ja też uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Natalie 02/05/2014 - 1:47 pm

Mnie takie zlepki nigdy nie wychodzą ;( A szkoda bo w granoli właśnie one są najlepsze! 😉

Odpowiedz
Magda C. 03/05/2014 - 9:51 am

Boska granola, mniam! 🙂

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 03/05/2014 - 11:00 am

muszę zrobić !!!! dostałam ślinotoku !

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2014 - 8:15 am

domowa granola to jest to! uwielbiam i dosyć często robię, nawet, żeby pochrupać – tak bez niczego; nie wiedziałam, że można zmiksowane banany dodać – świetny pomysł, ja robię z jabłkami ze słoika od mojej babci i z suszonymi owocami: żurawiną, morelami, rodzynkami, figami, daktylami, śliwką – co tam mam pod ręką 🙂

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 05/05/2014 - 8:24 am

Marto, możesz używać bananów, purre z dyni, rabarbaru, z truskawek, malin i wielu innych owoców.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/05/2014 - 12:51 pm

Uwielbiam domowa granolę, jednak nigdy jeszcze nie zlepiła mi się ona w kuleczki:). bananowo – kawowa to doskonały pomysł:)

Odpowiedz
Just Ruda 21/01/2016 - 4:20 am

Zrobiłam to, jako moją pierwszą granolę w życiu! Właśnie jestem po śniadaniu – smakowało wybornie:):):) I w granulki się posklejało i chrupie odpowiednio! Pysznie:)

Zabierając głos po raz pierwszy chciałam pogratulować bloga, to jeden z najbardziej interesujących, jakie kiedykolwiek znalazłam, rzeczowy w pomysłach i artystyczny w ich prezentacji – jestem pod wrażeniem:)
Ewa

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies