Omlet z łososiem i szpinakiem

przez Malwina
Łosoś w omlecie
Omlet z łososiem i szpinakiem
Kiedy nie macie czasu na przesiadywanie w kuchni, wówczas najlepiej rozpocząć dzień od omletu. Przygotowuje się go bardzo szybko i można nadziać tym, co ma się akurat w lodówce. Ja postawiłam na dość popularne połączenie wędzonego łososia i listków szpinaku. Nie mogło w przepisie zabraknąć również czosnku, który fajnie komponuje się z tym zielonym warzywem. Polecam wszystkim miłośnikom wędzonych ryb.
Omlet z łososiem przepis

 

OMLET Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #289


Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 50 g miniaturowego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g wędzonego łososia
  • cząstka cytryny do doprawienia


Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez około 30 sekund. Dokładamy listki szpinaku, smażymy przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przekładamy do miseczki.
Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem, rozgrzewamy na niej niewielką ilość oleju. Wlewamy jajka. Smażymy kilka minut do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. W połowie smażenia na wierzchu układamy porwanego na kawałki wędzonego łososia, usmażony szpinak z czosnkiem. Farsz kropimy sokiem z cytryny, składamy i podajemy.

Polecam wypróbować inne przepisy na omlet z patelni:

Omlet z bobem
Omlet z bobem
Omlet ze szpinakiem i serem
Omlet ze szpinakiem i serem
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami

 

Wędzony łosoś omlet

 

Omlet z łososiem przepisy
Omlet z łososiem i szpinakiem

 

Czas przygotowania: 10 minut

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Anonimowy 21/11/2015 - 10:34 am

To jest naleśnik,a nie omlet!

Odpowiedz
Malwina 21/11/2015 - 10:58 am

Uprzejmie proszę nie krzyczeć, a i przy okazji polecam się dokształcić, bo widocznie nie dostrzega Pan/Pani różnicy pomiędzy omletem a naleśnikiem.

Odpowiedz
Anonimowy 21/11/2015 - 1:49 pm

dlaczego ja dzisiaj rano nie pomyślałam o omlecie? 🙁 Pomyślę jutro, bo uwielbiam 🙂 tylko łososia zamienię na makrelę, jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, ale coś czuję, że też da radę 😉

Odpowiedz
Kinga 21/11/2015 - 2:39 pm

Smacznie! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 3:31 pm

Przepiękny i jaki smaczny 🙂

Odpowiedz
Magda C. 21/11/2015 - 3:42 pm

Pycha omlet 🙂

Odpowiedz
Majana 23/11/2015 - 7:12 pm

Pięknie wygląda,delikatnie i smakowicie 🙂

Odpowiedz
kamila 05/02/2019 - 11:11 pm

Piękne zdjęcia. Ślinka cieknie. Świetny pomysł na śniadanie, szczególnie ze względu na.niski ig i zawartosc szpinaku. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies