Make bento, not war! #105

przez Malwina

Lunch box
Dzień dobry, 
Nowy tydzień rozpoczynamy od przeglądu zawartości lunchboxów. W roli głównej standardowo pojemniki Połówka. Do zestawienia załapał się także mój lunchbox oraz wyjątkowo również jeden mojej Mamy. Tym razem bohaterem każdego pojemnika zostały kiełki, a właściwie mieszanka kiełków zakupiona w jednym z marketów. Zazwyczaj po kiełki sięgam właśnie jesienią i zimą, gdy większość sklepowych warzyw zaczyna smakować jak styropian (na szczęście jeszcze to nie nastąpiło). I Wam polecam włączenie ich do swojej diety, bo są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Sama zapewne na dniach wysieję własne kiełki w domu, muszę jednak wcześniej zaopatrzyć się w kilka rodzajów nasion. A Wy,które kiełki lubicie najbardziej? 

Udanego tygodnia 🙂
Make bento, not war

PONIEDZIAŁEK

W bento Połówka znalazła się pierś faszerowana śliwką (pieczona w piekarniku), cukinia marynowana z chili, mini marchewki oraz sałatka z roszponki, jajka na twardo, pomidorków, kiełków i oliwek kalamata (osobno dressing).

Do zestawienia załapał się także lunchbox dla mojej Mamy. W środku ta sama sałatka, co u Połówka, pieczywo, kilka plastrów wędliny z indyka oraz żółtego sera.

ŚRODA


Połówek tego dnia zabrał ze sobą dietetyczne burgery z kurczaka  posypane mieszanką kiełków, sałatkę z sałaty rzymskiej, pieczonych buraków i dyni Hokkaido, orzechów włoskich i sera Limburger (osobno dressing) oraz warzywa – ogórki gruntowe, pomidorki i rzodkiewki. 

CZWARTEK

W Połówkowym bento mielone z kurczaka (pokrojone, aby łatwiej było je później zjeść), kawałki ogórka oraz sałata z roszponki, jajka z zatarem, pomidorków i kiełków (osobno dressing)
.

PIĄTEK
Do piątkowego podsumowania załapał się jedynie mój skromny zestaw składający się z „twarożku” z tofu z rzodkiewką, cebulką i szczypiorem oraz warzyw – pomidora malinowego, ogórków gruntowych i kiełków (mieszanka kupiona w sklepie). 
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

iwona ja 05/10/2015 - 9:44 am

kiełki uwielbiam, najbardziej mi smakują rzodkiewki, bo mają ostry, wyrazisty smak:)

Odpowiedz
Malwina 05/10/2015 - 3:58 pm

Też bardzo je lubię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/10/2015 - 12:48 pm

Wszystko wygląda smakowicie 🙂 Zastanawia mnie tylko… jak znosisz zapach sera Limburger? 😉

Odpowiedz
Malwina 05/10/2015 - 3:57 pm

Oj tak, to wyjątkowy śmierdziuch 😀 Połówek go lubi, więc czasem kupujemy.

Odpowiedz
Ania S 05/10/2015 - 4:05 pm

Podoba mi się sałatka z roszponką i Twów twarożwk z tofu 😉 A co do kiełków to najbardziej lubię te z rzodkwieki, bo smakują dla mnie dokładnie tak jak to warzywo 😉

Odpowiedz
Magda C. 05/10/2015 - 5:01 pm

Znowu same pyszności 🙂

Odpowiedz
Asia - pomysłowa 05/10/2015 - 9:05 pm

O rany – nie mogę oglądać tej strony wieczorem bo od razu robię się głodna hahahaha 🙂 Cudne!!!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies