Omlet ze szpinakiem i serem

przez Malwina

Omlet ze szpinakiem przepis

Nadal wiele osób, słysząc słowo „szpinak”, reaguje grymasem na twarzy. Kilka lat tamu, gdy wybrałam się z koleżanką na zakupy na Promenadę, pani na jednym stoisku zaczęła mi zachwalać piękny szpinak, który akurat miała. Nie jadałam wtedy szpinaku, dlatego nie uległam namowom miłej pani. Dlaczego jednak o tym piszę? Sytuacja utknęła mi w pamięci, ponieważ pierwszą reakcją koleżanki na słowo szpinak było wymowne, okraszone miną sparaliżowanego kota: „o fuj!”. Ponieważ nigdy nie jadłam szpinaku, zapytałam, czy jest aż tak paskudny. Ta odpowiedziała, że też nigdy go nie jadła, ale gdyby był smaczny, to w filmach nie przedstawiano by go ciągle jako bezsmakowej brei. No tak, film prawdę Ci powie. Nie byłabym sobą, gdybym kolejnego dnia nie zawędrowała do tej samej pani i nie wróciła do domu z pęczkiem zielonych liści szpinaku. Jeśli dobrze pamiętam, przygotowałam wtedy zupę z jego dodatkiem. Skoro Popeye zajadał się tym warzywem i nabierał po nim wyjątkowej mocy, to szpinak nie mógł przecież być taki zły (no dobra, wiem, że zapewne był to element akcji mającej popularyzować szpinak pośród najmłodszych). 
Czy szpinak mi posmakował? Tak i to bardzo, dlatego ze smakiem zajadam się nim do dzisiaj. Na szczęście nie gnębiono mnie nim w przedszkolu, nikt nie zdążył mi go obrzydzić czy zniechęcić mnie do niego (niestety inny los spotkał nieszczęsną czerwoną kapustę, którą Panie w moim przedszkolu przygotowywały w najbardziej niezjadliwy sposób). 
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa nie będzie wprawdzie posiłkiem ani dla wegan ani dla wegetarian, chociaż pozostaje daniem bezmięsnym. To szybki omlet z dodatkiem świeżego szpinaku i sera grana padano. Ponieważ szpinak lubi lekko kwaśne dodatki, pokusiłam się także o przyprawienie go odrobiną sumaku. Jeśli nie posiadacie tego ostatniego, możecie pominąć jego dodatek lub przyprawić szpinak niewielką ilością soku z cytryny. 


Omlet z serem i szpinakiem przepis

OMLET ZE SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #148


Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • garść liści szpinaku
  • 1 łyżka startego grana padano
  • szczypta sumaku (opcjonalnie)
  • do podania: pomidorki koktajlowe, posiekana dymka, listki bazylii
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Odrywamy łodyżki od szpinaku i wyrzucamy. Liście myjemy, osuszamy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zwiotczeją. Odkładamy do miseczki. Na patelnię wylewamy jajka i rozprowadzamy po dnie, przechylając patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach, gdy dolna warstwa omletu się zetnie, wysypujemy na wierzch szpinak, tarty ser i niewielką ilość sumaku (jeśli używamy). Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy jeszcze chwilę do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Omlet ze szpinakiem i serem podałam z dodatkiem sałatki z pomidorków koktajlowych.

Omlet ze świeżym szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Karmel-itka. 13/04/2014 - 7:09 am

idealny!

Odpowiedz
Majana 13/04/2014 - 8:13 am

wspaniałe śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 13/04/2014 - 10:06 am

Pycha !!

Odpowiedz
Smakiempisany 13/04/2014 - 11:16 am

oj wpadlabym do Ciebie na takie śniadanko :))

Odpowiedz
Angie 13/04/2014 - 11:17 am

Cudowne śniadanie, chciałabym, żeby ktoś mi takie przygotował; D

Odpowiedz
Monika Kozłowska 13/04/2014 - 12:15 pm

Uwielbiam takie niedzielne śniadanka!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/04/2014 - 5:28 pm

A ja ubóstwiam szpinak i ten twój omlet też!

Odpowiedz
Magda C. 13/04/2014 - 7:39 pm

Omlet pełen smakowitych składników 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/04/2014 - 11:48 am

Ostatnio małż mój ukochany przekonał się do szpinaku zrobię mu taki omlet! Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/04/2014 - 7:35 pm

Wiesz co ja chyba miałam szczęście, bo nasze panie kucharki w szkole umiały tak doprawić szpinak, ze ja uwielbiam go od dawna … aczkolwiek, nie oszukujmy się, większośc ludzi patrząc na niego dostaje dreszczy … ja swojego Połoweczka też musialam do niego przekonywac i powoli, poowoli widze udaje mi się to:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/04/2015 - 7:56 am

Wyszlo super, dzieki za przepis! Dla mnie szpinak swietnie komponuje sie z czosnkiem- polecam dodac przy podsmazaniu szpinaku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies