Likier Bożonarodzeniowy

przez Malwina
Likier świąteczny
Likier Bożonarodzeniowy 
Lubicie własnoręcznie przygotowane prezenty? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na pyszny świąteczny likier piernikowy, który możecie podarować w te święta bliskiej osobie. Taki likier jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy bowiem jedynie wymieszać wszystkie składniki … et voilà! Pozostaje rozlać go do ozdobnych butelek i wręczyć komuś z naszych najbliższych. 

 Likier na święta przepisy

LIKIER BOŻONARODZENIOWY


Składniki:

  • 250 ml wódki
  • 200 g gotowej masy kajmakowej (chyba najlepiej wypada ta z Gostynia)
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, a jeśli kupnej, to bez mąki w składzie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:
    Masę kajmakową mieszamy dokładnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Najwygodniej wykorzystać do tego ręczną trzepaczkę, ewentualnie mikser ustawiony na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i ekstrakt migdałowy. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Kolejno cienką stróżką wlewamy wódkę, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Likier przelewamy do butelki, zakręcamy, odstawiamy na minimum 7 dni w ciemne i chłodne miejsce (nie musi być to lodówka, można go po prostu trzymać w kuchennej szafce lub barku), aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed użyciem likier należy wstrząsnąć. Przechowywany w lodówce gęstnieje, po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do swojej pierwotnej konsystencji.

    A może zainteresują Cię inne przepisy na domowe likiery?
    Likier kokosowy przepis
    Likier kokosowy
    Likier pina colada
    Likier pina colada
    Domowy likier piernikowy

    Likier piernikowy
    Domowy likier świąteczny 

    Przepis na likier bożonarodzeniowy w wykonaniu czytelników:

    Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

    50 komentarzy
    2

    Podobne posty:

    50 komentarzy

    Kalina O 09/12/2015 - 9:47 am

    Ciekawy pomysł! Na bożonarodzeniowe wieczory jak znalazł 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 09/12/2015 - 9:57 am

    Oj na Boże Narodzenie jak znalazł 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 09/12/2015 - 10:58 am

    Chyba spirytusu nie wódki bo zamiast likieru wyjdzie trochę mocniejsze wino, jeśli takie proporcje zastosować

    Odpowiedz
    Malwina 09/12/2015 - 11:58 am

    W przepisie nie ma błędu, chodzi bowiem o wódkę, nie o spirytus. Większość likierów ma od około 15 do 25 % alkoholu (z popularniejszych np. Advocat 17,5 %, Baileys 17 %, Malibu 21 %). Używając wódki otrzymamy likier o mocy około 15 %, korzystając ze spirytusu moc likieru wzrośnie do 37 %. Moim zdaniem to zdecydowanie zbyt dużo, jak na tego typu trunek. Wszystko oczywiście jest kwestią naszych osobistych preferencji i jeśli masz chęć, możesz przygotować ten likier na spirytusie.

    Odpowiedz
    Olaboga 09/12/2015 - 6:21 pm

    Dzięki za ten przepis 🙂 Właśnie rozwiązałaś mój problem z prezentem ręcznie robionym dla męskiej części rodziny (bo domowe mydło, to raczej byłby słaby pomysł^^). Ile mniej więcej wychodzi z takich proporcji, jakie podałaś?

    Odpowiedz
    Malwina 09/12/2015 - 6:33 pm

    650 g likieru, czyli około 600 ml. W sam raz na dwie małe butelki 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 09/12/2015 - 9:12 pm

    Bardzo smaczny likier wychodzi gdy 40 dkg cukierków "kukułki" zalejemy 0,5l czystej wódki. Trwa to trochę dłużej bo cukierasy muszą się rozpuścić, ale jest pyszny.

    Odpowiedz
    bridget 10/12/2015 - 4:35 pm

    Ale piękne zdjęcia 🙂 Powiem szczerze, że nigdy nie przygotowywałam alkoholu, ale bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem – zawsze myślałam, że likier to coś skomplikowanego do przyrządzenia, pokazałaś, że jest inaczej 🙂
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    gin 10/12/2015 - 4:50 pm

    Wiem dokładnie, komu bym taką buteleczkę sprezentowała 🙂

    Odpowiedz
    Agata Zdunek 10/12/2015 - 4:54 pm

    A wiesz może gdzie dostać takie małe buteleczki? Bo na allegro znalazłam tylko 0,5l :<

    Odpowiedz
    Malwina 10/12/2015 - 5:19 pm

    Zajrzyj do małych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Małe i fikuśne buteleczki można znaleźć też w Tk maxx i w sklepie internetowym Garneczki.pl Tę z korkiem z ostatniego zdjęcia kupiłam w Kik za bodajże 4 zł.

    Odpowiedz
    Offca 12/12/2015 - 8:27 pm

    w Nanu-Nana są 250ml za 7,50zł

    Odpowiedz
    Anonimowy 07/12/2016 - 8:40 pm

    Można też na targowisku ( ja tak zrobiłam) szulalam dosyć długo ale warto było pochodzić.

    Odpowiedz
    Kamila 10/12/2015 - 8:14 pm

    Idealny!

    Odpowiedz
    Agata Zdunek 10/12/2015 - 10:19 pm

    Dzięki bardzo! 😉

    Odpowiedz
    Natalia Sadowska 11/12/2015 - 11:01 am

    U mnie likier już gotowy, od razu podwójna porcja, ale mam pytanie 🙂
    Otóż co zrobić żeby likier był nieco mocniejszy? W którym momencie i ile dodać spirytusu? Mogę dolać teraz, kiedy likier jest już zrobiony?

    Odpowiedz
    Malwina 11/12/2015 - 1:39 pm

    Dolej do już gotowego w ilości wg uznania. Możesz wcześniej lekko rozcieńczyć spirytus, by likier się nie zwarzył, ewentualnie wlać wódkę. Pamiętaj, by alkoholu dolewać stopniowo.

    Odpowiedz
    Anonimowy 11/12/2015 - 2:11 pm

    Czy kajmak można najpierw podgrzac tak żeby łatwiej bylo wymieszac z reszta skladnikow?

    Odpowiedz
    Malwina 11/12/2015 - 2:27 pm

    Nie ma to większego sensu, bo alkohol i tak trzeba dodać do zimnego kajmaku wymieszanego z mlekiem.

    Odpowiedz
    TheQualietta 12/12/2015 - 10:07 am

    W życiu nie przygotowywałam domowych alkoholi, ale tym razem chyba się skuszę i zrobię ten likier na Boże Narodzenie.
    Przy okazji dziękuję za namiar w jednym z komentarzy na sklep "Garneczki.pl". Zajrzałam tam i już dokonałam zakupów.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 12/12/2015 - 1:28 pm

    Staram się nie wchodzić na ich stronę, bo zazwyczaj kończy się to zmniejszeniem objętości portfela 😉 Polecam zaglądać u nich do zakładki promocje i outlet. Często trafiają się super produkty. Ja np. ostatnio kupiłam piękny komplet do herbaty i emaliowaną kawiarkę za grosze 🙂

    Odpowiedz
    anulka 35 12/12/2015 - 5:02 pm

    mam w domku 200 ml spirytusu ile go użyć i jak rozcieńczyć by pasował do tego przepisu

    Odpowiedz
    Malwina 12/12/2015 - 5:06 pm

    125 ml spirytusu rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1. Chyba, że chcesz otrzymać mocniejszy likier, wówczas na około 150 ml spirytusu daj 100 ml wody. Pamiętaj, by najpierw rozrobić spirytus, nim dolejesz go do pozostałych składników.

    Odpowiedz
    anulka 35 13/12/2015 - 3:42 pm

    ślicznie dziękuje za odp
    będzie prezent jak malowanie na święta ']

    Odpowiedz
    kerala 13/12/2015 - 4:44 pm

    Dostaliśmy z chłopakiem 0,5 l wódki w prezencie i tak stała i stała… Nareszcie się przydała, właśnie odstawiliśmy podwójną porcję do 'przegryzienia' 😉 Dzięki za wspaniały przepis!

    Odpowiedz
    Anonimowy 14/12/2015 - 12:15 pm

    Chodzi o migdałowy aromat do ciast? Innego nie widziałam w sklepie

    Odpowiedz
    Malwina 14/12/2015 - 12:27 pm

    Chodzi o ekstrakt migdałowy (składający się z naturalnego olejku z gorzkich migdałów i alkoholu), a nie o sztuczny olejek. To naprawdę świetny produkt, który nadaje cudownego aromatu. Najłatwiej zamówić go przez Internet. Jeśli nie uda Ci się go kupić, po prostu pomiń ten składnik w przepisie.

    Odpowiedz
    enigmatique. 14/12/2015 - 3:35 pm

    Bardzo bym chciała przygotować ten likier ale mam w zapasie tylko mleko skondensowane słodzone. Czy likier nie wyjdzie za słodki?
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 14/12/2015 - 3:38 pm

    Będzie zdecydowanie zbyt słodki. Polecam przerobić mleko skondensowane słodzone na domową masę krówkową, a brakujące mleko niesłodzone dokupić.

    Odpowiedz
    Magda 15/12/2015 - 5:44 pm

    Uwielbiam Twój blog.Jutro mam czas i akurat zbędna 😉 buteleczke alkoholu to zrobię pyszny likier.Dam znać jak wyszło.

    Odpowiedz
    Iza 21/12/2015 - 3:02 pm

    Zrobiłam likier z mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. o takim: http://a.pl/zdjecie-568191/osm-gostyn-mleko-zageszczone-nieslodzone-7-5-500g-Product2 i wydaje mi się, że jest to zbyt płynne. znalazłam informację, że mleko zagęszczone to to samo co skondensowane ale czy na pewno?

    Odpowiedz
    Malwina 21/12/2015 - 3:06 pm

    Izo, mleko skondensowane i zagęszczone to ten sam produkt. Użyłam tego samego mleka niesłodzonego, co Ty. Widocznie wolisz likiery o gęstszej konsystencji. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    Iza 21/12/2015 - 3:13 pm

    czy można w jakiś sposób zagęścić ten likier? 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 21/12/2015 - 3:14 pm

    Pozostaje Ci jedynie dodać więcej masy kajmakowej, ale to wpłynie jednocześnie na stopień słodkości finalnego produktu.

    Odpowiedz
    Iza 21/12/2015 - 3:16 pm

    ok, bardzo dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 22/12/2015 - 11:59 pm

    A ten ekstrakt migdałowy to może być likier amaretto czy nie bardzo bo ma już w sobie alkohol?

    Odpowiedz
    Malwina 23/12/2015 - 7:44 am

    Zamiast ekstraktu możesz dodać 1-2 łyżki amaretto. Na pewno doda przyjemnego aromatu i smaku.

    Odpowiedz
    morane 11/12/2016 - 9:17 pm

    Likier się gryzie w butelkach 🙂 ale mam pytanie co to za likier ten drugi jaśniejszy na zdjęciu bo też smakowicie wygląda 😉

    Odpowiedz
    Malwina 12/12/2016 - 10:54 am

    To Baileys z dodatkiem kawy.

    Odpowiedz
    Unknown 14/12/2016 - 2:21 pm

    Ciekawy przepis, ale nurtuje mnie jaki rodzaj wódki kupić. Nie ukrywam, że zakupiłam już 15 butelek 0,5 litra dla całej rodziny i doszłam do wniosku, że przy wódce z najwyższej półki pójdę z torbami. Ale też nie chcę wybierać najtańszej. Czy jakieś możesz polecić? Czy mam spiąć pas i kupić te najlepsze, czy może być jakaś "w zwykłej cenie"?

    Odpowiedz
    Malwina 14/12/2016 - 4:53 pm

    Kup po prostu wódkę ze średniej półki, np. Krupnik, Białą Żubrówkę, Wyborową.

    Odpowiedz
    Alicja Swidrygajłow 24/10/2017 - 8:37 pm

    ile czasu ten likier nadaje się do spożycia?

    Odpowiedz
    Malwina 25/10/2017 - 6:57 am

    Spokojnie postoi rok lub dłużej, o ile wcześniej go nie wypijesz. Alkohol to jeden z najlepszych konserwantów.

    Odpowiedz
    Magda 14/12/2018 - 6:16 pm

    Właśnie wróciłam ze sklepu z butelką Krupnika 😀 Kolejny rok z rzędu będzie ten przepyszny likier z domową przyprawą piernikową 😀

    Odpowiedz
    Kamila 14/11/2019 - 10:40 am

    Czy chodzi o kakao gorzkie (np. Decomorreno) czy o takie dla dzieci (np. Nesquick!)??

    Odpowiedz
    Malwina 14/11/2019 - 1:20 pm

    Oczywiście o gorzkie kakao 🙂

    Odpowiedz
    Anna 25/11/2019 - 9:04 pm

    Z przepisu wyjdzie butelka 0.5l czy raczej mniejsza? Nie wiem czy od razu robić podwójną porcję, bo wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 27/11/2019 - 6:43 am

    Około 600 ml.

    Odpowiedz
    Karolina 20/12/2019 - 7:41 am

    Czy zamiast mleka skondensowanego można dodać śmietanki 30%

    Odpowiedz
    Malwina 23/12/2019 - 8:44 am

    Niestety nie pomogę, nigdy nie robiłam likieru z kremówką.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies