Omlet z warzywami

przez Malwina
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to fajny pomysł na lekki obiad. Bazą do mojego farszu była papryka, marchewka, pieczarki i groszek cukrowy. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie dodać do warzyw także pierś z kurczaka, dzięki czemu omlet będzie jeszcze bardziej pożywny. Warzywa smażymy krótko, tak, by pozostały chrupiące. Całość jest lekko pikantna za sprawą dodatku imbiru, czosnku i papryczki chili.

Omlet z groszkiem cukrowym

OMLET Z WARZYWAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżka mleka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki posiekanego imbiru
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • pół niedużej marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w podłużne kawałki
  • 4 pieczarki, obrane i posiekane w cienkie plasterki
  • garść groszku cukrowego
  • 1 dymka (cebula plus szczypior),posiekana
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i imbir, smażymy przez 20 sekund. Dodajemy marchew, paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy kolejne dwie minuty. Wrzucamy groszek i dymkę, przyprawiamy sosem sojowym, podgrzewamy przez około minutę czasu. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wlewamy połowę masy jajecznej, smażymy do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Podobnie postępujemy z pozostałymi jajkami. Na każdym omlecie układamy połowę farszu, składamy i podajemy. 
Omlet orientalny

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Izkaa 20/06/2014 - 7:16 pm

Bardzo ładnie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Justyna L. 20/06/2014 - 8:08 pm

Wygląda mega apetycznie, pewnie warzywa wyjadłaby moja córcia 😀 mi pozostawiła by omlet ;).

Odpowiedz
Hania-Kasia 22/06/2014 - 1:52 am

Apetycznie się prezenuje – bardzo kuszące takie chrupiące warzywa.

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 1:02 pm

Te warzywka wyglądają bardzo kolorowo! Smakowity obiad jak dla mnie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:35 am

Ale kolory!♥

Odpowiedz
Clauditte W. 24/06/2014 - 9:43 am

Świetne !!!
Po prostu uczta dla podniebienia 🙂

Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne 🙂
jedyny problem?
mogę poczuć smaku przez monitor 🙂

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies