Likier Bożonarodzeniowy |
Lubicie własnoręcznie przygotowane prezenty? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na pyszny świąteczny likier piernikowy, który możecie podarować w te święta bliskiej osobie. Taki likier jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy bowiem jedynie wymieszać wszystkie składniki … et voilà! Pozostaje rozlać go do ozdobnych butelek i wręczyć komuś z naszych najbliższych.
LIKIER BOŻONARODZENIOWY
Składniki:
- 250 ml wódki
- 200 g gotowej masy kajmakowej (chyba najlepiej wypada ta z Gostynia)
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, a jeśli kupnej, to bez mąki w składzie)
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Masę kajmakową mieszamy dokładnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Najwygodniej wykorzystać do tego ręczną trzepaczkę, ewentualnie mikser ustawiony na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i ekstrakt migdałowy. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Kolejno cienką stróżką wlewamy wódkę, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Likier przelewamy do butelki, zakręcamy, odstawiamy na minimum 7 dni w ciemne i chłodne miejsce (nie musi być to lodówka, można go po prostu trzymać w kuchennej szafce lub barku), aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed użyciem likier należy wstrząsnąć. Przechowywany w lodówce gęstnieje, po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do swojej pierwotnej konsystencji.
A może zainteresują Cię inne przepisy na domowe likiery?
Likier kokosowy |
Likier pina colada |
Domowy likier świąteczny |
Przepis na likier bożonarodzeniowy w wykonaniu czytelników:
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
55 komentarzy
Ciekawy pomysł! Na bożonarodzeniowe wieczory jak znalazł 🙂
Oj na Boże Narodzenie jak znalazł 🙂
Chyba spirytusu nie wódki bo zamiast likieru wyjdzie trochę mocniejsze wino, jeśli takie proporcje zastosować
W przepisie nie ma błędu, chodzi bowiem o wódkę, nie o spirytus. Większość likierów ma od około 15 do 25 % alkoholu (z popularniejszych np. Advocat 17,5 %, Baileys 17 %, Malibu 21 %). Używając wódki otrzymamy likier o mocy około 15 %, korzystając ze spirytusu moc likieru wzrośnie do 37 %. Moim zdaniem to zdecydowanie zbyt dużo, jak na tego typu trunek. Wszystko oczywiście jest kwestią naszych osobistych preferencji i jeśli masz chęć, możesz przygotować ten likier na spirytusie.
Dzięki za ten przepis 🙂 Właśnie rozwiązałaś mój problem z prezentem ręcznie robionym dla męskiej części rodziny (bo domowe mydło, to raczej byłby słaby pomysł^^). Ile mniej więcej wychodzi z takich proporcji, jakie podałaś?
650 g likieru, czyli około 600 ml. W sam raz na dwie małe butelki 🙂
Bardzo smaczny likier wychodzi gdy 40 dkg cukierków "kukułki" zalejemy 0,5l czystej wódki. Trwa to trochę dłużej bo cukierasy muszą się rozpuścić, ale jest pyszny.
Ale piękne zdjęcia 🙂 Powiem szczerze, że nigdy nie przygotowywałam alkoholu, ale bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem – zawsze myślałam, że likier to coś skomplikowanego do przyrządzenia, pokazałaś, że jest inaczej 🙂
Pozdrawiam.
Wiem dokładnie, komu bym taką buteleczkę sprezentowała 🙂
Czy jak użyje mleka słodzonego to będzie ok, czy zdecydowanie za słodkie?
Będzie zbyt słodkie, bo sama masa kajmakowa jest już bardzo słodka.
A wiesz może gdzie dostać takie małe buteleczki? Bo na allegro znalazłam tylko 0,5l :<
Zajrzyj do małych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Małe i fikuśne buteleczki można znaleźć też w Tk maxx i w sklepie internetowym Garneczki.pl Tę z korkiem z ostatniego zdjęcia kupiłam w Kik za bodajże 4 zł.
w Nanu-Nana są 250ml za 7,50zł
Można też na targowisku ( ja tak zrobiłam) szulalam dosyć długo ale warto było pochodzić.
Idealny!
Dzięki bardzo! 😉
U mnie likier już gotowy, od razu podwójna porcja, ale mam pytanie 🙂
Otóż co zrobić żeby likier był nieco mocniejszy? W którym momencie i ile dodać spirytusu? Mogę dolać teraz, kiedy likier jest już zrobiony?
Dolej do już gotowego w ilości wg uznania. Możesz wcześniej lekko rozcieńczyć spirytus, by likier się nie zwarzył, ewentualnie wlać wódkę. Pamiętaj, by alkoholu dolewać stopniowo.
Czy kajmak można najpierw podgrzac tak żeby łatwiej bylo wymieszac z reszta skladnikow?
Nie ma to większego sensu, bo alkohol i tak trzeba dodać do zimnego kajmaku wymieszanego z mlekiem.
W życiu nie przygotowywałam domowych alkoholi, ale tym razem chyba się skuszę i zrobię ten likier na Boże Narodzenie.
Przy okazji dziękuję za namiar w jednym z komentarzy na sklep "Garneczki.pl". Zajrzałam tam i już dokonałam zakupów.
Pozdrawiam 🙂
Staram się nie wchodzić na ich stronę, bo zazwyczaj kończy się to zmniejszeniem objętości portfela 😉 Polecam zaglądać u nich do zakładki promocje i outlet. Często trafiają się super produkty. Ja np. ostatnio kupiłam piękny komplet do herbaty i emaliowaną kawiarkę za grosze 🙂
mam w domku 200 ml spirytusu ile go użyć i jak rozcieńczyć by pasował do tego przepisu
125 ml spirytusu rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1. Chyba, że chcesz otrzymać mocniejszy likier, wówczas na około 150 ml spirytusu daj 100 ml wody. Pamiętaj, by najpierw rozrobić spirytus, nim dolejesz go do pozostałych składników.
ślicznie dziękuje za odp
będzie prezent jak malowanie na święta ']
Dostaliśmy z chłopakiem 0,5 l wódki w prezencie i tak stała i stała… Nareszcie się przydała, właśnie odstawiliśmy podwójną porcję do 'przegryzienia' 😉 Dzięki za wspaniały przepis!
Chodzi o migdałowy aromat do ciast? Innego nie widziałam w sklepie
Chodzi o ekstrakt migdałowy (składający się z naturalnego olejku z gorzkich migdałów i alkoholu), a nie o sztuczny olejek. To naprawdę świetny produkt, który nadaje cudownego aromatu. Najłatwiej zamówić go przez Internet. Jeśli nie uda Ci się go kupić, po prostu pomiń ten składnik w przepisie.
Bardzo bym chciała przygotować ten likier ale mam w zapasie tylko mleko skondensowane słodzone. Czy likier nie wyjdzie za słodki?
Pozdrawiam 🙂
Będzie zdecydowanie zbyt słodki. Polecam przerobić mleko skondensowane słodzone na domową masę krówkową, a brakujące mleko niesłodzone dokupić.
Uwielbiam Twój blog.Jutro mam czas i akurat zbędna 😉 buteleczke alkoholu to zrobię pyszny likier.Dam znać jak wyszło.
Zrobiłam likier z mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. o takim: http://a.pl/zdjecie-568191/osm-gostyn-mleko-zageszczone-nieslodzone-7-5-500g-Product2 i wydaje mi się, że jest to zbyt płynne. znalazłam informację, że mleko zagęszczone to to samo co skondensowane ale czy na pewno?
Izo, mleko skondensowane i zagęszczone to ten sam produkt. Użyłam tego samego mleka niesłodzonego, co Ty. Widocznie wolisz likiery o gęstszej konsystencji. Pozdrawiam.
czy można w jakiś sposób zagęścić ten likier? 🙂
Pozostaje Ci jedynie dodać więcej masy kajmakowej, ale to wpłynie jednocześnie na stopień słodkości finalnego produktu.
ok, bardzo dziękuję! 🙂
A ten ekstrakt migdałowy to może być likier amaretto czy nie bardzo bo ma już w sobie alkohol?
Zamiast ekstraktu możesz dodać 1-2 łyżki amaretto. Na pewno doda przyjemnego aromatu i smaku.
Likier się gryzie w butelkach 🙂 ale mam pytanie co to za likier ten drugi jaśniejszy na zdjęciu bo też smakowicie wygląda 😉
To Baileys z dodatkiem kawy.
Ciekawy przepis, ale nurtuje mnie jaki rodzaj wódki kupić. Nie ukrywam, że zakupiłam już 15 butelek 0,5 litra dla całej rodziny i doszłam do wniosku, że przy wódce z najwyższej półki pójdę z torbami. Ale też nie chcę wybierać najtańszej. Czy jakieś możesz polecić? Czy mam spiąć pas i kupić te najlepsze, czy może być jakaś "w zwykłej cenie"?
Kup po prostu wódkę ze średniej półki, np. Krupnik, Białą Żubrówkę, Wyborową.
ile czasu ten likier nadaje się do spożycia?
Spokojnie postoi rok lub dłużej, o ile wcześniej go nie wypijesz. Alkohol to jeden z najlepszych konserwantów.
Właśnie wróciłam ze sklepu z butelką Krupnika 😀 Kolejny rok z rzędu będzie ten przepyszny likier z domową przyprawą piernikową 😀
Czy chodzi o kakao gorzkie (np. Decomorreno) czy o takie dla dzieci (np. Nesquick!)??
Oczywiście o gorzkie kakao 🙂
Z przepisu wyjdzie butelka 0.5l czy raczej mniejsza? Nie wiem czy od razu robić podwójną porcję, bo wygląda obłędnie 🙂
Około 600 ml.
Czy zamiast mleka skondensowanego można dodać śmietanki 30%
Niestety nie pomogę, nigdy nie robiłam likieru z kremówką.
O rety, kupiłam mleko zagęszczone niesłodzone, a nie skondensowane 🙁 Czy to wyjdzie? Zrobiłam zapas, bo chce większą ilość tego likeru przygotować i masz 🙁
To powinien być ten sam produkt.
Czy zamiast mleka skondensowanego moge użyć śmietanki 36%?